Photo source: www.canva.com
Τι είναι τροφική δηλητηρίαση;
Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Δεν είναι συνήθως σοβαρές και οι περισσότεροι άνθρωποι το ξεπερνούν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης, η τροφή έχει μολυνθεί από: α) βακτήρια, όπως σαλμονέλα ή Escherichia coli (E.coli), ή έναν β) ιό, όπως ο norovirus.
Ποια είναι η συχνότητα των τροφικών δηλητηριάσεων;
Αμερική
Το CDC (2011) υπολογίζει ότι κάθε χρόνο περίπου 1 στους 6 Αμερικανούς (ή 48 εκατομμύρια άνθρωποι) αρρωσταίνει, 128.000 νοσηλεύονται και 3.000 πεθαίνουν από τροφική δηλητηρίαση.
Αγγλία
Σε έρευνα (2014) που διεξάχθηκε από την FSA καταγράφηκαν περισσότερα από 500.000 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε έναν χρόνο από γνωστά παθογόνα. Ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί αν συμπεριλάβουμε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης από άγνωστους παθογόνους οργανισμούς.
Ποια είναι τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης;
Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης αρχίζουν συνήθως μέσα σε μία έως δύο ημέρες από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, αν και μπορεί να αρχίσουν, επίσης, μεταξύ μερικών ωρών ή και αρκετές εβδομάδες αργότερα.
Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία)
- Έμετος
- Διάρροια, η οποία μπορεί να περιέχει αίμα ή βλέννα
- Κράμπες στο στομάχι και πόνο στην κοιλιακή χώρα
- Έλλειψη ενέργειας και η αδυναμία
- Απώλεια της όρεξης
- Πυρετός
- Μυϊκοί πόνοι
- Ρίγη
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα συμπτώματα θα περάσουν σε λίγες μέρες και θα κάνει μια πλήρη αποκατάσταση.
Πώς τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν;
Το φαγητό μπορεί να μολυνθεί σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής, μεταποίησης ή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει μολυνθεί γιατί:
- Δεν μαγειρεύτηκε αρκετή ώρα (ιδιαίτερα πιάτα που περιέχουν κρέας)
- Δεν αποθηκεύτηκε σωστά
- Το ήδη μαγειρεμένο φαγητό δεν αναθερμάνθηκε επαρκώς
Ποια τρόφιμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ανάπτυξη βακτηριών ή ιών αν δεν διαχειρίζονται, αποθηκεύονται ή μαγειρεύονται σωστά;
-
Το ωμό κρέας και τα πουλερικά
-
Τα ωμά αυγά
-
Τα ωμά οστρακοειδή
-
Το μη παστεριωμένο γάλα
-
Τα «έτοιμα προς κατανάλωση» τρόφιμα, όπως τα μαγειρεμένα αλλαντικά, το πατέ, τα μαλακά τυριά και τα προ-συσκευασμένα σάντουιτς
Υπάρχει τρόπος να μειώσουμε τις πιθανότητες μόλυνσης και να διατηρήσουμε ασφαλή τα τρόφιμα στο σπίτι μας;
NAI! Ακολουθώντας τους ασφαλείς κανόνες χειρισμού τροφίμων κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και όχι μόνο. Τέσσερις βασικοί κανόνες διαχείρισης τροφίμων για να μειώσουμε τις πιθανότητες ανάπτυξης τροφικών λοιμώξεων συμπεριλαμβάνουν: την καθαριότητα, τον διαχωρισμό, το μαγείρεμα και την ψύξη των τροφίμων.
10 χρήσιμες συμβουλές για να μειώσετε το κίνδυνο εμφάνισης μόλυνσης στα τρόφιμα
Καθαριότητα
- Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Τρίψτε τα χέρια σας καλά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και στεγνώστε τα με καθαρό χαρτί.
- Αποστείρωση των επιφανειών. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και ζεστό νερό για την αποστείρωση των επιφανειών που θα χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
- Τακτοποίηση του ψυγείου τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Πετάξτε τα τρόφιμα που δεν μπορούν πλέον να καταναλωθούν (όπως γάλα και γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά) και βρίσκονται στο ψυγείο. Τα ήδη ψημένα φαγητά δεν διατηρούνται πέραν των 3 με 4 ημερών μετά το μαγείρεμά τους. Προσοχή! Δεν πρέπει να διατηρείτε στο ψυγείο ωμά πουλερικά και κιμά κρέατος πέραν της μιας με δύο μέρες.
- Διατήρηση του εξοπλισμού της κουζίνας σας καθαρό. Καθαρίστε και εντός και εκτός των συσκευών. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί την ώρα του μαγειρέματος όταν αγγίζετε με λερωμένα χέρια κουμπιά και χερούλια και να θυμάστε να τα απολυμάνετε αργότερα.
- Καλό ξέπλυμα των φρούτων και λαχανικών. Ξεπλύνετε προσεκτικά με άφθονο νερό τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά πριν την κατανάλωσή τους ή την κοπή τους ή το μαγείρεμά τους. Ακόμη κι αν θα αφαιρέσετε την φλούδα, είναι απαραίτητο να τα ξεπλύνετε καλά για να αποφύγετε το ενδεχόμενο μικρόβια να περάσουν από τον εξωτερικό φλοιό του τρόφιμου στο εσωτερικό.
Διαχωρισμός
- Διαχωρισμός των τροφίμων κατά τη διάρκεια των αγορών. Τοποθετήστε τα ωμά θαλασσινά, πουλερικά, κρέατα σε ξεχωριστές σακούλες από τα υπόλοιπα ψώνια. Στο ψυγείο θα πρέπει να βρίσκονται στο πιο χαμηλό ράφι έτοιμα για μαγείρεμα. (Δες σχεδιάγραμμα 1)
- Χρήση διαφορετικών ξύλων κοπής. Πάντοτε χρησιμοποιείτε καθαρά ξύλα κοπής για τα φρούτα και τα λαχανικά, το κρέας και το ψάρι. Σημαντικό είναι να μην τοποθετήσετε ψημένο φαγητό σε πιάτο ή ξύλο κοπής όπου προηγουμένως υπήρχαν ωμά τρόφιμα.
Μαγείρεμα και ψύξη
- Χρήση θερμομέτρου για τρόφιμα όταν μαγειρεύετε. Το θερμόμετρο θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να διασφαλίσουμε ότι το φαγητό είναι μαγειρεμένο με ασφαλή τρόπο και ότι διατηρείται σε ασφαλή θερμοκρασία μέχρι την κατανάλωσή του. Τα πιάτα με θαλασσινά, κρέας, πουλερικά και αυγά θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής.
- Έλεγχος της εσωτερικής θερμοκρασίας των θαλασσινών, του κρέατος, των πουλερικών και των αυγών. Μαγειρέψτε όλα τα ωμά κρέατα όπως το βοδινό, το χοιρινό, το αρνί και αλλά και τις μπριζόλες και τα παϊδάκια σε ασφαλή ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία 63 βαθμών Κελσίου. Για την ασφάλεια και την ποιότητα, αφήστε το κρέας μετά το ψήσιμο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 3 λεπτά πριν το κόψετε ή το καταναλώσετε. Μαγειρέψτε τον κιμά από βοδινό, χοιρινό, αρνί, σε εσωτερική θερμοκρασία 71 βαθμών Κελσίου. Μαγειρέψτε όλα τα πουλερικά, συμπεριλαμβανομένου του κιμά γαλοπούλας και του κοτόπουλου, σε εσωτερική θερμοκρασία 74 βαθμών Κελσίου.
- Διατήρηση των τροφίμων σε σωστή θερμοκρασία. Διατηρήστε τα παγωμένα τρόφιμα στους 5 βαθμούς Κελσίου και κάτω. Διατηρήστε τα ζεστά τρόφιμα στους 60 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Τα τρόφιμα δεν είναι πλέον ασφαλή για κατανάλωση όταν παραμείνουν στην επικίνδυνη ζώνη των 4-60 βαθμών Κελσίου για περισσότερες από δύο ώρες.
FSA. (2014).New UK food poisoning figures published. URL: http://www.food.gov.uk/news-updates/news/2014/6097/foodpoisoning [28 Μαΐου 2015]
NHS. (2015). Food Poisoning. URL: http://www.nhs.uk/conditions/food-poisoning/pages/introduction.aspx
USDA. (2012). Be food safe 10 tips to reduce the risk of foodborne illness. URL: http://choosemyplate.gov/food-groups/downloads/TenTips/DGTipsheet23BeFoodSafe.pdf [28 Μαΐου 2015]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου