links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Ιστορικό ντοκουμέντο: Το ρεπορτάζ του θανάτου και της κηδείας του Κολοκοτρώνη το 1843 σε εφημερίδες της εποχής!!

Ήταν 6 Φεβρουαρίου 1843 όταν οι εφημερίδες της εποχής ανακοίνωναν τον θάνατο αλλά και την κηδεία του ήρωα της Ελλάδας, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Δύο μέρες πριν (4/2) ο Γέρος του Μοριά, είχε αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 73 ετών σκορπίζοντας τη θλίψη σε όλο το Έθνος που του χρωστούσε πολλά... Έστω κι αν ο μεγάλος Κολοκοτρώνης έζησε την αχαριστία και την αγνωμοσύνη και ένιωσε στο πετσί του τις παθογένειες της ελληνικής φυλής.
Δεν πρόκειται να σας ταλαιπωρήσουμε με δικά μας γραπτά. Τα ντοκουμέντα "μιλούν" από μόνα τους και ακριβώς αυτά θα σας παρουσιάσουμε:



Το ρεπορτάζ για τον θάνατο και την κηδεία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στις 6 Φεβρουαρίου του 1843, από την εφημερίδα "Αθηνά". Τα όσα γράφονται είναι συγκλονιστικά και αποτελούν ιστορικά κειμήλια. Παραπάνω διαβάσατε τον πρόλογο. Και συνεχίζουμε




Σύνδεση με τον πρόλογο, αναφορά στις μάχες και πολλά ακόμα. Προχωράμε


Διαβάσατε τις λεπτομέρειες για το πότε γεννήθηκε, για τον πατέρα του και τι είχε κάνει τότε στην Πελοπόννησο και για την ιστορική κληρονομιά που άφησε στις επόμενες γενεές. Όπως αναγράφεται και το χρέος των Ελλήνων. Συνεχίζουμε...



Συνέχεια στα εγκώμια και με έναν τρόπο πραγματικά αξιοθαύμαστο. Με υπέροχα ελληνικά που δεν τα συναντάς πλέον στα ΜΜΕ. Πάμε παρακάτω.



Περισσότερες λεπτομέρειες. Στις 10 της Πέμπτης (4/2) όλοι οι πολιτικοί, στρατιωτικοί και εκκλησιαστικοί άρχοντες, αλλά και απλοί πολίτες βρέθηκαν στο σπίτι του για να τον συνοδεύσουν στην εκκλησία και ακολούθως στο νεκροταφείο.


Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (ήταν η Μητρόπολη εκείνη την εποχή). Και ο ρήτωρ Οικονόμου που ήταν εντελώς... απροετοίμαστος για τον επιτάφιο λόγο, κατάφερε να παρουσιάσει ένα καλό αποτέλεσμα. Και όπως διαβάζουμε ήταν τόσο καλός ρήτορας ώστε στη διήγηση του βίου του Κολοκοτρώνη, τα είπε με τρόπο που δεν δυσαρέστησε τον Τούρκο Πρέσβη.


Στο νεκροταφείο, πάνω από τον τάφο του Γέρου του Μοριά, το λόγο εκφώνησε ο Παναγιωτάκης Σούτσος.  Την ώρα της ταφής οι πυροβολισμοί ακούγονταν ακατάπαυστα.

Κάπως έτσι αποχαιρέτησαν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη... Και σας παρουσιάσαμε το ρεπορτάζ του 1843 στον Τύπο της εποχής.

Τρομερό ντοκουμέντο. Δεν συμφωνείτε; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: 

Οκτώβριος 1930: Ο Δήμαρχος Αθήνας παραδίδει τα οστά του Κολοκοτρώνη στην Παναρκαδική Ένωση




Πηγή ανάρτησης:

Ο αφορισμός του Κολοκοτρώνη από το Πατριαρχείο που ξεκλήρησε τους κλέφτες του Μοριά.

 

4 Φεβρουαρίου 1843. Ο Γέρος του Μοριά φεύγει από τη ζωή! 

 

Σαν Σήμερα 7 Σεπτεμβρίου 1833: Ημέρα ντροπής – Κολοκοτρώνης και Πλαπούτας φυλακίζονται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

 

Η Ομιλία του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα (07 / 10 / 1838)

 

 

 

 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE