Η παράνομη αλιεία στον Αμβρακικό κόλπο, ένα ζήτημα που διαρκώς οξύνεται, απειλεί με εξαφάνιση τα πιο διάσημα και πολύτιμα είδη θαλασσινών της περιοχής, μετατρέποντας τον σε πεδίο οικολογικής καταστροφής και κοινωνικής αδιαφορίας.
Η δραματική αυτή κατάσταση ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο από τον Δημήτρη Σμύρη, πρόεδρο του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμφιλοχίας, μέσω ζωντανής σύνδεσης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΙΟΝΙΑΝ TV και τον Τάσο Θεοδόση.
Η σκιά της παρανομίας και η αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να αντιδράσει αποτελεσματικά, έχουν αφήσει τον Αμβρακικό στο έλεος των παράνομων ψαράδων, που εξαντλούν ανελέητα τα αποθέματά του.Ο Αμβρακικός, γνωστός για τα πλούσια θαλασσινά του, όπως η κουτσομούρα, η σαρδέλα και η περιζήτητη γάμπαρη, πλέον βλέπει αυτά τα είδη να εξαφανίζονται από τα δίχτυα των νόμιμων αλιέων. Η παράνομη αλιεία, με τα λεγόμενα «τρατάκια», έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου η αχαλίνωτη υπερεκμετάλλευση και η συλλογή γόνων καταστρέφουν το οικοσύστημα σε σημείο μη αναστρέψιμο. Σύμφωνα με τον κ. Σμύρη, οι παράνομοι αλιείς φτάνουν στο σημείο να πωλούν κουτσομούρες πάνω από 200 τεμάχια το κιλό, ενώ οι σουπιές που συλλαμβάνονται είναι μικρότερες από ένα εκατοστό, σαρώνοντας κάθε μελλοντική δυνατότητα αναπαραγωγής.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των αρχών και των περιπολιών του Λιμενικού, το πρόβλημα παραμένει ανεξέλεγκτο. Ο λόγος; Η έλλειψη αυστηρών κυρώσεων και ο χαλαρός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι παραβάτες από το κράτος. Οι όποιες ποινές επιβάλλονται είναι απλές “σφαλιάρες” και δεν επαρκούν για να αποθαρρύνουν τους λαθραλιείς. Οι ποινές είναι τόσο ελαφριές, που ουσιαστικά ενθαρρύνουν τη συνέχιση της παραβατικής δραστηριότητας, επιτρέποντας σε αυτούς που καταστρέφουν το περιβάλλον να συνεχίζουν ανενόχλητοι.
Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η εμφάνιση νέων απειλών στο οικοσύστημα της περιοχής, όπως η παρουσία του ψαριού λαγοκέφαλου στο Μεσολόγγι, που αναφέρθηκε από τον Βασίλη Δελημάρη και τον Τάκη Κοτσόργιο μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών . Το είδος αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την αλιεία και την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, καθώς είναι εισβολικό και τοξικό, απειλώντας με ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της περιοχής.
Η κατάσταση στον Αμβρακικό είναι κρίσιμη και απαιτεί άμεσες, σκληρές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Το κράτος οφείλει να επανεξετάσει τη νομοθεσία και να επιβάλει αυστηρότατες ποινές για την παράνομη αλιεία, καθώς και να ενισχύσει τους ελέγχους στις παράκτιες περιοχές. Η διάσωση του Αμβρακικού είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες που εξαρτώνται οικονομικά από αυτόν. Αλλιώς, θα συνεχίσουμε να θρηνούμε τα εξαφανισμένα είδη και να βλέπουμε έναν από τους σπουδαιότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας να καταστρέφεται από την αδιαφορία και την κερδοσκοπία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου