links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Εναλλακτική καλλιέργεια με κριθάρι.


Συμβολαιακή γεωργία κριθαριού από την ΕΑΣ Αγρινίου και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.
Στα 180 ευρώ η τιμή ασφαλείας. Τοις μετρητοίς τα χρήματα των παραγωγών.
Πρώτη φορά συνεργάζεται η Αθηναϊκή Ζυθοποιεία με ΕΑΣ της ευρύτερης περιοχής
Συμβολαιακή γεωργία για το κριθάρι προωθεί η ΕΑΣ Αγρινίου σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιεία για την καλλιεργητική περίοδο 2012. Την συνεργασία αυτή μεταξύ Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και ΕΑΣ Αγρινίου προκάλεσε η πρώτη, η οποία για πρώτη χρονιά επεκτείνεται στην Νότια Ελλάδα και επέλεξε την ΕΑΣ Αγρινίου για να συνεργαστεί.
Στη συνεργασία αυτή η ΕΑΣ Αγρινίου καλείται να συγκεντρώσει παραγωγούς που να ενδιαφέρονται να μπουν στην συμβολαιακή γεωργία του κριθαριού.
Στη συμβολαιακή γεωργία υπάρχει εγγυημένη κατώτατη τιμή και στην προκειμένη περίπτωση αγγίζει τα 180 ευρώ τον τόνο. Με την παραλαβή του κριθαριού ο παραγωγός θα πληρώνεται τοις μετρητοίς από την ΕΑΣ Αγρινίου επί της ποσότητας που θα παραδίδει. Το ενδιαφέρον είναι ήδη σε πολύ καλό επίπεδο και αυξάνεται. Επισημοποιήθηκε η σύμπραξη αυτή την περασμένη Πέμπτη. Στις 15 με 20 Ιουλίου θα γίνει η εκκαθάριση. Αυτό σημαίνει πως αν η τιμή του κριθαριού λ.χ. πάει στα 140 ευρώ ο παραγωγός θα πληρωθεί με την τιμή που ήδη έχει συμφωνήσει και υπογράψει, δηλαδή τα 180 ευρώ, αν λ.χ. η τιμή ανέβει άνω των 180 ευρώ ο παραγωγός θα πληρωθεί την διαφορά της εγγυημένης τιμής ασφαλείας που έχει οριστεί για τα 180 ευρώ.

Το σπόρο που θα χρησιμοποιούν οι παραγωγοί θα τον προμηθεύονται από την ΕΑΣ και θα έχει διαφορά από τον κοινό σπόρο του κριθαριού, θα είναι ειδικός για το κριθάρι βυνοποίησης, ενώ θα πληρωθεί μαζί με την εκκαθάριση.
Ο παραγωγός δεν θα είναι υποχρεωμένος δηλαδή να πληρώσει όταν προμηθευτεί τον σπόρο. Τα εδάφη που μπορούν να «αποδεχθούν» και να καλλιεργήσουν σ’ αυτά οι παραγωγοί κριθάρι είναι και πεδινά και ημιορεινά. Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η Αθηναϊκή Ζυθοποιεία να ενημερώσει τους παραγωγούς που θα υπογράψουν για την συμμετοχή τους στην συμβολαιακή γεωργία κριθαριού με ειδική εκδήλωση. Παράλληλα, πληροφορίες κάποιος ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει και στην ΕΑΣ Αγρινίου.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣ Αγρινίου κ. Νίκος Καζαντζής μας δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι μια εναλλακτική πρόταση σε περιόδους οι οποίες είναι δύσκολες για την παραγωγή, όσο αφορά τις τιμές προϊόντων, λιπασμάτων και φαρμάκων (γεωργικά εφόδια) θεωρώντας ότι το κριθάρι είναι προϊόν χαμηλής εισροής σε γεωργικά εφόδια, θα αφήσει στον παραγωγό περιθώριο κέρδους. Σαν ένωση προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε όλες τις προτάσεις της αγοράς και να δώσουμε εναλλακτικές προτάσεις παραγωγής στους παραγωγούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE