links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Ανοιχτή πληγή οι ανοιχτές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα. Οι κτηνοτρόφοι λαμβάνουν προκαταβολή χωρίς να γνωρίζουν πόσο θα πουλήσουν...

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργο Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη / ypaithros.gr

Άνευ συμβολαίων πορεύεται η πώληση του αιγοπρόβειου γάλακτος, με τις βιομηχανίες να συνεχίζουν να τρενάρουν τη σύναψη συμφωνιών με τους κτηνοτρόφους. 

Εξάλλου, αυτήν τη χρονική στιγμή, μεταποιητές και επιχειρήσεις όχι απλά δεν έχουν τίποτα να χάσουν, αλλά αντίθετα έχουν ίδιον όφελος, αφού οι ανοιχτές τιμές στο γάλα, οι οποίες κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με τις περσινές και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και χαμηλότερα, είναι και η βασική αιτία καθυστέρησης των συμφωνιών για τα συμβόλαια της νέας σεζόν.

Πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν απογοητευτεί από τη στάση που κρατoύν συνάδελφοί τους, οι οποίοι παραδίδουν το γάλα τους στις βιομηχανίες με ανοιχτή τιμή, δίχως να υπογράφουν συμβόλαια, αφήνοντας έτσι στον τυροκόμο την ευκαιρία να καθορίσει αυτός τον χρόνο και το ποσό της αποπληρωμής του.

Όπως μάς εξηγούν κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία και την Ήπειρο, «όσο οι βιομηχανίες προμηθεύονται γάλα με αυτή την τακτική, τόσο θα καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμβολαίων για τη νέα σεζόν». Κάποιοι εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι και βλέπουν αυτή η κατάσταση να τραβάει τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα.

Απροθυμία των βιομηχανιών

Στη Θεσσαλία, ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Φάρμες Λιβαδίου» στην Ελασσόνα, ο οποίος αυτό το διάστημα συζητά με τον «Όμηρο», με τον οποίο συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια, έδωσε πίστωση χρόνου στη βιομηχανία να επανέλθει με νέες τιμές για την υπογραφή συμβολαίων, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πότε λήγει η σχετική προθεσμία.

Στεναχωρημένος και εξοργισμένος με την τακτική της πλειονότητας των κτηνοτρόφων να παραδίδουν το γάλα με ανοιχτή τιμή εμφανίζεται με δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων «Γάλα Ελάςς», Γιώργος Μηλιώνης. «Αν και υπάρχει ζήτηση για το προϊόν, παρατηρείται μία απροθυμία στον κλάδο της βιομηχανίας να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τους συνεταιρισμούς, καταθέτοντας συγκεκριμένες οικονομικές προτάσεις για το γάλα. Προφανώς, οι βιομήχανοι δεν βιάζονται, γιατί ήδη έχουν προμηθευτεί αρκετές ποσότητες από μεμονωμένους κτηνοτρόφους με ανοιχτές τιμές», τονίζει.

«Παιχνίδια εμπόρων»

«Κατανοώ ότι το προϊόν μας δεν αποθηκεύεται. Ποιο είναι, όμως, το νόημα να παραδίδεις το γάλα, δίχως να γνωρίζεις την τιμή με την οποία θα πληρωθείς; Αυτή η τακτική των βιομηχάνων έχει ως στόχο να πιεστούν από τα μέλη τους οι συνεταιρισμοί για συμβόλαια και να προσέλθουμε στις διαπραγματεύσεις, έχοντας τον πήχη χαμηλά. Αυτό είναι καταστροφικό για τον κλάδο. Μιλάμε για το εθνικό μας προϊόν, τη φέτα! Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου μείωσαν σε μεγάλο βαθμό το ζωικό κεφάλαιο, ενώ το κόστος παραγωγής και τα εργατικά χέρια παραμένουν αυξημένα. Αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, το ζωικό κεφάλαιο θα μειωθεί περαιτέρω. Τα παιχνίδια των εμπόρων ξεκίνησαν από το καλοκαίρι, όταν υπόσχονταν υψηλές τιμές στο γάλα. Έτσι, προμηθεύτηκαν αρκετές ποσότητες και όταν ήρθε η ώρα της συμφωνίας, πέταξαν το μπαλάκι στους συνεταιρισμούς και στις τιμές που θα δώσουμε εμείς. Αυτοί, όμως, αρνούνται να συζητήσουν μαζί μας», συμπληρώνει ο κ. Μηλιώνης.

Στην ερώτησή μας «μέχρι πότε ο συνεταιρισμός θα περιμένει να υπογράψει συμβόλαια για τη νέα χρονιά», ο κ. Μηλιώνης απαντά: «Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. Δεν πρέπει να βιαστούμε. Μπορεί να είναι την άλλη εβδομάδα, μπορεί και στην αρχή της νέας χρονιάς. Προς το παρόν, προωθούμε το προϊόν μας στο δίκτυο των συνεργατών που έχουμε, με τις περσινές τιμές».


Πιέσεις για τις τιμές

Σε στάση αναμονής παραμένουν και πολλοί κτηνοτρόφοι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι εξηγούν στην «ΥΧ» ότι ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι τιμές. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι αυτήν τη στιγμή, η τιμή στο γάλα ξεκινά από 1,50 ευρώ το κιλό και φτάνει το 1,60, όπως ήταν και πέρυσι.

Τόσο στον Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, όσο και σε Ηλεία και Αγρίνιο, μέχρι σήμερα, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε αναμονή. Δυστυχώς, στην ευρύτερη περιοχή μαθαίνουμε από κτηνοτρόφους ότι υπάρχουν αρκετοί «γαλατάδες» που αγοράζουν το γάλα ακόμα και με 1 ευρώ το κιλό. 

Στη Στερεά Ελλάδα, οι κτηνοτρόφοι λένε ότι δέχονται μεγάλες πιέσεις από τους εμπόρους και τους μεταποιητές γάλακτος για τις τιμές και οι ίδιοι κάνουν λόγο για αυξήσεις του κόστους παραγωγής. Όπως εξηγεί ο Γιάννης Σακκάς, κτηνοτρόφος από την Ελάτεια Λοκρίδας, μέχρι και σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί οι τιμές γάλακτος από τις βιομηχανίες και τους εμπόρους που συνεργάζονται.

«Τα πρόβατά μας στο σύνολό τους έχουν γεννήσει και μπήκαμε στη διαδικασία του αρμέγματος χωρίς, όμως, να έχουμε τιμές στα χέρια μας. Σε σύγκριση με πέρυσι, θα πρέπει να πάρουμε επιπλέον 5 λεπτά λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής», υπογραμμίζει. Επιπλέον, αναφέρει ότι υπάρχουν εταιρείες που μείωσαν κατά 30 λεπτά την τιμή στο γάλα, λόγω μειωμένης λιποπεριεκτικότητας. «Έχουμε περιπτώσεις κατά τις οποίες η λιποπεριεκτικότητα έπεσε από 5,5% στο 5,36% και η τιμή παραγωγού μειώθηκε κατά 30 λεπτά ως ποινή», αποκαλύπτει.

Για συγκρατημένες αποφάσεις κάνει λόγο και ο Μιχάλης Αβδανάς, κτηνοτρόφος από την Ελασσόνα, ο οποίος χαρακτηρίζει το τρέχον διάστημα υποτονικό, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να είχαν ήδη οριστεί οι τιμές παραγωγού για την τρέχουσα γαλακτοκομική περίοδο. «Έχουμε περιπτώσεις παραγωγών που έχουν λάβει προκαταβολές χωρίς να γνωρίζουν πόσο θα πουλήσουν για τη νέα περίοδο», τονίζει.


«Λόμπι» γαλακτοβιομηχανιών

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης, Κωνσταντίνος Ακριτίδης, κάνει λόγο για δύο «λόμπι» γαλακτοβιομηχανιών με σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές.

Το ένα θέλει να δώσει 1,40 ευρώ το κιλό στο συμβατικό πρόβειο γάλα και 1 ευρώ στο συμβατικό γίδινο, με επιπλέον 5-7 λεπτά το κιλό για το βιολογικό. Κάποιες βιομηχανίες έκλεισαν σημαντικά υψηλότερες τιμές χονδρικής, οι οποίες ξεκινούν από 1,60 και 1,65 ευρώ το κιλό, ενώ κάποιοι αναζήτησαν γάλα δίνοντας μέχρι και 1,70 ευρώ το κιλό, για συμβατικό πρόβειο.

Ο κ. Ακριτίδης βλέπει ανοδική τάση, παρά την έντονη ανησυχία τους το προηγούμενο 20ήμερο, γιατί οι καταστροφές σε Θεσσαλία και Έβρο μείωσαν το ζωικό κεφάλαιο. Δυστυχώς, οι καταστροφές έφεραν προ τετελεσμένων γεγονότων τους πληγέντες, γιατί δεν αποζημιώθηκαν άμεσα, ώστε να αντικαταστήσουν τα χαμένα ζώα. Την ίδια στιγμή, σημειώνει ότι «οι ενισχύσεις με τη νέα ΚΑΠ κατευθύνονται σε άλλες κατηγορίες παραγωγής, όπως τα άλογα και οι αυτόχθονες φυλές και τα βοσκοτόπια χωρίς ζωικό κεφάλαιο».

Παρέμβαση για να σταματήσει η αισχροκέρδεια

Οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι καλούν την πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα της αισχροκέρδειας και να προστατεύσει τον κλάδο των κτηνοτρόφων. «Δεν γίνεται να πουλάμε το γάλα 1,60 ευρώ το κιλό, η χονδρική τιμή της φέτας να φτάνει τα 7,5 ευρώ και ο καταναλωτής να την αγοράζει στο ράφι 13,5 ευρώ το κιλό», δηλώνουν στην «ΥΧ». Για φαινόμενα αισχροκέρδειας μιλούν και οι κτηνοτρόφοι της Αν. Μακεδονίας-Θράκης, σημειώνοντας ότι η τελική τιμή στο ράφι θα ανέβει περαιτέρω, και ξεκαθαρίζουν ότι η αισχροκέρδεια εντοπίζεται μετά την παραγωγή.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE