Θανάσης Εξαδάχτυλος και Γιώργος Αγραφιώτης σχολιάζουν στη «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ» τις προσθήκες του Υπουργείου στο θεσμό κρατώντας «μικρό καλάθι» |
Οι νέες προσθήκες του Υπουργείου Υγείας μπορεί να «ανακατεύουν την τράπουλα» για τον προσωπικό γιατρό και πάλι, αλλά και πάλι οι προσδοκίες είναι χαμηλές για την επίτευξη του στόχου που είναι να εγγραφούν άλλα περίπου 3,5 εκατ. πολίτες στο θεσμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Υγείας στην παρούσα χρονική στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι πολίτες στο σύστημα του προσωπικού γιατρού. Από την πλευρά των γιατρών εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα του προσωπικού γιατρού είναι 2.215 γιατροί που προέρχονται από δημόσιες δομές και 1.272 γιατροί που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα!
Όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης και η κα. Αγαπηδάκη έχουν καταγραφεί οι ελλείψεις γιατρών για το θεσμό του προσωπικού γιατρού σε όλη την Ελλάδα και ανάλογα τις ελλείψεις θα «ανοίξει» και ο κατάλληλος αριθμός θέσεων για γιατρούς…
Στο πλαίσιο των προσθηκών του Υπουργείου Υγείας για τον θεσμό του προσωπικού ιατρού είναι ότι πλέον ο πολίτης, εκτός από τους γιατρούς του δημοσίου, τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τους αγροτικούς γιατρούς, που είναι δωρεάν, θα μπορεί να επιλέγει τον δικό του ιδιώτη γιατρό ως προσωπικό, τον οποίο όμως θα πληρώνει από την τσέπη του αυτός που θα τον επιλέξει.
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάχτυλος μιλώντας στη «Σ» να αναλύοντας τις δύο προσθήκες του Υπουργείου Υγείας ανέφερε:
«Δεν αλλάζει κάτι στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, ότι υπήρχε μέχρι και τώρα θα το έχουμε και από δω και πέρα, αλλά τώρα προστίθενται δύο επιπλέον δυνατότητες.
Η μια δυνατότητα είναι για τους ανθρώπους που έχουν κάνει την επιλογή τους και έχουν κάποιον ιδιωτικό γιατρό εδώ και πολλά χρόνια και που θέλουν να συνεχίσει να είναι αυτός που θα φροντίζει το φάκελό τους και την υγεία τους απέναντι στο σύστημα του προσωπικού γιατρού.
Οι άνθρωποι αυτοί τώρα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τον γιατρό που είχαν και ο γιατρός αυτός να έχει τον ρόλο που πάντα είχε.
Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που εντάσσονται στην πρώτη αυτή προσθήκη έχουν κάνει την επιλογή του γιατρού τους και έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτούν τον γιατρό τους μια και δύο φορές τον χρόνο και όσες φορές χρειαστεί.
Αυτοί οι άνθρωποι ήταν αναγκασμένοι νωρίτερα να βρουν άλλο γιατρό που να είναι συνδεδεμένος με το σύστημα του προσωπικού γιατρού και που ίσως δεν τον γνώριζαν καθόλου.
Αυτός ο γιατρός θα έπρεπε να παίξει τον ρόλο του γιατρού που εμπιστεύονταν επί χρόνια και αυτό δεν το ήθελαν.
Τώρα με τη νέα προσθήκη μπορούν να έχουν τον γιατρό που θέλουν, γνωρίζουν και εμπιστεύονται και να έχουν ταυτόχρονα και την σύνδεση με το σύστημα του προσωπικού γιατρού. Τους δίνεται δηλαδή η δυνατότητα να λειτουργήσουν όπως θα ήθελαν και με τον γιατρό που ήθελαν, πληρώνοντάς τον όμως οι ίδιοι.
Η δεύτερη προσθήκη έγινε εκεί που δεν υπάρχει καμία δυνατότητα. Η δεύτερη προσθήκη ενεργοποιεί δηλαδή τους αγροτικούς γιατρούς μετά από εκπαίδευση φυσικά. Παράλληλα, δίνει και κίνητρα στους νέους γιατρούς για να επιλέξουν την γενική ιατρική και την παθολογία. Οι προσθήκες αυτές είναι κοντά στην πραγματικότητα.
Υπάρχουν περιοχές της χώρας που ο μόνος γιατρός είναι ο αγροτικός. Τώρα με τη νέα προσθήκη ο αγροτικός αυτός γιατρός θα παίξει σημαντικό ρόλο. Μέχρι τώρα πολλοί ήταν εγγεγραμμένοι σε έναν προσωπικό γιατρό πάρα πολύ μακριά από εκεί που ζούσαν και που δεν τον έχει δει ποτέ στην ζωή τους.
Ως προς αυτό να πούμε πως υπάρχουν άνθρωποι που είναι στην Αθήνα και είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό στην Καρδίτσα ή ίσως και το Αγρίνιο λ.χ..
Αυτή τη στιγμή έχουν γραφτεί σε προσωπικούς γιατρούς 4,5 εκατ. συμπολίτες μας και πρέπει να φτάσουμε τα 8 εκατ. Χρειάζεται μια προσπάθεια ακόμη, γιατί θα έχουν θετική επίδραση οι προσθήκες που έγιναν.
Οι γιατροί που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι τώρα στο θεσμό του προσωπικού γιατρού δεν ήταν επαρκείς, ήταν δηλαδή λιγοστοί, ενώ πολλοί συνάνθρωποί μας δεν ήθελαν να συνδεθούν μέχρι τώρα με το θεσμό του προσωπικού γιατρού, γιατί δεν υπήρχαν οι γιατροί της επιλογής τους.
Πλέον, με τις προσθήκες που έγιναν οι ιδιώτες γιατροί που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εκτός συστήματος, θα μπορούν να τις προσφέρουν και τώρα και είναι εμφανείς στο σύστημα οι υπηρεσίες αυτές».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης κάνοντας μια πρώτη προσέγγιση στις εξαγγελίες του Υπουργείου εκτιμά ότι επιδερμικά θα ενισχυθεί ο θεσμός και θέτει μια σειρά από ερωτήματα.
Συγκεκριμένα ο κ. Αγραφιώτης τονίζει: «Στην περιοχή εμβέλειας του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, στον οποίο εντάσσονται οι γιατροί από το Δήμο Αγρινίου κατά κύριο λόγο, όπως επίσης από τους Δήμους Θέρμου, Αμφιλοχίας και Ακτίου Βόνιτσας, είναι καταγεγραμμένοι αυτή την στιγμή περίπου 60 γιατροί στην πλατφόρμα του προσωπικού γιατρού.
Από τους γιατρούς αυτούς δεν έχουν συμπληρώσει όλοι το μέγιστο αριθμό που μπορεί ο εκάστοτε προσωπικός γιατρός να έχει εγγεγραμμένους στην πλατφόρμα. Ο μέγιστος αυτός αριθμός είναι 2.000 πολίτες.
Ελάχιστοι γιατροί σε όλη την περιοχή έχουν συμπληρώσει τους 2.000 εγγεγραμμένους. Υπάρχουν πάρα πολλοί που έχουν περίπου 1.500 εγγεγραμμένους, ενώ άλλοι είναι με λιγότερους από 500 εγγεγραμμένους, ενώ υπάρχουν και ιδιώτες που έχουν δηλώσει ως ανώτερο όριο τα 800 εγγεγραμμένα άτομα.
Να επισημάνουμε πως δεν είναι όλοι οι πολίτες εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα του προσωπικού γιατρού, ενώ οι κατάλογοι με τους εγγεγραμμένους συνεχώς αλλάζουν, καθώς αφαιρούνται όσοι έφυγαν από την ζωή και προστίθενται, άλλα άτομα που συμπλήρωσαν την κατάλληλη ηλικία των 16 ετών και εγγράφηκαν για πρώτη φορά στην πλατφόρμα.
Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι παράμετροι. Αν, για παράδειγμα, μιλάμε για κάποια Τοπική Κοινότητα είναι πάρα πολύ πιθανό να μην είναι όλοι οι κάτοικοι εγγεγραμμένοι, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να υπάρχουν εγγεγραμμένοι στον γιατρό της Δημόσιας Δομής Υγείας του χωριού άτομα, που δεν έχουν επαφή με την συγκεκριμένη Τ.Κ., διότι όταν ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά η πλατφόρμα από το Υπουργείο Υγείας είχαν πει ο κόσμος να εγγραφεί σε όποιον προσωπικό γιατρό βρει διαθέσιμο. Τα αποτελέσματα της φάσης αυτής τα βλέπουμε μέχρι και σήμερα.
Όμως οι γιατροί των Δημόσιων Δομών Υγείας που είναι και προσωπικοί δεν βλέπουν μόνο όσους έχουν εγγεγραμμένους στην πλατφόρμα, διότι αν πάει κάποιος λ.χ. στο Κέντρο Υγείας Αγρινίου ή στο Ιατρείο μιας Κοινότητας ο γιατρός δεν μπορεί να μην δει τον ασθενή που θα πάει εκεί ή δεν μπορεί να μην του γράψει τα φάρμακά του.
Στην περιοχή μας είναι ίσως καλύτερα τα πράγματα σχετικά με την εφαρμογή του προσωπικού γιατρού σε σχέση πάντα με τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως την Αθήνα. Κινούμαστε δηλαδή στο μέσο όρο των στατιστικών της ελληνικής περιφέρειας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σχετικά με τον προσωπικό γιατρό αντιμετωπίζεται μέσα στις πόλεις, καθώς ο κόσμος δεν βρίσκει γιατρό να γραφτεί, δεδομένου ότι οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας μιας πόλης, όπως και του Αγρινίου, έχουν συμπληρώσει τους 2.000 εγγεγραμμένους στην πλατφόρμα του προσωπικού γιατρού, αλλά το ζήτημα είναι πως οι γιατροί αυτοί είναι ελάχιστοι απέναντι στον όγκο του πληθυσμού που πρέπει να εγγραφεί στην πλατφόρμα του προσωπικού γιατρού.
Σχετικά με την ένταξη των ιδιωτών γιατρών έχω τα εξής ερωτήματα. Ποια είναι η διαφορά με το να πάει ο ασθενής σε έναν οποιοδήποτε γιατρό και τον πληρώσει, εφόσον θα τον πληρώνουν οι ασθενείς τον γιατρό, που θα ενταχθεί στην πλατφόρμα του προσωπικού γιατρού; Πως θα πληρωθεί ο ιδιώτης προσωπικός γιατρός που θα ενταχθεί στη λίστα; Θα πληρωθεί με τον μήνα, το έτος, θα πληρωθεί κατά πράξη και περίπτωση; Θα καθοριστεί μια συγκεκριμένη τιμή; Θα το δεχθούν οι γιατροί αυτό; Είναι πολύ περίπλοκο και δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες διευκρινήσεις από το Υπουργείο Υγείας.
Επίσης, τι θα γίνει με τους γιατρούς των Περιφερειακών Ιατρειών; Εκεί είναι οι γενικοί γιατροί, οι οποίοι είναι ήδη ενταγμένοι στο σύστημα του προσωπικού γιατρού και ο κόσμος ήδη έχει εγγραφεί, αν το ήθελε.
Συνεπώς, ο αγροτικός γιατρός θα πάει σε άλλη Τ.Κ. που πιθανότατα εκεί οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα είναι εγγεγραμμένοι στους γιατρούς του κοντινότερου Κέντρου Υγείας. Για παράδειγμα οι γιατροί του Κ.Υ. Θέρμου δεν έχουν συμπληρώσει τον αριθμό των 2.000 εγγεγραμμένων. Συνεπώς, ποιος θα είμαι ρόλος του αγροτικού γιατρού; Έπειτα, ο αγροτικός γιατρός θα είναι στην εκάστοτε περιοχή για λίγους μήνες κατά κανόνα, μετά ο ασθενής, τι θα κάνει;
Το εγχείρημα που προσπαθούν να κάνουν στο Υπουργείο Υγείας θα βοηθήσει για λίγο και επιδερμικά, δεν είναι δυνατόν με τα στοιχεία που ξέρουμε να γίνει ουσιαστική δουλειά και σε βάθος».
Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα Συνείδηση |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου