Ήταν 11 Μαρτίου 1990, και η ζωή έμοιαζε να κυλάει ήρεμα στο μικρό χωριό Τρύφος, που βρίσκεται στα Ακαρνανικά Όρη.
Ξαφνικά,
αυτή η φαινομενικά ήσυχη μέρα, καλύφθηκε από σκοτάδι, πηχτό. Εκείνη την
ημέρα, τρία μικρά κορίτσια, τρεις φίλες από το χωριό, βρέθηκαν
εγκλωβισμένες σε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο ψυγείο.
Τα κορίτσια βρήκαν τραγικό θάνατο από ασφυξία, ενώ οι γονείς τους έλειπαν, δίνοντας το παρών σε κηδεία που γινόταν εκείνη την ώρα.
Η Τριάδα Τζούνη, μόλις 6 ετών, η 7χρονη Χριστίνα Τσιλιμαντού και η 8χρονη Ευαγγελία Παππά ήταν αχώριστες φιλενάδες.Ήταν για εκείνες μια μέρα γιορτής η 11η Μαρτίου, καθώς δεν είχαν σχολείο. Χωρίς να το πολυσκεφτούν, βγήκαν στη γειτονιά για να συναντηθούν και να παίξουν.
Οι γονείς τους τις άφησαν να παίζουν ελεύθερες στη γειτονιά, καθώς το μεσημέρι έπρεπε να παρευρεθούν στην κηδεία μιας συγχωριανής.
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι την επόμενη μέρα θα έλεγαν το τελευταίο αντίο και στα δικά τους παιδιά.
Ο τόπος του εγκλήματος
Στην αυλή της οικογένειας Τζούνη υπήρχε ένα παλιό επαγγελματικό ψυγείο, το οποίο ανήκε στον παππού της Τριάδας, πρώην κρεοπώλη. Το ψυγείο είχε μείνει αχρησιμοποίητο για 15 χρόνια, λειτουργώντας ως αποθηκευτικός χώρος.
Τα τρία κοριτσάκια κάποια στιγμή μπήκαν μέσα, κάθισαν σε καρεκλάκια το ένα δίπλα στο άλλο και έπαιζαν με τις κούκλες τους. Η βαριά πόρτα του ψυγείου έκλεισε με θόρυβο, ουδείς γνωρίζει πώς.
Τα κορίτσια εγκλωβίστηκαν αεροστεγώς μέσα στο ψυγείο. Το αρκετά πρόωρο τέλος της ζωής τους ήταν αργό και βασανιστικό.
Όταν οι γονείς τους επέστρεψαν από την κηδεία, δεν ανησύχησαν αρχικά για την απουσία των κοριτσιών. Οι κίνδυνοι στο χωριό ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι και συνήθιζαν να τα αφήνουν να παίζουν ελεύθερα.
Γύρω στις 4 το απόγευμα, όταν παρατήρησαν την απουσία τους, άρχισαν να ανησυχούν και να ρωτούν ο ένας τον άλλον για τα παιδιά. Όμως, δεν βρέθηκαν πουθενά. Ο φόβος άρχισε να μεγαλώνει.
Λίγο αργότερα, το μισό χωριό είχε ξεχυθεί στους δρόμους, αναζητώντας τις τρεις φίλες. Έφτασαν μέχρι και τα γειτονικά χωριά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ήταν γύρω στις 6 το απόγευμα όταν η Ανθούλα Τζούνη ανακάλυψε το τραγικό θέαμα στο παλιό ψυγείο.
Τα κορίτσια ήταν πεσμένα δίπλα-δίπλα. «Τρέξτε, εδώ είναι!» φώναξε με δυσκολία. Τα μετέφεραν γρήγορα στο Κέντρο Υγείας της Κατούνας, αλλά ήταν ήδη αργά. Οι γιατροί δεν κατάφεραν να τα επαναφέρουν.
Την επόμενη μέρα, όλο το χωριό αποχαιρέτησε τις τρεις φίλες, ντυμένες νυφούλες.
Χτύπημα της μοίρας
Ορισμένοι απέδωσαν την τραγωδία σε μια παράξενη μοίρα που φαινόταν να συνοδεύει δύο από τα κορίτσια από την αρχή της ζωής τους.
Η Τριάδα Τζούνη είχε επιβιώσει από θαύμα, όπως έλεγαν στο χωριό, όταν τα δύο αδελφάκια της πέθαναν στη γέννα.
Η 8χρονη Ευαγγελία Παππά είχε γεννηθεί «εις μνήμην» του πρώτου της αδελφού, ο οποίος είχε πεθάνει από ξαφνική αρρώστια εννιά χρόνια πριν, όταν ήταν και αυτός 8 χρόνων.
Η Τριάδα Τζούνη δεν κατάφερε να ξεφύγει από αυτή τη «σκιά» που ακολουθούσε την οικογένεια της.
Λίγες ώρες πριν γίνει γνωστή η τραγωδία στον Τρύφο, ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη στην Βρετανία, εκεί όπου τρία αγοράκια, ηλικίας 3, 4 και 6 ετών, πέθαναν από ασφυξία, εγκλωβισμένα σε ένα παλιό ψυγείο σε αγροτική περιοχή της Λάντλοου.
Και εκεί, η αμέλεια των γονέων έμελλε να αποβεί μοιραία για τις ζωές των τριών παιδιών.
Η υπόθεση του Τρύφου θύμισε στους παλαιότερους άλλες τραγωδίες, που είχαν καταγραφεί σε κοντινές περιοχές.
Στις 8 Μαΐου 1977, η 7χρονη Αθανασία Αγγελάκη και η 2χρονη αδελφή της Εσθήρ έχασαν τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο, σε ένα παλιό ψυγείο στο Ποντισμένο Σερρών.
Ακόμα μία παρόμοια τραγωδία συνέβη στις 4 Νοεμβρίου 1976 στην κοινότητα Αβδελλά της Κρήτης, όταν δύο αδέλφια, ο Μιχάλης και η Ελένη Μιχελιδάκη, εγκλωβίστηκαν και πέθαναν σε ψυγείο, στο παντοπωλείο του πατέρα τους.
Και παραμένουν δεκάδες ακόμα, τα περιστατικά όπου ένα ανοικτό ψυγείο έγινε η «τελευταία οικία» για ανυποψίαστα άτομα, παιδιά κατά κύριο λόγο, που έψαχναν ένα απόμερο σημείο για παιχνίδι.
Source: www.reader.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου