links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Μέχρι πότε θα συνεχίζεται η εξαφάνιση των παραγωγών του τόπου μας;

Ο  Νομός Αιτωλοακαρνανίας και η περιοχή του δήμου Αμφιλοχίας είναι μια περιοχή  φύσει ελαιοπαραγωγική και κτηνοτροφική, η οποία στενάζει κάτω από την αδυσώπητη κρίση που μαστίζει όλη τη χώρα.

 Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτηση μας (Εδω) η αδίστακτη στάση που ακολουθούν οι έμποροι σχετικά με τις τιμές, έχει σαν αποτέλεσμα, μεγάλο κομμάτι των αγροτών να ζει σε απόγνωση και πολλές φορές να εγκαταλείπει την προσπάθεια να ασχοληθεί με την γη, που για δεκάδες χρόνια καλλιέργησαν και βιοπορίστηκαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας.

Στην ιδία κατάσταση με τους ελαιοπαραγωγούς βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι που από την μια η συνεχιζόμενη άνοδος των ζωοτροφών και από την άλλη η εξευτελιστική τιμή που δίνουν οι τυροκόμοι στην τιμή του γάλατος, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στα φτωχά ούτως ή άλλως νοικοκυριά, που για να ζήσουν αναγκάζονται να χρεώνονται προκαταβολικά στου «γαλατάδες» και αυτοί με την σειρά τους να δίνουν τιμές όσο το δυνατόν πιο χαμηλές. Ενδεικτικά να πούμε πως η τιμή του πρόβειου γάλατος ξεκινάει από 80 λεπτά και αγγίζει το 1,10 όταν τα παράγωγα του  πωλούνται  μέχρι και 300% πάνω.
Πάντως σαν μπλόγκ, ούτε φτηνή  κριτική θέλουμε να κάνουμε ούτε λέμε πως κατέχουμε την εύκολη λύση. Δεν θα διστάσουμε όμως να πούμε πως υπαίτιοι για αυτή την κατάσταση είναι αυτοί που εφάρμοσαν τις πολιτικές που είχαν σαν στόχο, να αναγκάσουν τους μικρούς παραγωγούς και κτηνοτρόφους να παρατήσουν τις πατροπαράδοτες ενασχολήσεις τους, με σκοπό να συγκεντρωθεί η παραγωγή στα χεριά των σύγχρονων γαιοκτημόνων

Από την άλλη μεριά όμως είναι και η παθητική στάση και αναμονή όλου του αγροτοκτηνοτροφικού πληθυσμού, περιμένοντας την σωτήρια του-αν είναι δυνατόν- από τους ίδιους τους δημίους του. Και για να το πούμε πιο απλά στις εκλογές που έγιναν έξι μήνες πριν, η τρικομματική συνεργασία που κυβερνά και εφαρμόζει  την εγκληματική πολιτική της τρόικας συγκέντρωσε ποσοστά της τάξης του 57% περίπου

Αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές  το μόνο που έρχεται με μαθηματική ακρίβεια είναι η εξαθλίωση και ο αφανισμός. Για αυτό χρειάζεται γρήγορη, συλλογική και συντονισμένη αντίδραση, για να  αντιστραφεί αυτή η κατάσταση και αυτό θα γίνει όταν ο πληθυσμός της περιοχής μας απεγκλωβιστεί από τους πολιτικούς και τους πολιτικάντηδες που μας έφεραν όλους σε αυτό το χάλι.

Ας σκεφτούμε και ας πράξουμε αλληλέγγυα ο ένας για τον άλλον και όλοι  μαζί για το μέλλον το δικό μας και τον παιδιών, μας διώχνοντας από τη ζωή μας την μιζέρια και την δυστυχία και όσους την προκαλούν και την επιφέρουν .

Πηγή amfiloxia-online.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE