links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Πως έφτασε να ψηφίζει η Ελληνίδα γυναίκα...(γράφει η Ευδοκία Φελώνη)

photo: sansimera.gr

Το 1921 ο τρεις φορές πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης φέρνει δειλά δειλά το θέμα στο κοινοβούλιο. 

Η αντιπολίτευση καθώς και μέρος της συμπολίτευσης αντιδρά βίαια. Η πρόταση επανέρχεται εκ νέου το 1924 και συναντά την ίδια αντίδραση. Έγιναν πολλές συζητήσεις στη Βουλή από το 1925 έως και το 1929 αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Το 1928 μάλιστα η επίσημη απάντηση ήταν: Ή γυναικεία ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνο. Άρα αποκλείεται."

Οι δικαιολογίες ήταν κωμικοτραγικές. Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν μεταξύ άλλων:

"Οι γυναίκες κατά την περίοδο της μηνιαίας αδιαθεσίας τους είναι ανισόρροπες και σε έξαλλη πνευματική κατάσταση. Άρα αφού δεν ξέρουμε την ημερομηνία εκλογών (που ίσως έχουν
περίοδο) δεν μπορούν να ψηφίσουν."

Ο γνωστός συγγραφέας Εμμανουήλ Ροΐδης είχε πει υποτιμητικά: ''Δύο επαγγέλματα αρμόζουν στις γυναίκες, αυτό της νοικοκυράς και της εταίρας."

Δεκαετίες ολόκληρες κοινωνικών αγώνων και διαμαρτυριών χρειάστηκαν για να αποκτήσει η Ελληνίδα την ίδια συνταγματική θέση με τον άντρα. Ώσπου το 1930 επί κυβερνήσεως Βενιζέλου, αναγνωρίζουν το δικαίωμα ψήφου αλλά με τόσο περιοριστικούς όρους όμως, που ήταν δώρο άδωρον.

Το δικαίωμα δόθηκε μόνο σε όσες:
Είχαν συμπληρώσει το τριακοστό (30) έτος της ηλικίας τους και σε όσες διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού.

Ο όρος της μορφωσης ήταν αποκαρδιωτικός για την εποχή. Το ποσοστό των μορφωμένων Ελληνίδων δεν ξεπερνούσε το 30% με αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές του 1934 να ψηφίσουν μόνο 239 γυναίκες. Γεγονός πάντως είναι. ότι οι Ελληνίδες ψήφισαν στις δημοτικές αυτές εκλογές'

Στην ιστορική μέρα της 11ης Φεβρουάριου 1934 το σύνθημα που κυριάρχησε στην Παρέν την "Εφημερίδα των Κυριών" η οποία είχε ιδρυθεί το 1887 ήταν "Ψήφο στη Γυναίκα".

Το δικαίωμα της γυναικείας ψήφου κατοχυρώθηκε στο Σύνταγμα του 1952. Δεν έμελλε όμως να ψηφίσουν οι γυναίκες σε εκείνες τις εκλογές λόγω γραφειοκρατίας αυτή που είχαμε και έχουμε ως χώρα. Δεν προλάβαιναν, όπως είπαν, να εγγράφουν τις γυναίκες στους εκλογικούς καταλόγους.

Η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής, Ελένη Σκούρα.

Ψήφισαν όμως τον επόμενο χρόνο το 1953. Στις εκλογές που έγιναν το 1953 εκλέγεται η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής, η Ελένη Σκούρα.

Οι πρώτες κανονικές βουλευτικές εκλογές που πήραν μέρος οι γυναίκες όλης της επικράτειας ήταν οι εθνικές του 1956. (19 Φεβρουάριου).

Μαρία Δεσύλλα Καποδίστρια / enimerosi.com

Την ίδια χρονιά στις δημοτικές εκλογές εκλέγεται η πρώτη γυναίκα δήμαρχος. Ήταν η Μαρία Δεσύλλα Καποδίστρια, δισέγγονη του αδελφού του Ιωάννη Καποδίστρια. Έκτοτε πολλές γυναίκες τίμησαν τα έδρανα της Βουλής και ανέβηκαν όλο τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας της Ελληνικής Επικράτειας

Χωρίς αγώνα δεν κερδίζεται η ζωή 

Evdokia-Feloni-Author

Άρθρο της Ευδοκίας Φελώνη στην εφημερίδα «Φωνή του Βάλτου»

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE