links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Σαρώνει η ιλαρά την Ευρωπαϊκή Ένωση - 815 κρούσματα σε 18 χώρες μόνο τον Ιούλιο...

ilara

Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπάει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (ECDC) στους πολίτες για την ταχύτατη εξάπλωση που παρουσιάζει η ιλαρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο φέτος τον Ιούλιο, 18 χώρες της ΕΕ ανέφεραν 815 νέα κρούσματα, όπως αναφέρει η επιδημιολογική έκθεση του ECDC.

Αναλυτικά, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Ρουμανία (382) όπου η ιλαρά έχει εξελιχθεί σε επιδημία. Δεύτερη χώρα είναι το Βέλγιο (92) και ακολουθούν η Ιταλία (91) και η Γερμανία (84).

Συνολικά 17.949 κρούσματα ιλαράς έχουν αναφερθεί τον τελευταίο χρόνο (από την 1 Αυγούστου 2023) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ – συμπεριλαμβάνει την ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία) εκ των οποίων 13 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Οι 12 από αυτούς κατέληξαν στη Ρουμανία και ένας στην Ισλανδία.

Τους πρώτους επτά μήνες του 2024, έχουν καταγραφεί 14.739 κρούσματα. Σε αντιδιαστολή αυτού, ολόκληρο το 2023 στην ΕΕ/ΕΟΧ είχαν αναφερθεί 2.361 κρούσματασύμφωνα με προγενέστερα στοιχεία του ECDC.

Ποια είναι η εικόνα στην Ελλάδα, ποιες οι ευάλωτες ομάδες

Από τα κρούσματα που προκάλεσε η ιλαρά το 2024, τα 28 έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο η χώρα μας δεν είχε κανένα κρούσμα την περίοδο 2021-2023, ίσως και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ιλαρά απειλεί περισσότερο τα παιδιά, αλλά προσβάλλει και πολλούς εφήβους και ενήλικες. Το σχεδόν 45% των ασθενών στην ΕΕ/ΕΟΧ είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Ωστόσο πάνω από το 27% είναι ηλικίας 15 ετών και άνω.

Η μεγαλύτερη αναλογία κρουσμάτων παρατηρείται στα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καταγράφονται 579,1 κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 1-4 ετών με 342,4 κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι

Η ιλαρά είναι μία από τις πιο μεταδοτικές νόσους του πλανήτη. Για την προστασία από αυτήν κυκλοφορούν από το 1963 αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν προφυλάξει ολόκληρες γενιές από τη νόσο. Δυστυχώς η εμβολιαστική κάλυψη μειώθηκε ραγδαία μετά την πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Μοιραία λοιπόν πάνω από το 95% των ασθενών ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι εναντίον της. Ειδικότερα, το 87,3% των κρουσμάτων στην ΕΕ/ΕΟΧ ήταν ανεμβολίαστα άτομα. Άλλο ένα 8,1% ήταν ελλιπώς εμβολιασμένοι, καθώς είχαν κάνει μόνο μία δόση από το συνιστώμενο εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς.

Για να είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός εναντίον της νόσου, πρέπει να καλύπτεται το 95% του πληθυσμού με τις απαιτούμενες δόσεις. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ όμως, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι υποδεέστερο, ιδίως όσον αφορά την δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ECDC, η κάλυψη με την πρώτη δόση είναι 97% στη χώρα μας, αλλά με τη δεύτερη μόλις 83%. Ο μέσος όρος της ΕΕ/ΕΟΧ είναι 93,9% με την πρώτη δόση και 88,8% με τη δεύτερη.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ασθενής πέθανε από σπάνια ασθένεια που μεταδίδουν τα κουνούπια

Πόρισμα κόλαφος του Συνηγόρου του Πολίτη: Το «πάρτι» στις ιδιωτικές κλινικές με τις υπερχρεώσεις στους ασφαλισμένους και η… απραξία του ΕΟΠΥΥ

Source: www.topontiki.gr

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE