links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Αγρίνιο: Ειδοποιήσεις ότι τα χρέη στην παλιά Αγροτική περνούν σε εταιρία στην Ιρλανδία!

Ειδοποιήσεις φτάνουν σε δανειολήπτες στο Αγρίνιο, ότι τα χρέη στην παλιά Αγροτική περνούν σε εταιρία στην Ιρλανδία!

Πλήθος από ειδοποιήσεις μέσω επίσημης αλληλογραφίας φτάνει τα τελευταία 24ωρα σε δανειολήπτες στο Αγρίνιο αλλά και την υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία, κυρίως αγρότες και συνεταιρισμούς, πληροφορώντας τους ότι τα παλιά «παγωμένα» και ελαφρώς… ξεχασμένα κόκκινα δάνειά τους ενεργοποιούνται ξανά πηγαίνοντας σε εταιρία που εδρεύει στην Ιρλανδία!

Διαβιβάζονται, δε, τα προσωπικά τους δεδομένα «σύμφωνα με τον νόμο, στο πλαίσιο πώλησης, μεταβίβασης και ανάθεσης διαχείρισης απαιτήσεων από την PQH, τον ειδικό εκκαθαριστή των τραπεζών, στην Εταιρία Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία EUDOXUS ISSUER DESIGNATED ACTIVITY COMPANY». Συνείδηση - Home page

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο είναι ότι η ανάθεση των κόκκινων –κυρίως- αγροτικών δανείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Εκκαθαριστή (μετά τη θέσπιση της νομοθετικής αλλαγής που αφορά και τις δυνατότητες της PQH που με βάση το ισχύον καθεστώς δεν μπορεί να προχωρήσει σε κούρεμα και ρύθμιση) δίνεται στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (servicers).
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το θέμα χειρίζονται από κοινού το Μέγαρο Μαξίμου και η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των εν λόγω δανείων, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, -που χρωστούν περίπου 21.000 αγρότες και 760 Συνεταιρισμοί-βρίσκονται στον Ειδικό Εκκαθαριστή (PQH) της TτΕ, στον οποίο πέρασαν όλα τα κόκκινα δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.

Η ουσιαστική διαφοροποίηση σε σχέση με τη ρύθμιση άλλων ληξιπρόθεσμων τίτλων είναι ότι οι servicers δεν θα αγοράζουν τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, αλλά θα εμπλέκονται ως διαχειριστές.

Με τον τρόπο αυτό θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία για γενναίες διαγραφές. Πηγή με γνώση του νέου πλαισίου αναφέρει πως αν οι διαχειριστές αγόραζαν τα δάνεια στην τιμή κεφαλαίου θα είχαν μικρό περιθώριο κουρέματος, που θα περιοριζόταν σε μέρος των τόκων. Πλέον, με τη σύμφωνη γνώμη της Τραπέζης της Ελλάδος, θα μπορούν να προχωρούν σε ολική διαγραφή των τόκων και κούρεμα του οφειλόμενου κεφαλαίου έως και 50%, ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία του αγρότη ή του συνεταιρισμού.

Στην κυβερνητική πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε αναφερθεί στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, λέγοντας: «Η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι, να καταργείται μέρος του ωφελούμενου κεφαλαίου και σε βάθος χρόνου να γίνεται η αποπληρωμή». Σημειωτέον ότι οι χειρισμοί αποδίδονται στον υπουργό Μ. Βορίδη από όταν ήταν υπουργός και είναι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Εκτιμήσεις από την αγορά του Αγρινίου λένε ότι είναι πιθανό η Ιρλανδική Εταιρία να αναθέσει σε ελληνικές «θυγατρικές» τις συνεννοήσεις. Πηγές αναφέρουν ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με όσους χρωστούν στην περιοχή και έχουν τέτοια δάνεια της Αγροτικής, ενώ το φημολογούμενο αντίτιμο είναι 4-5 λεπτά στο ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι χαμηλά η επιδίωξη των διαχειριστών. «Ίσως και να είναι καλύτερα έτσι, μπορεί να βγει πιο φθηνά σε όσους έχουν παγωμένα δάνεια από παλιά, απλά θα κακοφανεί γιατί κάπου είχαν ξεχαστεί», εξηγεί Αγρινιώτης που έλαβε την σχετική ειδοποίηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, με τις ρυθμίσεις:
-Παρέχεται η δυνατότητα για ανάθεση της διαχείρισης μέρους ή συνόλου του χαρτοφυλακίου σε έναν ή περισσότερους διαχειριστές πιστώσεων.
-Εισάγεται η δυνατότητα της ΤτΕ να ορίζει συγκεκριμένους στόχους (ανακτήσεις- έξοδα) αλλά και συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης του χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδίου που καταρτίζεται.
-Ρυθμίζεται το ειδικότερο ζήτημα των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι αγροτών-αγροτικών συνεταιρισμών.
-Δίνεται η δυνατότητα στον εκκαθαριστή να καθορίζει λύσεις ρύθμισης – συμβιβασμού για οφειλές με ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο του περασμένου μήνα, θα δημιουργηθεί σε πρώτη φάση, ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα.

Μέσω του πλαισίου αυτού -το οποίο θα προβλέπει κριτήρια εισοδήματος αλλά και περιουσίας- θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται η διαγραφή τόκων, η απομείωση του δανείου αλλά και η μερική ή ολική διαγραφή αυτού. Επιπλέον, ο εκκαθαριστής θα μπορεί να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μια περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.

Δεν το παραδέχεται εύκολα η κυβέρνηση αλλά πίσω από όλα τα παραπάνω υπάρχει η ονομαζόμενα εξυγίανση των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των αγροτών αποσκοπεί στην εκ νέου χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα και στην αύξηση της παραγωγής, «με στόχο τη δημιουργία νέων μεγαλύτερων σχημάτων που θα συμβάλλουν στην εξωστρέφεια του κλάδου, με ατμομηχανή τις εξαγωγές»....

Ως σημεία-κλειδιά που θα κάνουν τις συνεννοήσεις με εταιρίας σαν την ιρλανδική EUDOXUS ISSUER DESIGNATED ACTIVITY COMPANY θα εμφανιστούν:

-Επιτόκιο: Μείωση του επιτοκίου καθώς τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα δάνεια φέρουν πολύ υψηλό επιτόκιο, ακόμη και 12%.
-Διαγραφή: Θα υπάρξει κούρεμα του ωφελούμενου κεφαλαίου που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 30%-40% και κατά περίπτωση, ανάλογα τα περιουσιακά στοιχεία των φυσικών προσώπων, κυρίως όμως των συνεταιρισμών.
-Αποπληρωμή: Εν συνεχεία θα γίνει ρύθμιση της εναπομείνασας οφειλής με δυνατότητα αποπληρωμής σε βάθος χρόνου.
-Ακίνητη περιουσία/ενέχυρα: Η συνολική τακτοποίηση των οφειλών θα συνοδεύεται από την άμεση αξιοποίηση των εμπράγματων βαρών, δηλαδή των ενεχύρων, κυρίως με σκοπό οι συνεταιρισμοί να αποκτήσουν και ρευστότητα. Τα ακίνητα που είναι δεσμευμένα στα κόκκινα αγροτικά δάνεια υπολογίζονται στα 26.000 και η αξίας τους φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ.

Συνείδηση - Home page

Συνείδηση - Home page

Συνείδηση - Home page

Γιάννης Συμψηρής  - Εφημερίδα Συνείδηση

Συνείδηση - Home page 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE