links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Σε ισχύ από 1η Γενάρη η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική

Δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, o Κανονισμός (ΕΕ) 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, την τροποποίηση των Κανονισμών (ΕΚ) 1954/2003 και 1224/2009 του Συμβουλίου και την κατάργηση των Κανονισμών (ΕΚ) 2371/2002 και 639/2004 του Συμβουλίου και της Απόφασης 2004/585/ΕΚ του Συμβουλίου ». - L 354/ 28.12.2013Με τη δημοσίευση του Κανονισμού, η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014.
«Ο Κανονισμός για  τη Κοινή Αλιευτική Πολιτική, αντικαθιστά ριζικά το βασικό Κανονισμό
(ΕΚ)2371/2002) της ΚΑλΠ,  για τη θέσπιση  ενός  κοινοτικού συστήματος  για τη διατήρηση και βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων.

Η νέα  Κοινή Αλιευτική Πολιτική αποσκοπεί στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας του τομέα της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και των εσωτερικών υδάτων», επισημαίνει στο paseges.gr η υπεύθυνη για την αλιεία στην ΠΑΣΕΓΕΣ, κα Μαρία Παπαδοπούλου.
Το πεδίο εφαρμογής της περιλαμβάνει:
α. Τη διατήρηση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων, τη διαχείριση της αλιείας και των αλιευτικών στόλων που εκμεταλλεύονται τους εν λόγω πόρους.
β. Μέτρα για τις αγορές και  μέτρα στήριξης της εφαρμογής της ΚΑλΠ.

Οι στόχοι της νέας Κοινής  Αλιευτικής Πολιτικής:


1. Οι δραστηριότητες της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες μακροπρόθεσμα και  υπόκεινται σε διαχείριση με τρόπο που είναι συμβατός με τον στόχο για την επίτευξη οικονομικών, κοινωνικών οφελών και οφελών για την απασχόληση, συμβάλλοντας παράλληλα στη διαθεσιμότητα του επισιτιστικού εφοδιασμού.

2. Η ΚΑλΠ εφαρμόζει την προληπτική προσέγγιση για τη διαχείριση της αλιείας και έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι η εκμετάλλευση των έμβιων βιολογικών πόρων της θάλασσας αποκαθιστά και διατηρεί τους πληθυσμούς των αλιευόμενων ειδών, πάνω από τα επίπεδα εκείνα που μπορούν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της προοδευτικής αποκατάστασης των πληθυσμών των ιχθυοαποθεμάτων  πάνω από τα επίπεδα βιομάζας που μπορούν να παραγάγουν τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση, ο ρυθμός εκμετάλλευσης της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης θα επιτευχθεί έως το 2015, όπου είναι δυνατόν και σε προοδευτική βάση με βαθμιαίες αυξήσεις μέχρι το 2020 το αργότερο για όλα τα αποθέματα.

3. Μέσω της οικοσυστημικής προσέγγισης  της διαχείρισης της αλιείας, η ΚΑλ Π επιχειρεί το μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων των  δραστηριοτήτων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
4. Η συλλογή ολοκληρωμένων και αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων.

5. Η ΚΑλΠ συγκεκριμένα:
α) καταργεί σταδιακά τις απορρίψεις κατά περίπτωση, αποφεύγοντας και περιορίζοντας, κατά το δυνατόν, τα ανεπιθύμητα αλιεύματα  με τη σταδιακή διασφάλιση της εκφόρτωσης των αλιευμάτων.

β) όπου κρίνεται απαραίτητο, αξιοποιεί τα ανεπιθύμητα αλιεύματα, αποφεύγοντας ωστόσο τη δημιουργία αγοράς για τέτοιου είδους αλιεύματα, μικρότερα του ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης.

γ) εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις δημιουργίας μιας οικονομικά βιώσιμης και ανταγωνιστικής αλιευτικής και μεταποιητικής βιομηχανίας και χερσαίων δραστηριοτήτων που συνδέονται με την αλιεία..

δ) παρέχει μέτρα προσαρμογής της αλιευτικής ικανότητας των στόλων σε επίπεδα αλιευτικών δυνατοτήτων.

ε) προωθεί την ανάπτυξη βιώσιμων δραστηριοτήτων υδατοκαλλιέργειας.

στ) συμβάλλει στην εξασφάλιση επαρκούς επιπέδου διαβίωσης για όσους εξαρτώνται από τις αλιευτικές δραστηριότητες, λαμβάνοντας υπόψη την παράκτια αλιεία και τις κοινωνικοοικονομικές πτυχές.

ζ) συμβάλλει στη δημιουργία αποτελεσματικής και διαφανούς εσωτερικής αγοράς, για τα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας καθώς και στην εξασφάλιση ισότιμων κανόνων ανταγωνισμού για τα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας που διατίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

η) λαμβάνει υπόψη τόσο τα συμφέροντα των καταναλωτών όσο και των παραγωγών.

θ) προωθεί δραστηριότητες παράκτιας αλιείας λαμβάνοντας υπόψη διάφορες κοινωνικοοικονομικές πτυχές.

ι) είναι συνεπής με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Κοινή Οργάνωση των αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

Επίσης, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κανονισμός  (ΕΕ) 1379/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την Κοινή Οργάνωση των Αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (ΚΟΑ), την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1184/2006 και 1224/2009 του Συμβουλίου και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 104/2000 » -  L 354/ 28.12.2013

Με τον Κανονισμό, θεσπίζεται  η  Κοινή Οργάνωση των Αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (ΚΟΑ), η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, ώστε να  συμβάλλει στους στόχους της,για τη βιωσιμότητα του τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.
Ως γνωστόν ο τομέας της αλιείας και η σταθεροποίηση της αγοράς των προϊόντων της έχει ιδιαίτερη σημασία στην οικονομία των παράκτιων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των εξόχως απόκεντρων περιοχών της.

Τα κυριότερα  νέα στοιχεία της Κοινής Οργάνωσης των Αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας είναι:
  • Οι  Επαγγελματικές  Οργανώσεις 
  • Οι προδιαγραφές εμπορίας
  • Η ενημέρωση των καταναλωτών μέσω υποχρεωτικών πληροφοριών στη σήμανση των αλιευτικών προϊόντων.
  • Οι κανόνες ανταγωνισμού
  • Η γνώση της αγοράς


«Η υλοποίηση της ΚΟΑ είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του  Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας  και Αλιείας (ΕΤΘΑ) για την περίοδο 2014-2020. Εφαρμόζεται από την 1η  Ιανουαρίου 2014 εκτός από το Κεφάλαιο IV και το άρθρο 45 που εφαρμόζονται από τις 13 Δεκεμβρίου 2014», καταλήγει η κα Παπαδοπούλου.

NEXT PAGE