links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Ο πρώτος «ψηφιακός βοηθός» έτοιμος να λύσει κάθε απορία σας στο gov.gr

Για εφαρμογή προς όφελος του πολίτη έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος αναφέροντας ότι από χθες το απόγευμα που τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή ο ψηφιακός βοηθός, χρησιμοποιήθηκε από 20.000 και πλέον πολίτες.

«Είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση που να έχει τέτοιου είδους πρωτοποριακή εφαρμογή προς όφελος του πολίτη», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom. Με ερωτήματα για το πώς εκδίδεται νέο διαβατήριο, αλλά και για το πότε έρχεται ο Αη Βασίλης, οι δημοσιογράφοι του Newsroom εγακινίασαν την εφαρμογή που λειτουργεί με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και όπως τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος, αξιοποιεί 1.608 ψηφιοποιημένες υπηρεσίες που έχουν ενταχθεί στην πύλη gov.gr.

 «Είναι πολύ σημαντικό ότι μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη για πρώτη φορά στο ελληνικό κράτος, στη δημόσια διοίκηση και όπως διαπιστώσατε, θέτουν ερωτήματα απλώς είτε γραπτώς είτε φωνητικά, με 5 λεπτά διαθέσιμα για κάθε συζήτηση.

«Το σημαντικό είναι ότι μιλάμε όπως μιλάμε μεταξύ μας, χωρίς να χρειάζεται κανείς να πηγαίνει σε ένα μενού. Άρα κάποιος ο οποίος δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με τη νέα τεχνολογία, με τη χρήση των μενού, με τη χρήση των διαφορετικών επιλογών, μπορεί να μιλήσει και να του απαντήσει ψηφιακός βοηθός», είπε ο Γενικός Γραμματέας.

Αποβάλλει κάθε προσωπικό δεδομένο χωρίς να αποθηκεύει

Ο ψηφιακός βοηθός έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί ταυτόχρονα με 250 το λεπτό κι επειδή μαθαίνει θα έχει συνέχεια, καλύτερη κιόλας απόκριση προς τους πολίτες, τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος, προσθέτοντας:

Σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα, το σύστημα κατευθείαν αφαιρεί, αποβάλλει, δεν αποθηκεύει οτιδήποτε σχετικά με προσωπικά στοιχεία του πολίτη ούτε καν για να κάνει καλύτερη εκμάθηση.

Το επόμενο στάδιο θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι είναι η αυτοματοποίηση και της ίδιας της εργασίας που θέλει να κάνει, δηλαδή μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Τώρα μπορεί να έχουμε 250 ερωτήσεις περίπου το λεπτό, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να έχουν πολύ περισσότερες στο μέλλον.

Το σύστημα μαθαίνει. Καταλαβαίνει με δυο λόγια εσύ τι θα εννοείς προκειμένου να σε εξυπηρετήσει πιο γρήγορα.Δηλαδή, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποκτήσει γενική νοημοσύνη, είπε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Πηγή: ΕΡΤ -Εκπομπή «Newsroom»

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE