links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

WWF: Νίκη η απόφαση του ΣτΕ για την εκτροπή του Αχελώου

 http://www.alexiptoto.com/wp-content/uploads/2013/10/935998_241900705966340_271710120_n-e1382416362158.jpg
Οικολογικές οργανώσεις ζητούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι
Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτροπή του Αχελώου (σχετικό δημοσίευμα στο «Βήμα») δικαιώνεται, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το WWF Ελλάς, ένας συνεπής και υπομονετικός οικολογικός αγώνας 20 και πλέον ετών, «για να σωθεί ο μεγάλος ποταμός από ένα παράλογο και κακοσχεδιασμένο έργο και η χώρα από τη σπατάλη άγνωστων μέχρι σήμερα δισεκατομμυρίων ευρώ».
Η απόφαση 26/2014 της Ολομέλειας κάνει δεκτούς τους λόγους που είχαν προβάλει οι οργανώσεις και οι φορείς που αντιτίθενται στην εκτροπή:
- Παραβίαση του αρθ. 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος
- Παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα
- Παραβίαση της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ για τη εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων
- Παραβίαση της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους και τα είδη
- Παραβίαση της Σύμβασης της Γρανάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς


Με δεδομένες όλες αυτές τις παραβιάσεις, το δικαστήριο έκρινε ότι ο ως σήμερα σχεδιασμός του έργου αντιβαίνει στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, αισθάνονται δικαιωμένες για τον 20ετή τους αγώνα. Καλωσορίζουν την απόφαση ως σταθμό για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και ως αφετηρία για οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμες γεωργικές πολιτικές και πρακτικές.
Με την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ανοίγει και το κεφάλαιο της αποκατάστασης της περιοχής από τις εργασίες που έχουν γίνει εκεί ως σήμερα, ζήτημα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί από τα αντίστοιχα διαχειριστικά σχέδια υδάτων.
Προκαλεί όμως και ερωτήματα για την τεράστια οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η χώρα από τα έργα που έχουν εκτελεστεί στην περιοχή. Οι οργανώσεις ζητούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη σπατάλη δημόσιου χρήματος και το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει συντελεστεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 για τα έργα της εκτροπής    aerasnews.gr
ΠΗΓΗ: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE