Ξεκινάμε |
Διανύσαμε το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα και οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν πως η πορεία της χώρας χρειάζεται πολλές και συχνά ριζικές διορθώσεις. Ανεξάρτητα από ιδεολογίες και κόμματα, πολλοί θεωρούν πως στην πολιτική χάνεται η κοινή λογική.
Χωρίς την παραμικρή διάθεση καταστροφολογίας και δίχως να παραγνωρίζουμε τα όσα θετικά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, η ασφάλεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων στην καθημερινή τους ζωή έχει χαθεί.
Πρόσφατη οικονομική κρίση, εργασιακή ανασφάλεια, κόστος ζωής που έχει υπερβεί κάθε όριο αντοχής, ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα και παράτυπη μετανάστευση, πανδημία, κλιματική αλλαγή με καταστροφικά φυσικά φαινόμενα που εξελίσσονται σε ρουτίνα, ρύπανση της ατμόσφαιρας που επιδρά στην υγεία των ανθρώπων, ψυχικές διαταραχές που εξαπλώνονται. Το δημόσιο σύστημα υγείας αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες πιέσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη παρά τα θετικά που προσφέρει, προκαλεί υπαρξιακή ανασφάλεια. Οι νέοι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα παγιδεύονται από την κρατική γραφειοκρατία, που τους στερεί τα πλεονεκτήματα της ευελιξίας, της κοινωνικής κινητικότητας, της ευρηματικότητας, άρα και της επαγγελματικής τους προοπτικής. Και τέλος, ο πόλεμος επέστρεψε στη γειτονιά μας. Το «πάμε και όπου βγει», προφανώς δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να αντιδράσουμε.
Μισό αιώνα μετά την Μεταπολίτευση, ένα τέταρτο ζωής του ελληνικού κράτους, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι βαθιά ηθικό, θεσμικό και εν τέλει πολιτικό. Στα θλιβερά γεγονότα στο Μάτι, το κράτος στάθηκε ανίκανο να συνδράμει και να προστατεύσει τους ανθρώπους που καίγονταν, ενώ η τότε πολιτική ηγεσία επέδειξε βάρβαρη και ανοίκεια συμπεριφορά, ξεγελώντας τους πολίτες. Στα Τέμπη, δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν γιατί η γραφειοκρατία δεν επέτρεψε, επί πολλά χρόνια, να ολοκληρωθεί μία σύμβαση και διότι η έλλειψη αξιολόγησης είχε ως «προϊόν», τον μοιραίο σταθμάρχη. Στη Θεσσαλία, η Κυβέρνηση καθυστερεί να επουλώσει τις πληγές.
Πέρα από την απώλεια αξιοπιστίας των θεσμών του κράτους και της Δημοκρατίας, της αυτοδιοίκησης και της ενημέρωσης του πολίτη, προέκυψε και το μοναδικό φαινόμενο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, να έχουμε Κυβέρνηση χωρίς Αντιπολίτευση.
Η Δημοκρατία είναι η σημαία της πατρίδας μας. Η υπεράσπιση των αρχών της είναι καθήκον μας. Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα. Η συνολική εφαρμογή του Συντάγματος, όλου του Συντάγματος, είναι ευθύνη όλων μας. Συνηθίσαμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα, όχι όμως και τις υποχρεώσεις μας. Συχνά λησμονούμε πως στις συνταγματικές αρχές, κυρίαρχη θέση έχουν η προστασία του Έθνους, της Πατρίδας, της Δημοκρατίας, αλλά και η συμβολή των πλουσιοτέρων στα οικονομικά βάρη της χώρας. Ο πατριωτισμός πρέπει να παραμείνει μόνο σε ασφαλή πολιτικά χέρια. Πατριωτισμός σημαίνει αγάπη για την πατρίδα και όχι μίσος για την πατρίδα των άλλων. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό παράδειγμα.
Το μέλλον των δημοκρατικών πολιτών
Η ανάγκη ανανέωσης της Ευρώπης
Όραμα για την Ελλάδα
➮Δημοκρατία με κράτος ανθεκτικό και υπηρέτη της οικονομίας και της ευζωίας
➮Δημοκρατία απαλλαγμένη από τα δεσμά της γραφειοκρατίας, κρατικής και πολιτικής
➮Δημοκρατία με κράτος δικαίου και κοινωνική δικαιοσύνη
➮Δημοκρατία με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας
➮Δημοκρατία με ένα αξιόπιστο σύστημα Δικαιοσύνης για όλους
➮Δημοκρατία με όπλο το αξιόμαχο των μηχανισμών επιβολής της Ειρήνης στην περιοχή
➮Δημοκρατία, παγκοσμίως αναγνωρίσιμη ως πρότυπο εμβάθυνσης στους δημοκρατικούς θεσμούς
Όλα αυτά υπογραμμίζουν και εκφράζουν τον πατριωτισμό μας, που είναι ένας, ενιαίος, αδιαίρετος. Δεν υπάρχουν είδη πατριωτισμού. Πατριωτισμός σημαίνει αγαπώ την Πατρίδα μου και τηρώ, πάση θυσία, τον όρκο πίστης που έχω δώσει σε αυτήν.
Θα αγωνιστούμε για μία Ελλάδα ασφαλή, ανθρώπινη, υπερήφανη, μία Ελλάδα όπου αξίζει να ζεις. Για την Ελλάδα, το κοινό μας σπίτι. Την καλύτερη Ελλάδα που έχουμε μέσα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου