links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Από την Αμφιλοχία στην κατάκτηση του όρους Αραράτ στα 5137 μέτρα! (εικόνες & βίντεο)

margonis-amfilochia-ararat

Ο Χρήστος Μαργώνης σήκωσε τις σημαίες της Ελλάδας και της Αμφιλοχίας στο μυθικό βουνό!

Όταν ξεπερνάς τις ίδιες τις δυνάμεις σου όλα είναι πιθανά και ο καταγόμενος από την Αμφιλοχία Χρήστος Μαργώνης το απέδειξε κατακτώντας την Πέμπτη 11/7 την κορυφή στο όρος Αραράτ στα 5137 μέτρα, στα σύνορα Ιράν - Τουρκίας!

Όπως λέει στην «Συνείδηση» «σήμερα ήταν η κατάλληλη μέρα μετά από 5 μέρες ανάβασης για την κορυφή και έφτασα κάνοντας αυτό που είχα υποσχεθεί, να κρατήσω την σημαία του δήμου Αμφιλοχίας και την ελληνική σημαία».

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Home page

Πριν από λίγες μέρες ο Χρήστος Μαργώνης είχε έρθει για πρώτη φορά σε επικοινωνία και μας είχε περιγράψει το εγχείρημά του «Αν με το καλό καταφέρω και φτάσω στην κορυφή θα σηκώσω σημαία του δήμου Αμφιλοχίας απ' όπου και κατάγομαι αν θα σας στείλω φωτογραφίες», τόνισε και φυσικά έλαβε τις θερμότερες ευχές να πάνε όλα καλά.

Τελικά, μόλις σήμερα το πρωί της Πέμπτης 11/7/2024 κατάφερε να πάει εκεί όπου είναι το ψηλότερο βουνό του ευρύτερου μεσογειακού χώρου και το δεύτερο ψηλότερο της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Την πρώτη μέρα η αποστολή είχε καταφέρει να φτάσει στα 3200 μέτρα στην κατασκήνωση βάσης του Αραράτ όπου σύμφωνα με την παλαιά Διαθήκη στα όρη αυτά προσάραξε η κιβωτός του Νώε ύστερα από την πλημμύρα.

Συνάντησε νομαδικές φυλές που ζουν στην περιοχή. Μια περιοχή που έχει περάσει από πολλούς λαούς, από τον Τζέγκινς Χαν και την μογγολική αυτοκρατορία, μέχρι τους Αρμένιους και τους Κούρδους ώσπου κατέληξε τελικά στην Τουρκία Ο δρόμος για την κορυφή δύσκολος κυρίως λόγο έλλειψης οξυγόνου σε αυτό το υψόμετρο. 

Την δεύτερη είχε εγκλιματισμό ώστε να ανταπεξέλθει η αποστολή καλύτερα στο λιγοστό οξυγόνο του υψομέτρου στα 3300 και άνοδο ως το 20 «καμπ» στα 4100 όπου ο καιρός από το μεσημέρι και μετά επιδεινώθηκε αρκετά και έφτασε μέχρι να χιονίσει. Την τρίτη ημέρα η αποστολή προωθήθηκε με επιτυχία στα 4100 μέτρα όπου έστησε κατασκήνωση ανάγκης. Με βροχή όλη την νύχτα, από το μεσημέρι και μετά χάλασε και πάλι με χιονόπτωση και πολύ αέρα. Από το σημείο εκείνο και μετά ακολούθησε η ανάβαση προς την κορυφή, μέχρι την επιτυχία που ήρθε την πέμπτη ημέρα!

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Home page

Πρόκειται για ένα μοναδικό επίτευγμα που σίγουρα αναδεικνύει τον ίδιο και την αποστολή του αλλά φέρνει και την Αμφιλοχία στο πιο ψηλό επίπεδο που υπάρχει!
Όπως έγραψε πριν λίγη ώρα στον λογαριασμό του στο facebook «Έξι μήνες περίμενα αυτή την στιγμή! 5 μέρες ταλαιπωρίας για αυτή την στιγμή! Σήμερα το πρωί και ώρα 9 και οι 18 Έλληνες καταφέραμε με επιτυχία να ανέβουμε στο Αραράτ δεύτερο ψηλότερο βουνό της μέσης ανατολής και ψηλότερο βουνό μεσογειακής χώρας».

Το όρος Αραράτ

Το περίφημο και βιβλικό Αραράτ είναι χιονοσκεπής ηφαιστειακός κώνος στο ανατολικό άκρο της Τουρκίας. Αποτελείται από δύο ηφαιστειακούς κώνους που έχουν παραμείνει αδρανείς για πολλά χρόνια: το Μεγάλο Αραράτ και το Μικρό Αραράτ.

Το Μεγάλο Αραράτ είναι η (η υψηλότερη κορυφή της Τουρκίας και όλου του Αρμενικού οροπεδίου με υψόμετρο 5.137 μέτρα) και το Μικρό Αραράτ (με υψόμετρο 3.896 μέτρα).
Ο Δρ. Φρίντριχ Πάροτ, με τη βοήθεια του Καχατούρ Αμποβιάν, ήταν ο πρώτος εξερευνητής τη σύγχρονη εποχή, που έφτασε στην κορυφή του Αραράτ, μετά την έναρξη της Ρωσικής κυριαρχίας το 1829. Το Όρος Αραράτ στην Ιουδαϊκή-Χριστιανική παράδοση συνδέεται με τα «όρη του Αραράτ», όπου, σύμφωνα με το βιβλίο της Γένεσης προσάραξε η Κιβωτός του Νώε.

Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα και την εθνική ταυτότητα της Αρμενίας. Το βουνό φαίνεται στο Εθνόσημο της Αρμενίας. Σύμφωνα με το βιβλίο της Γένεσης στην Παλαιά Διαθήκη, η Κιβωτός του Νώε προσάραξε στα όρη του Αραράτ. Αυτό δεν αναφέρεται σε κάποιο συγκεκριμένο βουνό ή κορυφή, αλλά μάλλον σε μια οροσειρά μέσα στην περιοχή του Αραράτ, που ήταν το όνομα ενός αρχαίου Πρωτοαρμενικού βασιλείου, γνωστού επίσης ως Ουραρτού.

Η ταυτοποίηση του Όρους Αραράτ με αυτά τα Βιβλικά βουνά είναι αρχαία, εισαχθείσα στη Δυτική Χριστιανοσύνη τον τέταρτο αιώνα, με την ανάγνωση του Ιώσηπος από τον Ιερώνυμο. Η Βουλγάτα* αποδίδει το Εβραϊκό «χαρέι Αραράτ» ως «montes Armeniae».

Ανεξάρτητα από αυτό, έχει θεωρηθεί ο τόπος ανάπαυσης της Κιβωτού του Νώε και θεωρείται βιβλικό βουνό.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα Συνείδηση

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Home page
Source: sinidisi.gr


 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE