links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

«Εξυπνα» χωράφια με την υπογραφή ενός Ελληνόπουλου


 
του Παναγιώτη Μαυραγάνη

Επιτρέπει στον γεωργό να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις συνθήκες που επικρατούν στο χωράφι του και να προβλέπει τις ασθένειες στις καλλιέργειές του, ενώ παράλληλα τον βοηθά όχι μόνο να αυξήσει τη σοδειά του, αλλά και να μειώσει το κόστος της αγροτικής παραγωγής!

Ο λόγος για το Geabit, μια καινοτόμο συσκευή του Ευάγγελου Καραθάνου, φοιτητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, η οποία αναμένεται να «εκσυγχρονίσει» τους Έλληνες αγρότες και να φέρει επανάσταση στον τομέα της γεωργίας.
«Το Geabit είναι μια συσκευή που καταγράφει και αναμεταδίδει τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στην καλλιέργεια ενός αγρότη, βοηθώντας τον να αυξήσει τη σοδειά του, να μειώσει τα κόστη και να κρατήσει τα φυτά υγιή.
Έτσι, θα ξέρει τι συμβαίνει στην καλλιέργειά του σε πραγματικό χρόνο, οποιαδήποτε στιγμή, μέσω κινητού ή ηλεκτρονικού υπολογιστή», λέει στην «ΑγροBusiness» ο Ευάγγελος Καραθάνος, ο οποίο ξεκίνησε την ανάπτυξη της συσκευής τον τελευταίο έναν χρόνο. «Κατά αυτόν τον τρόπο θα είναι “συνδεδεμένος” με την καλλιέργειά του, χωρίς να χρειάζεται να είναι παρών. Πιο συγκεκριμένα, το Geabit καταγράφει, μεταξύ άλλων, την ηλιοφάνεια, τη θερμοκρασία, την υγρασία εδάφους και αέρα, το χαλάζι, τη βροχή, το χιόνι, την κατεύθυνση και την ταχύτητα του αέρα», εξηγεί ο ίδιος.
Τι προσφέρει στους χρήστες
Σύμφωνα με τον νεαρό εφευρέτη, ωστόσο, εκτός από την εξ αποστάσεως παρακολούθηση της καλλιέργειας σε πραγματικό χρόνο, η τεχνητή νοημοσύνη που έχει αναπτυχθεί μπορεί να προσφέρει ένα εξειδικευμένο και εμπεριστατωμένο δελτίο καιρού, βάσει του οποίου παρέχει συμβουλές στον αγρότη για το πότε πρέπει να ποτίζει ή να ψεκάζει με φυτοφάρμακα. Σε περίπτωση, μάλιστα, που η συσκευή αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μπορεί ακόμα και να ειδοποιήσει την Πυροσβεστική, ώστε ο χρήστης να σώσει τη δουλειά μηνών και κατ’ επέκταση το εισόδημά του.
«Το Geabit μπορεί, επίσης, να συμβουλεύσει τον αγρότη στο πότισμα. Να τον ενημερώνει, δηλαδή, σχετικά με το πόσο νερό χρειάζονται τα φυτά, σε πραγματικό χρόνο. Οταν το 70% του πόσιμου νερού παγκοσμίως πηγαίνει στην άρδευση, πέρα από την καταστροφή που προκαλεί το υπερβολικό πότισμα στα φυτά, δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα και στον πλανήτη μας. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη του Geabit, με τα στοιχεία που έχει συλλέξει από την καλλιέργεια, αλλά και από τον ίδιο τον αγρότη, μπορεί να προβλέπει ασθένειες, έτσι ώστε ο αγρότης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρει ο Τρικαλιώτης επιστήμονας, απόφοιτος του 3ου Ενιαίου Λυκείου «Οδυσσέας Ελύτης».
Η αναγκαιότητα αυτής της συσκευής για τους σύγχρονους αγρότες γίνεται αντιληπτή αν κάποιος αναλογιστεί ότι κάθε χρόνο χάνονται παγκοσμίως σοδειές αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω ασθενειών.
Τέλος, το Geabit δεν είναι χρήσιμο μόνο για τους αγρότες, αλλά, όπως εξηγεί στην «ΑγροBusiness» ο Ευάγγελος Καραθάνος, θα είναι αρκετά σημαντικό και ως επιστημονικό εργαλείο, καθώς θα καταγράφει δεδομένα, τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό θα προάγουν την έρευνα σε πολλούς τομείς, βοηθώντας λόγου χάρη περαιτέρω στην κατανόηση της βιολογίας των φυτών.
AGRO-Business logo
Πώς λειτουργεί η «πράσινη» συσκευή
Το μόνο που χρειάζεται να γίνει για να μπορέσει ο χρήστης να επωφεληθεί από τις υπηρεσίες του Geabit είναι η τοποθέτησή του στην καλλιέργεια και η σύνδεσή του στο Διαδίκτυο. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και δεν διαρκεί περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα. «Από εκεί και πέρα η συσκευή δουλεύει συνεχώς. Δεν χρειάζεται κάποια εξωτερική πηγή ηλεκτρικού ρεύματος, διότι αποθηκεύει την ενέργεια από τον ήλιο μέσω φωτοβολταϊκού σε μπαταρία. Για να μπορέσει ο αγρότης να αξιοποιήσει τη συσκευή, χρειάζεται απλώς έναν υπολογιστή ή ένα κινητό και μια σύνδεση στο Ιντερνετ, καθώς και να γνωρίζει τα απολύτως βασικά της λειτουργίας αυτών», περιγράφει ο Ευάγγελος και συνεχίζει λέγοντας: «Αφού η συσκευή έχει τοποθετηθεί στην καλλιέργεια, ο αγρότης θα μπορεί να συνδεθεί στο Διαδίκτυο μέσω υπολογιστή ή κινητού και να επισκεφθεί μια ιστοσελίδα, όπου θα κληθεί να συμπληρώσει το όνομα χρήστη και έναν κωδικό. Οταν, λοιπόν, γίνουν αυτά, θα μπορεί να βλέπει τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στην καλλιέργειά του -όπως τις περιβαλλοντικές συνθήκες- καθώς και το τι έχει συμβεί από την ώρα που τοποθετήθηκε η συσκευή έως σήμερα. Αν είχε τοποθετήσει, δηλαδή, τη συσκευή πριν από 3 χρόνια, θα μπορούσε να δει τι συνέβαινε στην καλλιέργειά του κάθε μέρα όλα αυτά τα έτη».
«Εξυπνα» χωράφια χωρίς… απαιτήσεις
Αυτό, όμως, που κάνει τη συσκευή μοναδική, σύμφωνα με τον νεαρό επιστήμονα, είναι ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύει αυτά τα δεδομένα. Κατά αυτόν τον τρόπο, ο αγρότης θα λαμβάνει στην ιστοσελίδα κάποιες συμβουλές, όπως π.χ. το πότε και το πόσο πρέπει να ποτίσει, πότε πρέπει να χρησιμοποιήσει φυτοφάρμακα και λιπάσματα, τι ασθένειες ενδέχεται να εμφανιστούν στην καλλιέργειά του σε λίγο καιρό, καθώς και τι μέτρα πρέπει να λάβει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ένα εξατομικευμένο δελτίο καιρού, πρόβλεψη σοδειάς και πολλά άλλα.
«Απαιτήσεις το Geabit δεν έχει. Χρειάζεται μια πολύ απλή τοποθέτηση και από εκεί και πέρα δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο για να ικανοποιεί τις ανάγκες του αγρότη. Η συσκευή αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο σε κάποια αγροκτήματα κοντά στα Τρίκαλα, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το αν θα διατεθεί στην αγορά σε αυτή τη μορφή και πόσο θα κοστίζει. Αυτό που μπορώ να πω, όμως, με σιγουριά είναι ότι τα χρήματα που θα δαπανήσει ο αγρότης θα τα αποσβέσει πάρα πολύ γρήγορα, καθώς τα οφέλη από τη χρήση της συσκευής είναι πάρα πολλά», τονίζει ο Ευάγγελος.
Οι αντίστοιχες -περισσότερο διαδεδομένες- μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι η τοποθέτηση μετεωρολογικών σταθμών, οι οποίοι όμως είναι πάρα πολύ ακριβοί και ογκώδεις σε σχέση με το Geabit, ενώ ο αγρότης, για να μπορέσει να συλλέξει και να αναλύσει τα δεδομένα, πρέπει να αγοράσει και λογισμικό. «Κατά συνέπεια, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να χάσει πολλά χρήματα και πολύ χρόνο κάνοντας το 10% από αυτά που θα έκανε με το Geabit, το οποίο αποτελεί το πρώτο σύστημα καταγραφής και αναμετάδοσης δεδομένων με τεχνητή νοημοσύνη σε τέτοιο βαθμό. Με τις λειτουργείες που έχει το Geabit γίνεται η ευκολότερη και πιο οικονομική λύση για τον αγρότη», καταλήγει ο 17χρονος.
Ποιος είναι ο πολυμήχανος Τρικαλιώτης
Η ιδέα του πολυμήχανου Τρικαλιώτη επιστήμονα γεννήθηκε όταν συνειδητοποίησε ότι είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των αγροτών στην καλλιέργειά τους, προκειμένου να βλέπουν οι ίδιοι τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτές. Παράλληλα, διαπίστωσε ότι η γεωργία είναι ένας τομέας που δεν έχει συγχρονιστεί με την πρόοδο της τεχνολογίας, όπως άλλοι κλάδοι. Ετσι, λοιπόν, ξεκίνησε την ανάπτυξη της συσκευής, την οποία συνεχίζει εδώ και έναν χρόνο.
Ο Ευάγγελος είναι μόλις 17 χρόνων και είναι πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Πριν ακόμα επιτύχει στις πανελλαδικές εξετάσεις, ο νεαρός ήταν ιδρυτής του Stegme, μιας ψηφιακής πλατφόρμας, που σου δίνει μια στιγμή για να λάμψεις και να ακουστεί η άποψή σου, δημιουργός του Tsuz, μιας εφαρμογής για εκείνους που πάσχουν από το σύνδρομο του «decision fatigue», καθώς και ιδρυτής της «Προτασιολογίας», ενός κινήματος που αποσκοπεί στη λύση προβλημάτων μέσω προτάσεων.
Πρόσφατα συμμετείχε στο Athens Μini Μaker Fair, όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το Geabit στον πρέσβη της Ιταλίας στη χώρα μας, Efisio Luigi Marras, ο οποίος, μάλιστα, ενθουσιάστηκε με τη συσκευή και δεν δίστασε να τονίσει το πόσο σημαντική είναι μια τέτοια καινοτομία για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Η απήχηση που έχει το Geabit, μέχρι στιγμής, φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Ευάγγελος θα μιλήσει στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, όπου θα λάβει χώρα το TEDxChania στις 26 Νοεμβρίου, για την εφευρετικότητα και την τεχνολογία, προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα «Μήπως τελικά όλα είναι ξένα μέχρι να τα επινοήσουμε;». «Για το μέλλον θα ήθελα να έχω καλές σπουδές δίπλα σε φωτισμένους καθηγητές, ενώ όσον αφορά το Geabit ελπίζω να μπορέσω να το βγάλω στην παραγωγή, καθώς είναι μια συσκευή που πραγματικά θα βοηθήσει τον αγρότη και θα του λύσει τα χέρια», επισημαίνει ο Ευάγγελος.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το geabit.com ή να στείλουν e-mail στο info@geabit.com.

agro-business.gr

AGRO-Business logo




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE