links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ολο το σχέδιο για το περιουσιολόγιο..

periousiologio -Μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2016 οι πρώτες δηλώσεις. -Πώς θα γίνουν. -Δέσμευση υπέρ δημοσίου των περιουσιακών στοιχείων που δεν θα καταγραφούν. -Οι διατάξεις για τα λεφτά στο στρώμα και οι διαφορές με το σχέδιο Τσακαλώτου. -Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που βαδίζει προς τη Βουλή.
Την πρώτη χρονιά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης θα μας δώσει χρόνο να το σκεφτούμε. «Να το ρισκάρω και να μη δηλώσω στο Περιουσιολόγιο ό,τι έχω κρατήσει κρυφό από την εφορία;». Έχουμε στη διάθεσή μας παραπάνω από εννιά μήνες για την κυοφορία του προβληματισμού.
Οι πρώτες ηλεκτρονικές δηλώσεις για το Περιουσιολόγιο θα πρέπει να υποβληθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2016 όπως θα προβλέπει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το νομοσχέδιο το οποίο προωθείται στη Βουλή και από το 2017, το ραντεβού με το Taxis θα είναι ετήσιο και παράλληλο με τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Το πρώτο που -πιθανόν- θα σκεφτεί κανείς, είναι «σιγά μη με βρουν, αν δεν το δηλώσω».

Σε αυτή την πιθανή εκδοχή φορολογικής συμπεριφοράς, το νομοσχέδιο έρχεται να δώσει απάντηση. Αν σε βρουν με αδήλωτο στο περιουσιολόγιο περιουσιακό στοιχείο, μπορεί και να το χάσεις.
Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προβλέπει ότι για όποιον δεν δηλώσει περιουσιακά του στοιχεία, τα οποία προβλέπονται στη δήλωση Περιουσιολογίου, σε πρώτη φάση αυτά δεσμεύονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου «οποτεδήποτε και οπουδήποτε εντοπιστούν».
Αν ο φορολογικός έλεγχος δείξει ότι ο φορολογούμενος είναι «καθαρός», δεν έχει αποκρύψει εισοδήματα από την εφορία και λόγω αμέλειας (όπως άλλωστε έχει συμβεί και με πολιτικούς στο πόθεν έσχες) δεν αποτύπωσε το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο στο Περιουσιολόγιο, το θέμα κλείνει.
Στην αντίθετη περίπτωση όμως, όπου δεν δηλώθηκε για παράδειγμα ένα σπίτι στο Λονδίνο, το οποίο δεν καλύπτεται από το πόθεν έσχες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την επιβολή «χρηματικής ποινής ανάλογης με την αξία του στοιχείου». Κοινώς, αν δεν δηλώσεις το σπίτι στο Λονδίνο το οποίο έχει αγοραστεί με μαύρο χρήμα, κινδυνεύεις να μείνεις με τις φωτογραφίες του.
Αν το δηλώσεις, από την άλλη, και προέρχεται από μαύρο χρήμα, πάλι μπλεγμένος θα βρεθείς. Σε αυτούς τους συσχετισμούς ποντάρουν στο υπουργείο Οικονομικών, για να θρέψουν τις προσδοκίες τους για μαζική συμμετοχή στο (επίσης) υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αυτοκαταγγελία φορολογουμένων με αδήλωτα εισοδήματα.

Μετρητά και δαχτυλίδια

Σε αντιδιαστολή με το πόθεν έσχες, όπου η απόφαση Τσακαλώτου - Παπαγγελόπουλου βάζει στο κάδρο ακόμα και το δαχτυλίδι της γιαγιάς αν η συνολική αξία των οικογενειακών αντικειμένων μεγάλης αξίας υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, στο Περιουσιολόγιο του Αλεξιάδη μπαίνουν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, μόνο αντικείμενα αξίας τα οποία είναι ασφαλισμένα. Σε αυτά δεν τίθεται ζήτημα προσδιορισμού της αξίας τους. Είναι αυτή που αναγράφεται στο ασφαλιστήριο.
Διαφορετική γραμμή φαίνεται να υπάρχει και στο θέμα των μετρητών και των θυρίδων. Το Περιουσιολόγιο θα ζητά μόνο τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (το περιεχόμενο το βρίσκει μόνο του το υπουργείο Οικονομικών) και της θυρίδας, ενώ θα αποτυπώνονται μόνο κεφάλαια τα οποία βρίσκονται κατατεθειμένα στις τράπεζες. Ο έχων μετρητά στο σπίτι ή αλλού, για να τα δηλώσει στο περιουσιολόγιο θα πρέπει να τα περάσει από το τραπεζικό σύστημα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία για τη δήλωση μετρητών θα είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί κατάθεσή τους σε τράπεζα, συγκεκριμένη ημερομηνία. Μετρητά εκτός τραπεζών (τη συγκεκριμένη ημερομηνία) δεν θα λαμβάνονται υπόψη. Η πρόταση αφορά την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους, αλλά η συγκεκριμένη διάταξη είναι ακόμα υπό διαμόρφωση.

Τι δηλώνουμε

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το Περιουσιολόγιο θα περιέχει τα περιουσιακά στοιχεία του συνόλου των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, οι οποίες έχουν έδρα την Ελλάδα, καθώς και των φυσικών προσώπων τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Θα είναι δε ατομικό, ανά ΑΦΜ, και όχι οικογενειακό, για να μην υπάρχουν μπλεξίματα.
Ξεκάθαρη είναι η θέση του Τρύφωνα Αλεξιάδη, σύμφωνα με την οποία θα καταγράφονται περιουσιακά στοιχεία εντός και εκτός Ελλάδας. Εκτός και αν την κόψουν οι δανειστές.
Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές -κρατώντας μας σε αγωνία για το τι άλλο μπορεί να κρύβεται-, στο Περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται:
• Ακίνητα
• οχήματα (τη γλιτώνουν τα μηχανάκια έως 50cc)
• εναέρια μέσα μεταφοράς
• σκάφη
• μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις με οποιαδήποτε μορφή κ.λπ.
• κινητά μεγάλης αξίας (αρχικά εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα)
• άλογα ιπποδρομιών
• τραπεζικοί λογαριασμοί, μίσθωση θυρίδων τραπεζών (όχι το περιεχόμενό τους)

«Μην κουράζεστε»

Για να μη μας κουράσει το υπουργείο Οικονομικών, ορισμένα στοιχεία του Περιουσιολογίου θα είναι προσυμπληρωμένα. Τα στοιχεία ακινήτων για παράδειγμα, θα τα πάρει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από το Ε9, των μετοχών από τις χρηματιστηριακές εταιρείες, των αεροσκαφών από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Τα προσυμπληρωμένα στοιχεία θα τα τσεκάρουν οι φορολογούμενοι για να διαπιστώσουν αν το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει κάποιο από τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η συλλογή των στοιχείων θα αναφέρεται στην 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, θα αντλούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ο φορολογούμενος θα έχει την υποχρέωση να συμπληρώσει συγκεκριμένα πεδία ή και να τροποποιήσει στοιχεία που κατά τη γνώμη του δεν απεικονίζονται ορθά (π.χ. ο φορολογούμενος δηλώνει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού, εφόσον δεν υπάρχει, και η πληροφορία για το ύψος της κατάθεσης λαμβάνεται από το τραπεζικό ίδρυμα).
Αυτά, σε επίπεδο σχεδιασμών. Ο κ. Αλεξιάδης στοχεύει να καταθέσει το νομοσχέδιο πριν τις 20 Δεκέμβρη στη Βουλή και από το 2016 να φέρει το Περιουσιολόγιο στο... σπίτι μας.
Έλενα Λάσκαρη Έλενα Λάσκαρη
e.laskari@euro2day.gr

 Ανάρτηση από
euro2day.gr
www.euro2day.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE