links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Δ. Παπαστεργίου: Έρχονται νέα voucher για γρήγορο ίντερνετ & 1.000 κάμερες στους δρόμους.

Δύο νέα voucher αλλάζουν τελείως την πραγματικότητα της ευρυζωνικότητας στις σταθερές επικοινωνίες.

Πρόκειται για το Smart Readiness και το Gigabit Voucher, για τα οποία μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “NewsRoom”.

Στην Ελλάδα έχουμε καλές και γρήγορες κινητές επικοινωνίες. Στις σταθερές επικοινωνίες πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο. Πρέπει να λέμε την αλήθεια και να παραδεχόμαστε ποια είναι τα λάθη μας για να τα διορθώνουμε. Αυτήν την ώρα υπάρχει πραγματικά μεγάλη κινητικότητα στην αγορά των σταθερών επικοινωνιών, με δύο κανούρια vouchers το Smart Readiness, το οποίο μας πληρώνει την οπτική ίνα μέσα στην πολυκατοικία. 120.000 σπίτια θα πάρουν voucher για να φτιάξουν αυτή την εσωτερική εγκατάσταση” τόνισε ο υπουργός.

Έρχεται τις επόμενες μέρες η ΚΥΑ, πιθανώς και σήμερα να υπογραφεί, προκειμένου να πάρουμε τη διαφορά της τιμής από μία απλή σε μία ευρυζωνική σύνδεση πάνω από 250 Mbps. Άρα αυτή τη διαφορά για δύο χρόνια την καλύπτουμε από το Gigabit Voucher και μαζί με το Smart Readiness ερχόμαστε πλέον να αλλάξουμε τελείως την πραγματικότητα της ευρυζωνικότητας στις σταθερές επικοινωνίες” πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου.

Δικαιούχος μπορεί να είναι όποιος επιθυμεί, καθώς δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Η πλατφόρμα για το Smart Readiness υπάρχει ήδη, αλλά και οι εγκαταστάτες και οι πάροχοι πλέον μπαίνουν στο παιχνίδι πολύ πιο ενεργά για να προτείνουν στις πολυκατοικίες να συνδεθούν.

Για το Gigabit Voucher χρειάζεται όμως υπομονή μερικές μέρες, καθώς αναμένεται να βγει και αυτή η πλατφόρμα.

Παράλληλα, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και για την κοινωνικοποίηση των νέων. “Θα δείτε λοιπόν πρωτοβουλίες και γι αυτό το κομμάτι. Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε την αυτονόητη πρωτοβουλία στα σχολεία (με το κινητό) αλλά επειδή τα σχολεία το μεσημέρι τελειώνουν και υπάρχει και ζωή το απόγευμα, το βράδυ υπάρχει ζωή τα Σαββατοκύριακα. Πρέπει λοιπόν εκεί πέρα όλοι μαζί να ενώσουμε δυνάμεις“.

1.000 κάμερες στους δρόμους – Τι θα ισχύσει

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι το θέμα της οδικής ασφάλειας, για αυτό και έρχονται στους δρόμους της Αθήνας 1.000 κάμερες. “Ο σκοπός δεν είναι να γράφουμε. Ο σκοπός είναι να ξέρουμε πως αν πάμε να περάσουμε σηματοδότη με κόκκινο, θα υπάρχει η κάμερα η οποία θα μας γράψει και θα μας έρθει η κλήση την ίδια ώρα” τόνισε ο υπουργός.

Σκοπός λοιπόν είναι την ώρα που θα περάσουμε το φανάρι να βεβαιώνεται η κλήση αμέσως και να μπορούμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να ξέρουμε ότι πλέον αυτή η κλήση και βεβαιώθηκε και θα κληθούμε να την πληρώσουμε γρήγορα” εξήγησε.

Όπως είπε, δεν μπορεί μια κλήση να βεβαιωθεί σήμερα και να πληρωθεί μετά από δέκα χρόνια. “Και αυτό το πληροφοριακό σύστημα σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Μεταφορών, πάμε να το ξαναφτιάξουμε από την αρχή, πολύ γρήγορα, με αμεσότητα, για να καταλάβουν και οι πολίτες ότι ελέγχονται σε τέτοιες πολύ κρίσιμες και πολλές φορές θανατηφόρες παραβάσεις“.

Έρχεται το My Street για την παράνομη κατάληψη δημόσιων χώρων

Η πλατφόρμα My Coast οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας μιας παρόμοιας πλατφόρμας αυτή τη φορά για τον ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο. “Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες νομίμως καταλαμβάνουν χώρο για τραπεζοκαθίσματα και υπάρχουν και πολύ σημαντικές αυθαιρεσίες. Είναι αυτές οι συμπεριφορικές εφαρμογές που και ο πρωθυπουργός πιστεύει πάρα πολύ. Το πώς και οι πολίτες που συμμετέχουν σε έναν τέτοιο κοινό καλό σκοπό. Πάμε να φτιάξουμε λοιπόν το My Street στο οποίο οι δήμοι θα βάζουν πάνω τους χώρους που νομίμως νοικιάζουν. Ο πολίτης θα μπορεί να ξέρει αν κάτι το οποίο του φαίνεται περίεργο μπροστά του σε ένα κοινόχρηστο χώρο είναι νόμιμο ή όχι” σημείωσε ο υπουργός.

Άρα πάμε να δώσουμε πίσω, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, τον ελεύθερο χώρο που ο πολίτης δικαιούται.
Ο άνθρωπος με αναπηρία δικαιούται, ο πατέρας ή η μητέρα με ένα καροτσάκι δικαιούται, να μπορεί να περπατήσει μέσα στην πόλη
” πρόσθεσε.

Ως πλατφόρμα δεν είναι δύσκολη γιατί πατάει πάνω στην ίδια τεχνολογία που έχουμε στο My Coast. Εκεί που θέλει λίγο δουλειά και πρέπει να δουλέψουμε μαζί με την αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να περάσει η αυτοδιοίκηση στα δεδομένα μέσα. Το επόμενο διάστημα θα τελειώσουμε και με την πλατφόρμα που θα χρησιμοποιούν οι δήμοι. Θα τους καλέσουμε για να συνεργαστούμε. Θεωρώ ότι περίπου σε έξι μήνες θα μπορέσουμε να έχουμε βάλει ένα μεγάλο ποσοστό των κοινόχρηστων χώρων. Θα βοηθήσουμε και εμείς προς την κατεύθυνση αυτή την αυτοδιοίκηση“, κατέληξε ο υπουργός.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE