links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Κυνήγι: Η τέχνη του καρτεριού..

Στα φτερωτά είδη με μεγάλη διάρκεια κυνηγίου, όπως είναι η τσίχλα και η φάσσα, το καρτέρι διαφέρει ανάλογα με την εποχή

Μία από τις πολλές μέθοδες κυνηγίου είναι το καρτέρι. Αφορά κυρίως τα φτερωτά θηράματα, όπως είναι τα τρυγόνια, οι τσίχλες, οι φάσσες και τα υδρόβια πουλιά.

Στήνω καρτέρι σημαίνει ότι οργανώνω ενέδρα, ότι παραφυλάω το θήραμα στο πιο προσιτό σημείο της διαδρομής από και προς τον τόπο βοσκής και αν ο χώρος το επιτρέπει, εγγύτατα στην καλλιέργεια επιλογής του.

Πολλοί κυνηγοί που ακολουθούν τη μέθοδο με περπατητό κυνήγι, θεωρούν τεμπέλικο το κυνήγι με καρτέρι και το υποβαθμίζουν, χωρίς να σκέφτονται ότι η επιλογή του καρτεριού δεν είναι μία απλή υπόθεση, αλλά συνιστά μεγάλη τέχνη.

Δεν παίρνει ο καρτεριτζής το σκαμνί του και το απιθώνει όπου βρει σε ένα κυνηγότοπο. Το κατάλληλο πόστο χρειάζεται σκέψη, γνώση, παρατηρητικότητα και αρκετή πείρα, γιατί το καρτέρι είναι εναρμονισμένο με την εποχή και τις κρατούσες καιρικές συνθήκες.

Άλλη είναι η θέση με αίθριο καιρό και άπνοια, άλλη με δυνατό άνεμο και διαφορετική με συννεφιά και απειλή βροχής. Και μιλάμε πάντοτε για θέσεις στον ίδιο κυνηγότοπο. Με το πόστο να διαφέρει ακόμα, αν το θήραμα είναι τρυγόνι, τσίχλα ή φάσσα. Στις αποσιταριές και τα λιόσπορα θα καρτερέψει ο τρυγονάς, στα λογγομένα λιοστάσια ο τσιχλάς και στα ξέφωτα του δάσους ο φασσάς.

Όμως αυτό δεν αρκεί για ένα καλό αποτέλεσμα, καθώς συμβαίνει φορές να μην είναι δυνατό να στηθεί το καρτέρι κοντά στο χωράφι τροφοληψίας, ιδιαίτερα αν πρόκειται για φάσσες.

Στη περίπτωση πρέπει ο κυνηγός να έχει τη δυνατότητα να επισημάνει τις διαδρομές των πουλιών από και προς τις βοσκές τους και πάνω σε αυτές να στήσει καρτέρι και πάντοτε με καλή κάλυψη (πρόχειρη φυλάχτρα).

Στα φτερωτά είδη με μεγάλη διάρκεια κυνηγίου, όπως είναι η τσίχλα και η φάσσα, το καρτέρι διαφέρει ανάλογα με την εποχή. Άλλα είναι τα κατάλληλα πόστα στα μπασίματα του Οκτώβρη και άλλα των χειμωνιάτικων μηνών.

Τον Οκτώβρη το κυνήγι στις τσίχλες γίνεται αποκλειστικά με τη μέθοδο του καρτεριού, αφού τα πουλιά δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί μόνιμα, ώστε να κυνηγηθούν με τη μέθοδο του περπατητού. Για τις φάσσες η μέθοδος του καρτεριού ισχύει ούτως ή άλλως, καθώς το φτερωτό αυτό, σαν αγελαίο είδος, δεν επιδέχεται πλησίασμα.

Τον Οκτώβρη λοιπόν τα τσιχλοκάρτερα και τα φασσοκάρτερα, που συχνά οι θέσεις τους συμπίπτουν και αποτελούν σημείο έριδος μεταξύ των κυνηγών, θα στηθούν στα διάσελα (αυχένες) των χαμηλών βουνών και στα πλαϊνά μεγάλης και βαθειάς χούνης με προσανατολισμό βορρά-νότου.

Είναι ματαιοπονία να καρτερεύουμε στον κάμπο, στα πεδινά, γιατί το μόνο που θα συμβεί είναι να παρακολουθούμε τα πουλιά να πετούν σε ύψος απαγορευτικό για τουφεκιά, ακόμα και για τον πιο αισιόδοξο κυνηγό, ακόμα και για τα ανώτερης ποιότητας φυσίγγια.

Εκεί λοιπόν στα μικρά υψόμετρα θα περιμένει τα πουλιά με περισσή υπομονή ο κυνηγός. Γιατί πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι καρτέρι και υπομονή είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και χωρίς υπομονή, το ανέξοδο «όπλο» του κυνηγού, καρτέρι δεν γίνεται.

Source: www.kynigesia.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE