Περιστατικά ρεκόρ νοθείας, απάτης και εσφαλμένης σήμανσης ελαιολάδου καταγράφηκαν στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω μεγάλης αύξησης των τιμών, όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασε η «Guardian».
Το κόστος του ελαιολάδου έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2018 με την παραγωγή να πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική κρίση και άλλους παράγοντες.
Καθώς η τιμή έχει εκτοξευθεί, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των αποκαλούμενων «διασυνοριακών ειδοποιήσεων στην ΕΕ», οι οποίες περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις για εσφαλμένη σήμανση, για πιθανές απάτες και άλλα παρόμοια φαινόμενα που αφορούν την ασφάλεια των καταναλωτών. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκαν μόλις 15 τέτοιες περιπτώσεις από την ΕΕ, με τον αριθμό αυτό να φτάνει τις 50 περιπτώσεις – ρεκόρ τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην «Guardian».Ο αριθμός αυτός αφορά μόνο περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί και αναφερθεί από τα κράτη-μέλη στη Γενική Διεύθυνση Υγείας της ΕΕ. Επομένως ο αριθμός δεν περιλαμβάνει εθνικά αντίστοιχα περιστατικά και επομένως το πραγματικό μέγεθος της απάτης είναι πιθανώς πολύ υψηλότερο, αναφέρεται. Οι αναφορές περιστατικών περιλάμβαναν ελαιόλαδο μολυσμένο με μη εγκεκριμένες ουσίες όπως φυτοφάρμακα, ορυκτέλαια και μια περίπτωση ανακαλύφθηκαν ακόμη και θραύσματα γυαλιού. Υπήρχαν επίσης πολλές περιπτώσεις όπου το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο βρέθηκε νοθευμένο με ανάμειξή του με ελαιόλαδο χαμηλότερης ποιότητας.
Λουκέτο σε γνωστό εστιατόριο στη Μύκονο
Ακόμα ένα γνωστό εστιατόριο στη Μύκονο εντοπίστηκε από την ΑΑΔΕ να μην κόβει αποδείξεις. Εντεκα τον αριθμό, συνολικής αξίας άνω των 7.000 ευρώ. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν την παράβαση σε επιχείρηση στην Αγία Αννα και προχώρησαν στα διαδικαστικά. Επέβαλαν πρόστιμο και λουκέτο για δύο ημέρες. Εκεί, όμως, συνάντησαν την αντίδραση του ιδιοκτήτη. Στην αρχή έβαλε τον νομικό του σύμβουλο να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να μπει λουκέτο, διότι στον ίδιο ΑΦΜ λειτουργεί και ξενοδοχείο. Παρέλειψε, όμως, να πει ότι το ξενοδοχείο αποτελεί χωριστή και διακριτή εγκατάσταση. Στη συνέχεια, επιχείρησε να δώσει δημοσιότητα, με το επιχείρημα της δυσφήμησης του τουριστικού προϊόντος. Αφού δεν τα κατάφερε, στο τέλος προσπάθησε να εμφανίσει ότι την ώρα που επρόκειτο να μπει το λουκέτο μπήκαν πελάτες στο εστιατόριο και έτσι θα έπρεπε να ανασταλεί η σφράγιση του χώρου. Τελικά, και με τη συνδρομή της αστυνομίας, η εγκατάσταση σφραγίστηκε από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ όπως ορίζει ο νόμος. Η επιχείρηση θα ελεγχθεί κατά προτεραιότητα τόσο για τα δηλωθέντα εισοδήματά της, όσο και για τον ΦΠΑ, με βάση τα όσα προβλέπονται σε σχετική απόφαση.
Στους κορυφαίους προορισμούς η Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι ο τρίτος κορυφαίος καλοκαιρινός προορισμός εντός της ζώνης Σένγκεν, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καλοκαιρινού Τουρισμού της SchengenVisaInfo. Η χώρα μας έχει τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στις παραλίες και τη γαστρονομία με 0,98 και 0,99 αντίστοιχα (με μέγιστο το 1,00) και συνολική βαθμολογία 9,33 στα 10. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία με 10 στα 10 και ακολουθεί η Ιταλία με 9,51 στα 10. Οι παράγοντες που «ρίχνουν» την Ελλάδα είναι το υψηλό εβδομαδιαίο κόστος (1.286 ευρώ), που είναι χαμηλότερο μόνο από το αντίστοιχο της Γαλλίας, του Μονακό και της Κύπρου, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες. Ο δείκτης λαμβάνει υπόψη τους εξής παράγοντες: παραλίες, τάση καλοκαιρινής δημοφιλίας, εβδομαδιαίο κόστος, μέση θερμοκρασία, γαστρονομία και φιλικότητα.
Αλμα 31,5% στις κρατήσεις
Κατά 28,3% αυξήθηκαν οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην ΕΕ με κράτηση μέσω 4 πλατφορμών, Airbnb, Booking, Expedia Group ή TripAdvisor, το πρώτο τρίμηνο του 2024, ξεπερνώντας τον συνολικό αριθμό των 123,7 εκατομμυρίων σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών και καταλαμβάνει την όγδοη θέση. Η αύξηση στις κρατήσεις μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 31,5% το πρώτο τρίμηνο του 2024. Προηγούνται κατά σειρά κατάταξης η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Πολωνία και η Πορτογαλία. Οι πιο δημοφιλείς περιοχές για καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στις οποίες έγιναν κρατήσεις μέσω διαδικτυακών πλατφορμών το 2023 ήταν η Ανδαλουσία στην Ισπανία (35,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις), η Jadranska στην Κροατία (32,6 εκατομμύρια) και η γαλλική περιοχή Προβηγκία – Αλπεις – Κυανή Ακτή (24,9 εκατομμύρια). Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων επισκεπτών και στις 8 χώρες έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το 2023 και όλες υπερβαίνουν κατά πολύ τα προπανδημικά επίπεδά τους.
Ο παλιός και οι νέοι
Αμετακίνητος στη θέση του στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή παραμένει ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μετά τις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στο υπουργείο Ανάπτυξης οι νέοι γενικοί γραμματείς που ανακοινώθηκαν είναι οι Στελίνα Σιαράπη στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων, ο Τάσος Γαϊτάνης στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας και στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας η Βίκυ Λοΐζου.
ΤΑ ΝΕΑ / Premium Έκδοση - ΜικροΟικονομικός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου