links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας: Έκδοση περισπούδαστου συγγράμματος του π. Οδυσσέα Κυρόσιμου.

Γράφει ο Θεόδωρος Ε. Ακρίδας*

Από τις εκδόσεις ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ Α.Β.Ε.Ε., εκδόθηκε και κυκλοφόρησε ένα σπάνιας συγγραφικής επεξεργασίας περισπούδαστο σύγγραμμα με τίτλο: «ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΥ – ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΙΑΣ (1841-1847) – ΣΗΜΕΙΟΝ ΑΝΤΙΛΕΓΟΜΕΝΟΝ»

Συγγραφέας του εξόχου αυτού έργου, είναι ο ευρείας κοινωνικής αντιλήψεως και υψηλής μορφώσεως λαμπρός κληρικός, πρωτοπρεσβύτερος π. Οδυσσέας Κυρόσιμος, προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου και Αρχιερατικός Επίτροπος Αμφιλοχίας.

Μέσα στις 470 σελίδες του έργου περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια ο βίος και η πολιτεία του πάλαι ποτέ μητροπολίτου Ακαρνανίας και Αιτωλίας, Ιεροθέου Αριστάρχου. Ο ακαταπόνητος ερευνητής – συγγραφέας δεν εφείσθη κόπου και χρόνου για την εξονυχιστική έρευνα και λεπτομερή περιγραφή του θέματος.

Πήρε πληροφορίες από ζώντες διακεκριμένους ιστορικούς, ερεύνησε τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, τα Ιστορικά Αρχεία της Εκκλησίας της Ελλάδος και κάθε βιβλιοθήκη και πηγή από την οποία θα μπορούσε να αντλήσει στοιχεία. Έτσι, δημιούργησε το ευμέγεθες σε όγκο και ποιότητα θαυμαστό σύγγραμμά του.

Ο αναγνώστης του θα μείνει κατάπληκτος από τις επιστημονικώς τεκμηριωμένες και λεπτομερώς περιγραφόμενες φάσεις της πολυκύμαντης ζωής του μακαριστού ιεράρχου. Από το Α’ κεφάλαιο, που περιγράφεται η καταγωγή, μέχρι το ΣΤ’, που αναφέρεται στην τελευτήν του βίου του μέσα στην απόλυτη πενία και τα σχόλια του Τύπου της εποχής ότι «απέθανεν επί ψάθης», αποτυπώνεται λεπτομερώς ο πολυτάραχος και οδυνηρός (θάλεγα) βίος του Ιεροθέου. Η εκλογή και η τοποθέτησή του ως επισκόπου Βονίτσης (1811 – 1820), η ένθερμη συμμετοχή του στην μεγάλη Επανάσταση του γένους, οι συνεχείς μεταθέσεις του, η τοποθέτησή του ως Μητροπολίτου Ακαρνανίας και Αιτωλίας (1841-1847), οι εναντίον του (μάλλον χαλκευμένες) κατηγορίες, η καθαίρεσή του, το οικτρό τέλος του και η μετά θάνατον αποκατάστασή του, συνιστούν μια πραγματική Οδύσσεια.

Ανάλογα στοιχεία παρατίθενται και στο παράρτημα των τελευταίων σελίδων του έργου, στο οποίο αναφέρονται οι διασυνδέσεις του Ιεροθέου με προσωπικότητες της εποχής του, φωτοτυπημένα έγγραφα της εκλογής και της αποκαταστάσεώς του, αριστεία και παράσημα που του είχαν απονεμηθεί, προσωπογραφίες του και τέλος εγκωμιαστικοί στίχοι σε ποίηση και μέλος με την ιδιόχειρη γραφή του συγχρόνου του αρχιδιακόνου Ανθίμου του Εφεσιομάγνητος, περιφήμου μουσικοδιδασκάλου, μελοποιού και πρωτοψάλτου Μεσολογγίου, ιδρυτού της μεγάλης μουσικής Σχολής μουσικών ψαλτών στο Μεσολόγγι.

Γενικώς, το περισπούδαστο αυτό σύγγραμμα φωτίζει όλες τις πτυχές μιας εξέχουσας και μέχρι τώρα άγνωστης εκκλησιαστικής προσωπικότητας, η οποία εποίμανε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Αιτωλοακαρνανίας κατά τα πρώτα μεταπελευθερωτικά χρόνια από τον Τουρκικό ζυγό. Η δε εξονυχιστική έρευνα, ο απέραντος ωκεανός των πληροφοριών, οι λεπτομερείς και με απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση περιγραφές, η ρέουσα γλώσσα και η αξιοθαύμαστη εργονομική κατάταξη της υπερπλούσιας ύλης, αντικατοπτρίζουν τις ευαισθησίες, την πνευματική συγκρότηση, το εύρος των γνώσεων, και την υψηλή συγγραφική ικανότητα του φωτισμένου κληρικού – συγγραφέως π. Οδυσσέως.

Θα ήταν χρήσιμη η απόκτηση του σπανίας συγγραφικής δομής εξαίσιου αυτού έργου, όχι μόνον από τους φιλόθρησκους και φιλακόλουθους, αλλά και από όλον τον χριστεπώνυμο λαό.

Στον εμβριθέστατο και φωτισμένο κληρικό – συγγραφέα, εύχομαι εκ βαθέων μακροημέρευση, υγεία και δύναμη για να μας προσφέρει και πολλά άλλα έργα του αυτού διαμετρήματος.

Θεόδωρος Ε. Ακρίδας. Μουσικολόγος – Πρωτοψάλτης

Source: karvasaras.gr

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE