Πριν από λίγες μέρες ήρθε στο φως η έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC) όπου η Ελλάδα παρουσιάζεται ως μια από τις χώρες που έθεσαν συγκεκριμένο στόχο για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (2 GW εγκατεστημένης ισχύος, έως το τέλος της δεκαετίας).
ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ Ο ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ
Στόχος που μάς αφορά άμεσα καθώς μέσα στις περιοχές στις οποίες δίνεται προτεραιότητα για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι και ο Πατραϊκός κόλπος, μαζί με περιοχές όπως η Ανατολική Κρήτη (στην περιοχή της Σητείας), οι Άγιοι Απόστολοι νοτιοανατολικά της Εύβοιας, η Ρόδος και η Γυάρος.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι περιοχές θ’ αποτελέσουν το πεδίο ανάπτυξης της πρώτης φάσης του Εθνικού Προγράμματος, μαζί με τα δυο πιλοτικά πάρκα σταθερής έδρασης στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΑΣ»
Επίσης, δεν έχει περάσει καιρός από τότε που ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνης Στεφάτος δήλωνε ότι η αναφορά που γίνεται για την Ελλάδα στην ετήσια Έκθεση GlobalOffshoreWindReport 2024 «αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση για το πολύ σημαντικό έργο της ΕΔΕΥΕΠ και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό αιολικό δυναμικό της χώρας, το καλύτερο στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Αριστοφάνης Στεφάτος, με κεφαλλονίτικες ρίζες, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα, σπούδασε στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών όπου έκανε και το διδακτορικό του. Στα 50 του σήμερα, έχει ήδη διανύσει μια εντυπωσιακή διαδρομή ως στέλεχος σε μεγάλες νορβηγικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό χώρο. Αποφάσισε δε να επιστρέψει στην Ελλάδα το 2019 ύστερα απ’ την επίμονη προτροπή του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.
ΤΑ 110 «ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΘΗΡΙΑ» ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Ωστόσο το ζήτημα των υπεράκτιων (ή μήπως παράκτιων;) αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό δεν είναι τόσο… αθώο όσο φαίνεται. Πριν από λίγες μέρες ο πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων (επί 12 χρόνια ίσως ο στενότερος συνεργάτης του Ανδρέα Καράβολα) Νίκος Αντωνόπουλος παρενέβη δημοσίως ζητώντας να κατανοήσουμε σε βάθος «την εφιαλτική προοπτική για την περιοχή μας που προκύπτει απ’ την μελλοντική εγκατάσταση 110 θηριωδών επιθαλάσσιων ανεμογεννητριών στον Πατραϊκό κόλπο».
ΑΠΟ ΡΙΟ, ΝΑΥΠΑΚΤΟ ΚΑΙ ΨΑΘΟΠΟΥΡΓΟ
Ο κ. Αντωνόπουλος δίνει δυο πολύ κρίσιμες πληροφορίες:
- Πρώτον, ότι «υπερμεγέθη μεταλλικά θηρία» θα τοποθετηθούν στη θαλάσσια ζώνη απ’ την παραλία Ρίου έως τη Ναύπακτο και τον Ψαθόπυργο.
- Και δεύτερον, ότι μια δεύτερη θαλάσσια περιοχή που θα επηρεαστεί είναι η περιοχή μπροστά απ’ τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου -δυτικά του Αντιρρίου- όπου εξετάζεται η πιθανή εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 800 μεγαβάτ (κατ’ άλλες πληροφορίες 695 μεγαβάτ), δηλαδή δεκαπλάσιας ισχύος αυτού του υπάρχει ήδη στο Παναχαϊκό όρος.
«ΚΛΕΙΣΤΗ ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»
Ο πρώην αντιδήμαρχος κρούει ακόμα περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή μεταξύ Ρίου και Ναύπακτου όπου το αιολικό δυναμικό (οι ισχυροί άνεμοι) είναι αποδεδειγμένο επισημαίνοντας ότι «μια κλειστή υπερευαίσθητη θάλασσα θα μεταβληθεί σε κρανίου τόπο. Αυτά όλα θα γίνουν σε άμεση επαφή και γειτνίαση με μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που δέχεται τα πλήγματα της κλιματικής αλλαγής με τη διάβρωση και την καταστροφή των ακτών, με τα άκρως επικίνδυνα φορτία και τα βάρη εκατοντάδων πυλώνων και επικινδύνων νοσογόνων εναέριων γραμμών πάνω από σπίτια, σχολεία και επιχειρήσεις στην Οβρυά, τα Δεμένικα, την Εγλυκάδα, το Γηροκομειό, τη Βούντενη, το Ζαβλάνι και τον Καστελλόκαμπο».
ΠΡΩΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΚΟΛΟΣΣΟΥΣ
Ο στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πριν το 2030 να έχουν τεθεί σε λειτουργία τα πρώτα έργα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Ο δε Πατραϊκός κόλπος, όπως επαλήθευσε την Παρασκευή η «Πολιτεία», περιλαμβάνεται στην πρώτη φάση του έργου. Να σημειωθεί ότι ήδη ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των παράκτιων αιολικών πάρκων (δεν υπάρχει ακόμα καμία απολύτως μελέτη ή σχέδιο χωροθέτησης) έχουν εκδηλώσει μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας όπως η ΔΕΗ, η MotorOil, η ΤΕΡΝΑ και ηMasdar.
Εικόνα για όλα αυτά είναι αμφίβολο αν έχουν οι τοπικοί φορείς. Έχουν, όμως, κινήσεις πολιτών που επιμένουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός για τις ανεμογεννήτριες μέσα στη θάλασσα αλλά τα υπεράκτια πάρκα δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των οικοσυστημάτων, προσπερνούν βασικές προβλέψεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και όπως λέει ο πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων και δικηγόρος Νίκος Αντωνόπουλος «αυτά τα εξωφρενικά σχέδια πρέπει να ματαιωθούν πάση θυσία».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Source: politeianews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου