30 εκατ. ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο» σε 196 δήμους και με ΦΕΚ του 1980 εκτός η Αιτωλοακαρνανία.
Πόροι ύψους 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών διατίθενται στους Δήμους της χώρας μετά από σχετική απόφαση του του «Πράσινου Ταμείου».
Οι πόροι προέρχονται από το πρόγραμμα «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών μέσω των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών.
Ωστόσο δυνητικοί δικαιούχοι δεν είναι το σύνολο των 325 δήμων της χώρας, αλλά 196 από αυτούς.
Από την Δυτική Ελλάδα αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αποκλειστεί το σύνολο των Δήμων Αιτωλοακαρνανίας και προτείνονται ως δυνητικοί δικαιούχοι 12 Δήμοι από την Αχαία και την Ηλείας. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Δήμους: Πύργου, Πηνειού, Ήλιδας, Ζαχάρως, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Πατρέων, Καλαβρύτων, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας και Αιγιαλείας.
Με ποιο κριτήριο όμως επιλέχθηκαν οι δυνητικοί δικαιούχοι; Το παράδοξο λοιπόν είναι ότι ενώ μιλάμε για κλιματική κρίση πλέον και οι μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ετών έχουν καταδείξει πως τα προληπτικά μέτρα λίγο – πολύ σε όλη τη χώρα αφέθηκαν σε δεύτερη μοίρα, το κριτήριο της επιλογής των δυνητικών δικαιούχων του προγράμματος είναι ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1980 (!) «Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαϊάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων».
Είναι προφανές πως δεν μπορεί εν έτει 2024 η επικινδυνότητα για τις πυρκαγιές να καθορίζεται με βάση τα δεδομένα της δεκαετίας του 1970 και με ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1980.
Αν δεν είχαν αλλάξει τα δεδομένα του κλίματος, ποιος θα περίμενε η πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά της χρονιάς να συμβαίνει στις αρχές Απριλίου, να ξεκινά από υψόμετρο 1.000 μέτρων και να φτάνει μέχρι την κορυφογραμμή σχεδόν στα 2.000 μέτρα υψόμετρο. Κι όμως αυτή ήταν η πρώτη πυρκαγιά για το 2024 στα Πιέρια Όρη.
Κάτι γίνεται με το AntiNero στην Αιτωλοακαρνανία
Τουλάχιστον η Αιτωλοακαρνανία συμμετέχει σε ένα άλλο πρόγραμμα προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας. Είναι το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ «AntiNero» που αφορά προληπτικούς καθαρισμούς δασών και το οποίο έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.
Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως έχει αναφέρει πρόσφατα η «Σ» με άλλο δημοσίευμά της, μέσω του AntiNero πραγματοποιούνται καθαρισμοί σε 3.790 στρέμματα δασικών εκτάσεων και συντηρούνται δρόμοι 3.891 στρεμμάτων.
Πιο συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Αγρινίου έχουν γίνει καθαρισμοί σε 474, 65 στρέμματα δασικών εκτάσεων και συντηρήσεις δρόμων 1.300,50 στρεμμάτων.
Στην περιοχή του Δασαρχείου Μεσολογγίου έχουν καθαριστεί 977,09 στρέμματα δασικής έκτασης και συντηρηθεί δρόμοι 2.591,30 στρ.
Στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Αμφιλοχίας έχουν ολοκληρωθεί καθαρισμοί 378,88 δασικών στρεμμάτων και απομένουν ακόμη να καθαριστούν 337,00 στρ.
Τέλος στην περιοχή της Ναυπακτίας έχουν προγραμματιστεί καθαρισμοί 1.623,50 στρ. μέσω του Δασαρχείου Ναυπάκτου.
Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα Συνείδηση
Source: sinidisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου