links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Μαθητές έφτιαξαν προστατευτικό για το κράνος που απορροφά τους κραδασμούς της πτώσης..

Προστατευτικό για κράνος που απορροφά τους κραδασμούς της πτώσης

Ένα βραβείο από το κολλέγιο Ανατόλια, κέρδισαν οι μαθητές του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Μυτιλήνης, για την πρωτότυπη, καινοτόμο λύση σε προβλήματα καθημερινότητας, που μπορεί να σώσει ζωές.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δήμητρα Λαχουρή, παρακολούθησε από κοντά όλη την διαδικασία και τις προσπάθειες μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ο μαθητής της Α΄ γυμνασίου Χρήστος Ψωμάς παρουσιάζει ένα 3D κράνος και αναφέρει τους λόγους που οδήγησαν στην κατασκευή του. Αφορμή στάθηκε ένα δημοσίευμα που ανέφερε ότι αυξάνεται το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Μυτιλήνη με αποτέλεσμα την πρόκληση περισσοτέρων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Επίσης,  ένα άλλο άρθρο παρουσίαζε την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  να κατέχει την πρώτη θέση σε θανατηφόρα τροχαία στην Ε.Ε. κυρίως δικυκλιστών, ποδηλατιστών και μοτοσικλετιστών.

Έπειτα από έρευνα στο διαδίκτυο, έμαθαν τι δυνάμεις ασκούνται από μια πτώση ή σύγκρουση, τι κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις προκαλούνται και σκέφτηκαν πως θα μπορούσαν να τις μειώσουν.  Έτσι προέκυψαν οι αποσβεστήρες κρούσης δυνάμεως, που τοποθετούνται στο πρόσθιο τμήμα του κράνους και προσφέρουν περισσότερη προστασία στην περίπτωση ενός τροχαίου.

Ο Νίκος Κανελής επίσης μαθητής Α΄ γυμνασίου αναφέρει την διαδικασία που ακολούθησαν για τον σχεδιασμό, ενώ η ολοκλήρωση της ιδέας έγινε στον ειδικό εκτυπωτή του σχολείου. Ακολούθησαν πειράματα με έναν αυτοσχέδιο προσομοιωτή άσκησης πίεσης στον οποίο προσαρμόζουν τον αποσβεστήρα και έτσι απέρριψαν κάποια δείγματα, ενώ άλλα αποδείχθηκαν ικανά για να τοποθετηθούν στα κράνη.

Προστατευτικό για κράνος που απορροφά τους κραδασμούς της πτώσης

Ο  Ιγνάτης Λασκαρίδης, καθηγητής πληροφορικής εξηγεί πως η ιδέα ήταν απλή και με τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση μπόρεσε να υλοποιηθεί. Αν και φαίνεται περίπλοκο τελικά διαπίστωσαν πως είναι απλό στην λειτουργία του και αυτό τους ανοίγει ένα νέο πεδίο έρευνας και επαγγελματικής προοπτικής.

Όπως λέει η Αλεξάνδρα μαθήτρια της Α΄ γυμνασίου στόχος της προσπάθειας τους είναι να πάρει την ιδέα τους μια εταιρεία, να την υλοποιήσει και να βγεί στο εμπόριο προκειμένου  τα κράνη να καταστούν πιο ασφαλή.   

Σύνταξη:

Source: www.ertnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE