links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΕΛΙΕΣ - 30% πάνω απ’ την ΕΑΣ Αγρινίου

elies.jpg
Μειωμένες… αλλά καλύτερες από οπουδήποτε αλλού οι τιμές της ΕΑΣστην πράσινη ελιά, σε μια προσπάθεια σωτηρίας της αξιοπρέπειας του προϊόντος
Όπως και σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ επισημάναμε στη «Συνείδηση», η συγκομιδή πράσινης ελιάς στην περιοχή μας ξεκίνησε φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Με ζημιά βέβαια για τους παραγωγούς, οι οποίοι όμως δεν είχαν, προφανώς, άλλη επιλογή.
Στο ίδιο ρεπορτάζ τονίζαμε ότι οι πιέσεις, προς τα κάτω βέβαια, που δέχεται φέτος η βρώσιμη ελιά, οδηγεί σε μεγάλες απώλειες, παρά το γεγονός της πλουσιότατης καρποφορίας των δέντρων. Η ΕΑΣ Αγρινίου, ωστόσο, επιμένοντας σ’ αυτό που ανέκαθεν έκανε, στο πλαίσιο της συνολικής της προσπάθειας ουσιαστικής στήριξης των αγροτών, υπερβαίνοντας ίσως τις δυνατότητές της, δίνει τιμή αισθητά καλύτερη απ’ όση η «έξω» αγορά.
 Η διαφορά είναι της τάξης των 10 λεπτών του ευρώ επιπλέον. Τα 0,10 ευρώ μπορεί να μην φαίνονται πολλά, σε ποσοστό όμως φτάνουν στο 30%. Και σε απόλυτους αριθμούς η διαφορά είναι σημαντική, πολύ περισσότερο για όσους παραγωγούς θα διαθέσουν μεγάλες ποσότητες. Στον πίνακα που δημοσιεύουμε καταγράφονται οι τιμές της ΕΑΣ Αγρινίου για την πράσινη ελιά, οι οποίες και καθορίζονται ασφαλώς απ’ τα ανά κιλό τεμάχια. Σαφώς και είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, είναι όμως… ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Υπενθυμίζουμε ότι οι πιέσεις προέρχονται όχι απ’ τις ελαιοπαραγωγικές ανταγωνίστριες χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία) ή από «τρίτες» χώρες, αλλά απ’ το εσωτερικό. Και κυρίως απ’ τη Χαλκιδική, με τη μεγαλόσχημη ελιά και τη διαχείριση που κέρδισε τις αγορές, παρ’ ότι η ποιότητα της εκεί ελιάς δεν μπορεί να συγκριθεί με τη χονδροελιά ή κονσερβοελιά Αγρινίου.

Επιμένουμε συνεπώς ότι η μόνη ασφαλής διέξοδος είναι να καθιερωθεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης ή τουλάχιστον ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης η κονσερβοελιά Αγρινίου και να αποκτήσει προστιθέμενη αξία. Ως ιδιαίτερο προϊόν η μεγαλόκαρπη, υποστρόγγυλη ελιά του Αγρινίου έχει περάσει ακόμη και στις εγκυκλοπαίδειες, το δε υπουργείο το 1994 την αναγνώρισε ως ΠΓΕ… απόφαση που απέσυρε λίγο αργότερα!!! Η ΕΑΣ Αγρινίου έκτοτε αγωνίζεται για την αναγνώριση της κονσερβοελιάς Αγρινίου, έχει κάνει μελέτες, αλλεπάλληλες κρούσεις στο αρμόδιο υπουργείο,… ανταπόκριση όμως δεν υπήρξε. Κατά την άποψή μας επειδή το αίτημα δεν έτυχε ποτέ της απαραίτητης πολιτικής υποστήριξης. Μια προσπάθεια που έγινε στο πρόσφατο παρελθόν, αφορούσε στις ελιές καλαμών και όχι στη δική μας ελιά!
Η ετήσια παραγωγή χονδροελιών αγγίζει τους 15-20 χιλιάδες τόνους στο νομό, οι 10-15 εξ αυτών στην περιοχή ευθύνης της ΕΑΣ Αγρινίου. Με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση που εφαρμόζει η Ένωση (κατά agro 2.1 – 2.2), με τις υποδομές που έχει δημιουργήσει (εργοστάσιο, δίκτυο διανομής), με τη δυναμική που έχει αναπτύξει, η ΠΟΠ χονδροελιά Αγρινίου θα έδινε προστιθέμενη αξία στο ίδιο το προϊόν, με απτά οφέλη για τον ίδιο τον παραγωγό. Οι χιλιάδες οικογένειες δηλαδή που έχουν στην κατοχή τους ελαιώνες και που σε μεγάλο βαθμό τους έχουν απαξιώσει, απολαμβάνοντας καλύτερες τιμές θα έβρισκαν κίνητρα να ασχοληθούν συστηματικά εκ νέου. Να συμπληρωθεί πως στην Αιτ/νία υπάρχουν πολλές και σοβαρές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εμπορικά, οι οποίες και θα μπορούσαν πιο εύκολα να διεισδύσουν στις διεθνής αγορές, με ότι αυτό συνεπάγεται. Όπως προαναφέραμε η Ένωση επιμένει και εντείνει την προσπάθεια. Και ελπίζουμε αυτή τη φορά να βρει συμμάχους, ώστε το Αγρίνιο και οι χιλιάδες παραγωγοί αποκτήσουν αυτό που δικαιούνται. Όσον αφορά τις τιμές στις ξανθές – ασπροκόκκινες και στις μαύρες βρώσιμες ελιές, αυτές θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.
ΤΕΜΑΧΙΑ / ΚΙΛΟ ΠΡΑΣΙΝΕΣ (ΕΥΡΩ / ΚΙΛΟ)
101 – 110 0,82
111 – 120 0,71
121 – 130 0,65
131 – 140 0,60
141 – 150 0,55
151 – 160 0,50
161 – 170 0,45
171 – 180 0,42
181 – 200 0,40
201 – 220 0,28
221 - 240 0,22

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE