links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Από που προέρχεται η λέξη αυνανισμός (αυτοϊκανοποίηση)..

Ο Αυνάν (εβραϊκά: אונן, Ονάν = "δυνατός") είναι μια αξιοσημείωτη φιγούρα που αναφέρεται στο Βιβλίο της Γένεσης, συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 38. Η ιστορία του είναι συνυφασμένη με θέματα καθήκοντος, ηθικής και θείας κρίσης και χρησιμεύει ως ένα οδυνηρό μάθημα στην αφήγηση του Ιούδα και της οικογένειάς του.

Ο Onan -Αυνάν ήταν ο δεύτερος γιος του Ιούδα, ένας από τους δώδεκα γιους του Ιακώβ. Ο Ιούδας είχε τρεις γιους: τον Ερ, τον Onan - Αυνάν και τον Σελά. Το πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής έδινε σημαντική έμφαση στην οικογενειακή καταγωγή και στη συνέχιση του ονόματός του, ιδιαίτερα μέσω της πρακτικής του γάμου με λεβίρη.

Η ιστορία του Onan -Αυνάν

Η αφήγηση ξεκινά όταν ο πρωτότοκος γιος του Ιούδα, ο Ερ, παντρεύεται μια γυναίκα που ονομάζεται Ταμάρ. Ωστόσο, ο Ηρ πεθαίνει. Ακολουθώντας τα έθιμα του γάμου των λεβιριτών, ο Ιούδας έδωσε εντολή στον Onan - Αυνάν να παντρευτεί την Ταμάρ και να γεννήσει απογόνους για να διατηρήσει την καταγωγή του αδελφού του.

Ο Onan - Αυνάν, ωστόσο, ήταν απρόθυμος να εκπληρώσει αυτό το καθήκον. Καταλάβαινε ότι κάθε παιδί που θα γεννιόταν με την Ταμάρ δεν θα θεωρούνταν δικό του, αλλά μάλλον θα έφερε το όνομα του Ερ. Ως αποτέλεσμα, ο Onan - Αυνάν όταν ερχόταν σε ερωτική επαφή με τη Θαμάρ, «εκσπερμάτωνε στη γη για να μη δώσει απογόνους στον αδελφό του»

Αυτή η πράξη ανυπακοής δυσαρέστησε τον Θεό, και ως συνέπεια αυτού ήταν ο Αυνάν, να θανατωθεί στη συνέχεια από τον ίδιο τον Θεό.. Το απόσπασμα τονίζει τη σοβαρότητα των πράξεων του και τονίζει τη σημασία της εκπλήρωσης οικογενειακών και κοινωνικών ευθυνών.

Θέματα και Ερμηνείες

Καθήκον και ευθύνη: Η άρνηση του Αυνάν να εκπληρώσει την υποχρέωσή του αντανακλά ένα ευρύτερο θέμα των ευθυνών που έχουν τα άτομα εντός των οικογενειών και των κοινοτήτων τους. Οι πράξεις του καταδεικνύουν μια περιφρόνηση των πολιτιστικών και οικογενειακών προσδοκιών της εποχής.

Θεία κρίση: Η αφήγηση απεικονίζει μια ισχυρή αίσθηση θεϊκής εξουσίας και κρίσης. Η τιμωρία του Αυνάν χρησιμεύει ως υπενθύμιση των συνεπειών που μπορεί να προκύψουν από την αδυναμία τήρησης ηθικών και κοινωνικών υποχρεώσεων.

Ερμηνείες των πράξεων του Αυνάν: Η ιστορία του έχει ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Κάποιοι το βλέπουν ως ένα σχόλιο για τον εγωισμό και τη σημασία της ανιδιοτέλειας στους οικογενειακούς ρόλους, ενώ άλλοι έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με τη σεξουαλική ηθική και την αντισύλληψη με βάση τις πράξεις του Αυνάν.

Πολιτισμικό πλαίσιο: Η πρακτική του γάμου με λεβίρ ήταν ζωτικής σημασίας στην αρχαία ισραηλιτική κοινωνία, με στόχο τη διατήρηση των οικογενειακών γραμμών και τη διασφάλιση της ευημερίας των χηρών. Οι ενέργειες του Αυνάν διέκοψαν αυτήν την παράδοση, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τη σοβαρότητα της τιμωρίας του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE