links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Μανιτάρια στιφάδο!

Μανιτάρια στιφάδο

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • ελαιόλαδο
  • 300 γρ. κοκκάρια, καθαρισμένα
  • 100 γρ. μπέικον, σε μικρό καρέ
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. μαυροδάφνη
  • 50 γρ. πελτές
  • 40 γρ. σκόρδο, σκελίδες, σπασμένες
  • 20 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
  • 10 γρ. θυμάρι
  • 200 γρ. ζωμός μανιτάρι

Για τα ψητά μανιτάρια

  • 200 γρ. μανιτάρια λευκά, καθαρισμένα, ολόκληρα ή σε μεγάλα κομμάτια
  • 200 γρ. πλευρώτους, καθαρισμένα, σε μεγάλα κομμάτια
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το πιάτο

Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κοκκάρια και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα περιμετρικά σε όλες τους τις πλευρές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να καβουρδιστεί και αυτό ελαφρώς. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε τα 50 γρ. από το βούτυρο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρώς το βούτυρο και να μαγειρευτούν τα κρεμμύδια μέσα σε αυτό. Δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέγιστο, σβήνουμε με τη μαυροδάφνη, την αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να διαλυθεί μέσα στο κρασί. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα αποξηραμένα μανιτάρια, το θυμάρι, τον ζωμό μανιτάρι και φέρνουμε σε βρασμό. Σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση, έτσι ώστε το φαγητό μας να σιγοβράζει και μαγειρεύουμε μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν αλλά να μη διαλύονται, για 20 λεπτά περίπου. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, την αφαιρούμε από τη φωτιά, βγάζουμε το θυμάρι, προσθέτουμε τα ψητά μανιτάρια, το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να έχει χυλώσει η σάλτσα.
Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται και σερβίρουμε.

Για τα ψητά μανιτάρια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
Απλώνουμε τα μανιτάρια σε ένα ταψί, προσέχοντας να μην καλύπτει το ένα το άλλο.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατίζουμε. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν έντονο καστανό χρώμα σε όλη τους την επιφάνεια, για 15-20 λεπτά περίπου.

VIDEO DIRECTIONS

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE