Στον µαγειρευτό κιµά, δεδοµένου ότι όλο το λίπος που περιέχει µένει στην κατσαρόλα, είναι προτιµότερο να επιλέγουµε κοµµάτια µετρίως λιπαρά ή να κάνουµε αναµείξεις, ώστε να πετύχουµε καλή αναλογία ψαχνού και λίπους.
Λιποπεριεκτικότητα γύρω στο 20% είναι αναγκαία, προτείνουν οι σεφ, για να µείνει ζουµερός ο κιµάς.
Ποια είδη κιμά κάνουν για κατσαρόλα;
Μοσχαρίσιος:
Αποφεύγουμε την πολύ λιπαρή λάπα και προτιμάμε τους λιγότερο λιπαρούς
και με καλή σχέση ποιότητας – κόστους από το καπάκι, τη σπάλα και την
ελιά.
Ζητάµε από τον χασάπη να καθαρίσει επιµελώς τα κοµµάτια αυτά.
Για πιο άπαχο κιµά παίρνουµε κοµµάτια από το µπούτι: το κιλότο και το στρογγυλό έχουν περίπου 10% λιποπεριεκτικότητα, το τρανς, η ουρά και το νουά 5 – 10% λιποπεριεκτικότητα.
Χοιρινός: Η ιδανική επιλογή είναι το µπούτι, καθαρισµένο επιμελώς από το λίπος που το περιβάλλει. Ο κιµάς που προκύπτει είναι µετρίως λιπαρός και άρα ιδανικός για µαγείρεµα.H σπάλα και ο λαιμός είναι αρκετά λιπαρά
κομμάτια που θέλουν καθάρισμα από πολύ επιδέξιο κρεοπώλη. Αν δεν είμαστε
εξοικειωμένοι με τη γεύση του χοιρινού κιμά, είναι προτιμότερο να τον
δοκιµάσουµε σε µείγµα µε µοσχαρίσιο: 75% µοσχαρίσιος – 25% χοιρινός.
Ο κιμάς από στήθος θέλει σύντομο μαγείρεμα, γιατί στεγνώνει πολύ εύκολα. Για τον ίδιο λόγο, προσοχή θέλει και ο κιμάς από στήθος γαλοπούλας.
Ζητάμε να μας τον περάσουν δύο φορές από το μηχάνημα κοπής-εκτός κι αν πάρουμε κιμά κοτόπουλου, που θέλει έμπειρο χέρι στο κόψιμο, για να μη βγει σαν αλοιφή.
Μαγειρεύουμε σωστά
Χρειαζόμαστε δυνατή φωτιά για να καβουρδίσουμε τον κιμά. Όσο καλύτερα ροδίσει, τόσο πιο νόστιμη θα γίνει η σάλτσα.
Καλό είναι να βάλουμε τα μπαχαρικά της συνταγής μαζί με τον κιμά, για να ζεσταθούν καλά και να βγάλουν τα αρώματά τους.
Όταν ροδίσει καλά ο κιμάς και πιει τα υγρά του, προσθέτουμε τα λαχανικά
(κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, φινόκιο κ.λπ.) που επιθυμούμε, ιδανικά ήδη
σοταρισμένα σε χωριστό σκεύος σε λίγο λάδι.
Αφού σοταριστούν τα λαχανικά μαζί με τον κιμά, σβήνουμε με λίγο κρασί ή κονιάκ και τρίβουμε τον πυθμένα της κατσαρόλας ώστε να διαλυθούν τα καμένα υπολείμματα στο λιγοστό υγρό.
Προσθέτουμε χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε και στην συνέχεια καυτό νερό. Βράζουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά. Υπολογίζουμε περίπου 20 λεπτά από την ώρα που θα βάλουμε τα υγρά.
Πριν σερβίρουμε και, ενώ βρίσκεται ακόμα σε ζεστό μάτι πάνω στην κατσαρόλα ο κιμάς μας, μπορούμε να προσθέσουμε μερικά κομματάκια φρέσκιας τομάτας ή τοματίνια κομμένα στα δύο.
Δεν ξεχνάμε την ζάχαρη που θα εξισορροπήσει την οξύτητα της ντομάτας.
Μπαχαρικά που απογειώνουν τον μοσχαρίσιο κιμά:
Δάφνη, μπαχάρι, κανέλα, κόκκινο πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη, μαϊντανός
Επιπλέον μυστικά:
Δεν τισγκουνευόμαστε το ελαιόλαδο. Όταν σερβίρουμε τον κιμά μας πάνω στα μακαρόνια, ρίχνουμε λίγο ακόμα ωμό για να αναδείξει όλες τις γεύσεις και να γυαλίσει την όψη του κιμά.
Καρότο και σέλερι: δυο συστατικά που απογειώνουν την γεύση. Για ένα κιλό κιμά θα χρειαστείς δύο μεσαία καρότα και δυο στικς σέλερι που θα τα περάσεις παρέα από την κουζινομηχανή σου ή το μούλτι για να τριφτούν καλά.
Από το ζεστό, αμυλούχο νερό των ζυμαρικών ρίχνουμε μια γενναία κουταλιά μες στον κιμά μας για να τον ζωηρέψουμε πριν το σερβίρσμα και να γίνει ένα με τα μακαρόνια μας.
Καλή όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου