links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Προϊόντα και επιχειρήσεις του τόπου μας.. Τυροκομείο Ματσιούλας Δ. Ιωάννης



Η επιχείρηση μας,ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ Δ. ΙΩΑΝΝΗΣ, λειτουργεί εδώ και 36 χρόνια, δημιουργώντας προϊόντα ποιότητας και γευστικής υπεροχής, φροντίζοντας να ικανοποιούνται απόλυτα οι ανάγκες και οι απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή.

Λίγα λόγια για εμάς....

Η μονάδα παραγωγής γαλακτομικών προιόντων  Ματσιούλας Δ.Ιωάννης ιδρύθηκε το 1982 με έδρα τα Βρουβιανά Αιτωλοακαρνανίας που ανήκουν στο δήμο Αμφιλοχίας, μια περιοχή με πλούσια φυσική ομορφιά στην κοιλάδα του ποταμού Αχελώου.
Θεμελιώδες στοιχείο της φιλοσοφίας μας υπήρξε η προσήλωση μας στον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής των τυροκομικών μας προιόντων με χρήση αποκλειστικά ντόπιου φρέσκου γάλακτος από τα ορεινά του Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας.
Συνεχίζοντας την εξελικτική της πορεία με την ίδια προσήλωση σε εκείνες τις αρχές που την καθιέρωσαν στην αγορά, η επιχείρηση μας πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμό και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχουν οι σύγχρονες τάσεις τεχνογνωσίας και διατηρώντας τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας στην παραγωγική της διαδικασία.

Η αυστηρή επιλογή του γάλακτος, ο σχολαστικός ποιοτικός έλεγχος, οι άριστες συνθήκες υγιεινής και η αναβάθμιση του εξοπλισμού, αποτελούν καθημερινές προτεραιότητες. Έτσι η εταιρία μας συνεχίζει τη δημιουργία προϊόντων ποιότητας και γευστικής υπεροχής, φροντίζοντας να ικανοποιεί απόλυτα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή.

Όραμα μας

 

Η έμπνευση ακολουθεί το όραμα.....

Οδηγός στην πορεία της επιχείρησής μας είναι το όραμά μας να την καταστήσουμε σήμα κατατεθέν της ποιότητας των προϊόντων μας.

Προσανατολισμός μας είναι η αύξηση της παραγωγής και η διεύρυνση του δικτύου πωλήσεων στις διεθνείς αγορές ενισχύοντας την εθνική οικονομία και κάνοντας πράξη την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, που τόσο αγαπάμε.

Αντιλαμβανόμαστε τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία και δίνουμε ώθηση στις προσπάθειές μας να αυξήσουμε τη δυναμικότητα μας προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την τοπική κτηνοτροφία. Η ισχυροποίηση του ρόλου μας στον τομέα της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, είναι βασικός πυλώνας στην πολιτική της επιχείρησης μας.

Οι Εγκαταστάσεις μας

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ 080

Έχοντας προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων αλλά και του εξοπλισμού μας, δημιουργώντας έτσι ένα σύγχρονο παραδοσιακό τυροκομείο κρατώντας, όμως πάντα τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο παρασκευής των τυριών!      

Η επιχείρηση μας, Τυροκομικά Προϊόντα Ματσιούλας Δ.Ιωάννης είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα το 1982 από τον Ιωάννη Δ. Ματσιούλα στα Βρουβιανά Αιτωλοακαρνανίας.


Σήμερα, η μονάδα επεξεργασίας της εταιρείας αναπτύσσεται σε μια ιδιόκτητη έκταση 5.000m². Η σύγχρονη κτιριακή υποδομή των 500m² περιλαμβάνει άρτιο μηχανολογικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, με ημερήσια δυναμικότητα επεξεργασίας 10 τόνων γάλακτος.

Εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα

 

Τρώγοντας έρχεται η όρεξη....

Το καλύτερο γάλα είναι της αγελάδας, το καλύτερο γιαούρτι είναι το πρόβειο, το καλύτερο τυρί είναι το κατσικίσιο, το καλύτερο βούτυρο είναι το βουβαλίσιο. (Βορειοελλαδίτικη λαϊκή σοφία)
ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ 55

Τυρί κατσικίσιο /αιγοπρόβειο

Η Φέτα είναι το πιο αναγνωρισμένο ελληνικό τυροκομικό προϊόν διεθνώς,τις ρίζες της οποίας τις βρίσκουμε χιλιάδες χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα.

Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο, δηλαδή μείγμα με έως 70% γάλα κατσίκας.

Η γεύση της φέτας είναι αλμυρή ,ελαφρώς υπόξυνη με πλούσιο άρωμα και λίγο πικάντικη.

Αποθηκεύεται σε υγρό άλμης για περίπου 3 μήνες. Από τη στιγμή που απομακρυνθεί από την άλμη, η φέτα χάνει όλα τα υγρά της και γίνεται πιο συμπαγής. Η φέτα έχει άσπρο χρώμα ενώ αποθηκεύεται συνήθως σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια.

Η ποικιλία αλλάζει ανάλογα και με την σκληρότητα του τυριού. Έτσι λοιπόν μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή.

Αναλόγως διαφέρει και η γεύση. Το λίπος που περιέχεται κυμαίνεται από 30% έως 60%, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 45%.

Γραβιέρα

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ 051
 
Η γραβιέρα είναι είδος σκληρού κίτρινου τυριού. Παίρνει το όνομά του από την Ελβετική πόλη Γκρυγιέρ. Υπάρχουν διάφορα είδη γραβιέρας που παρασκευάζονται στην Ελλάδα, όπου είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές τυρί μετά την φέτα.

H γραβιέρα παρασκευάζεται από φρέσκο, παστεριωµένο αιγοπρόβειο γάλα, έχει μέγιστη υγρασία 38% κ.β. και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40% κ.β. Συνίσταται να μένει λίγη ώρα εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν καταναλωθεί αφού έτσι απελευθερώνεται όλο το άρωμα και η γέυση της.

Τσαλαφούτι ή κατίκι

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ 459
Το τσαλαφούτι παράγεται από πολύ λιπαρό πρόβειο γάλα (ορισμένοι βάζουν και λίγο κατσικίσιο). Το πολύ λιπαρό γάλα προέρχεται από το άρμεγμα στα τελειώματά του, δηλαδή 4-5 μήνες αφότου έχει γεννήσει το ζώο. Αν θεωρήσουμε ότι οι προβατίνες γεννούν συννήθως το Μάρτιο, κατά τα τέλη Αυγούστου το άρμεγμα γίνεται ανά δύο μέρες, καθώς το γάλα του ζώου όσο πάει λιγοστεύει. Εκείνο είναι το λιπαρότερο γάλα. Αφότου βραστεί,προστίθεται αλάτι και αφήνεται σε χώρο με σταθερή θερμοκρασία 18-20 βαθμούς σκεπασμένο.

Κάθε μέρα πρέπει να ανακατεύεται για να μη σβωλιάζει, καθώς στο τέλος πρέπει να αποκτήσει πηχτή κρεμώδη υφή. Το τσαλαφούτι είναι τυροκομικό προϊόν που δεν κατατάσσεται ούτε στα τυριά ούτε στα γιαούρτια. Δεν χρειάζεται μαγιά. Η χημική του σύσταση είναι: ελάχιστη περιεκτικότητα σε λίπος 40% (ξηρό βάρος), μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 75 % και ph 4 - 4,5.

Μυζήθρα (νωπή και ξερή)


ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ 58
Η μυζήθρα είναι παραδοσιακό είδος τυριού με διάφορες μορφές. Παρασκευάζεται από τυρόγαλο. Η γεύση της είναι παρόμοια με αυτή που έχει το μανούρι, υφάλμυρη, υπάρχουν όμως και γλυκές ποικιλίες όπως η κρητική μυζήθρα. Συνήθως, για να πήξει, το μείγμα μπαίνει μέσα σε ένα ειδικό πανί (τσαντίλα) που κρεμιέται από ψηλό σημείο από τις τέσσερις άκρες του.


Έτσι τα κεφάλια μυζήθρας έχουν ένα απιοειδές σχήμα (σχήμα αχλαδιού). Οι δύο κύριες μορφές της είναι η χλωρή (μαλακιά) και η σκληρή. Η σκληρή μυζήθρα συνήθως είναι πολύ αλμυρή, τρίβεται με ειδικές συσκευές (τρίφτης) και πασπαλίζεται στα μακαρόνια. Έχει ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά.

Βούτυρο

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ 54

Γνωρίστε το βούτυρο μας, ένα προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας, πλούσιο σε βιταμίνες Α και D, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παντού. Με πλούσια και αυθεντική γεύση βουτύρου.

Το βούτυρο είναι μια λευκή λιπαρή ουσία που παρασκευάζεται από γάλα ή γάλα κορυφής (δηλαδή το περισσότερο λιπαρό μέρος του γάλακτος μετά τη διαδικασία διαχωρισμού που λέγεται αποκορύφωση) ή μείγμα τους με βουτυροποίηση (απόδαρση). Με τη βουτυροποίηση επιτυγχάνεται η συνένωση των λιποσφαιρίων σε ένα στερεό γαλάκτωμα (στο γάλα τα λιποσφαίρια είναι σε μεγαλύτερες αποστάσεις και μη συνδεδεμένα).

Το γαλάκτωμα αυτό εμπεριέχει εκτός από λιποσφαίρια και νερό, τυρόπηγμα, γαλακτοζάχαρο, και ανόργανα άλατα. Το βούτυρο χρησιμοποιείται στο φαγητό αλλά και στη ζαχαροπλαστική.

Τραχανάς

«Έχω τραχανά απλωμένο»;

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ 59 
Το νόστιμο αυτό φαγητό, ο τραχανάς, είτε ξινός είτε γλυκός, κατασκευαζόταν, αλλά και συνεχίζεται ακόμα, από τις νοικοκυρές του χωριού.
Είναι στάρι κοπανισμένο και αλεσμένο ή σιμιγδάλι ή ζυμάρι, που βράζεται με γάλα.
Μόλις τελειώσει η προετοιμασία του, τον απλώνουν σε καθαρά σεντόνια, για να τον δει ο ήλιος και να ξεραθεί.
Αλλά για να μην πηγαίνουν κότες, πουλιά κ.λπ. κάποιος τον φυλάει.
Όταν, λοιπόν, θέλουμε να αποφύγουμε κάποια άλλη δουλειά, λέμε πως: «έχω τραχανά απλωμένο».
Λέγεται, συνήθως, ειρωνικά.
Όταν πάλι θέλουμε να πούμε ότι δεν έχουμε συγγένεια με κάποιον, συνηθίζουμε τη φράση: «Η μάνα μου κι η μάνα του άπλωναν τραχανά στον ίδιο ήλιο».


ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ 458
ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ 461 
ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ 462

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ 137

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ 134

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ 125

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ 064

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ 067 
ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ 070 

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ 463 




Επικοινωνία

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΤΣΙΟΥΛΑΣ Δ.ΙΩΑΝΝΗΣ

Βρουβιανά Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, 30017



℡: 26470-31808 / 6977950551
📧 : iwannismatsioulas@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE