links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Τσίχλα: Με αφορμή τα επικείμενα μπασίματα

Γράφει ο: Λεωνίδας Καραμαούνας

Με τα περάσματα των τρυγονιών να έχουν ολοκληρώσει στον μεγαλύτερο βαθμό τον κύκλο τους, οι κυνηγοί του τίρου εστιάζουν τη προσοχή τους στις επικείμενες αφίξεις των «χειμωνιάτικων» αποδημητικών πουλιών

Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στην κοινή τσίχλα, την κελαηδότσιχλα, που τη περυσινή κυνηγετική περίοδο απογοήτευσε τη πλειοψηφία των κυνηγών. Εκτός όμως από την ανυπομονησία, υπάρχει και μία διάχυτη ανησυχία για τη φετινή πορεία της τσίχλας και ίσως ένας υποβόσκων φόβος για τη πιθανή επανάληψη της προηγούμενης χρονιάς.

Οι τρεις λέξεις-κλειδιά που καθορίζουν τόσο τις μελλοντικές εξελίξεις, όσο και τα συναισθήματα των κυνηγών, είναι ο αριθμός των πουλιών που θα εγκατασταθούν στη χώρα, ο χρόνος εμφάνισης των πουλιών στα πεδινά και η συμπεριφορά τους.

Και για τις τρεις αυτές παραμέτρους κοινός παρονομαστής είναι ο καιρός, αλλά για τη συμπεριφορά συνυπεύθυνος είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας. Ο καιρός λοιπόν είναι ο ρυθμιστής για τις καλές ή όχι γέννες στις χώρες αναπαραγωγής και για τον πολλαπλασιασμό των πουλιών, αυτός καθορίζει με τους βόρειους ανέμους τους διαδρόμους αποδημίας και ακόμα ο χειμωνιάτικος καιρός θα κατεβάσει τις τσίχλες από τα δυσπρόσιτα ορεινά και ημιορεινά στα πεδινά.

Το πρώτο και πολύ σημαντικό είναι ο αριθμός των τσιχλών που θα αφιχθούν και θα εγκατασταθούν στη χώρα. Μία καλή μαρτυρία, όχι όμως για τον συνολικό όγκο των εισερχομένων τσιχλών, αποτελούν τα μπασίματα του Οκτώβρη και του μισού περίπου Νοέμβρη, που όμως δεν προδικάζουν το μέλλον της χρονιάς.

Η καλή όμως παρουσία των πουλιών στα μπασίματα και η κατά αναλογία καλή κάρπωση, αφενός σκορπίζει τις όποιες ανησυχίες και τονώνει τη ψυχολογία των κυνηγών, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζει θετικά και τη χειμάζουσα κυνηγετική οικονομία.

Αν λοιπόν ζεσταθούν οι κάννες με το «καλημέρα» των τσιχλών, υπάρχει μία σχετική ανοχή από τους κυνηγούς για τις δυσκολίες που πιθανό να δημιουργηθούν στη διάρκεια του χειμώνα. Κατά τη περίοδο που κορυφώνεται το κυνήγι της τσίχλας και αυξάνεται κατακόρυφα η κυνηγετική πίεση.

Όμως η παρατηρούμενη τα τελευταία χρόνια αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω της αλλαγής του κλίματος, συντηρεί επί μακρόν τις φθινοπωρινές συνθήκες και μαζί την επάρκεια τροφής στην ορεινή ζώνη. Δημιουργείται έτσι ένας σοβαρός λόγος για την απουσία των τσιχλών από τους κάμπους, εκεί που κατά κανόνα ασκείται το κυνήγι

της κελαηδότσιχλας, του κότσυφα και της κοκκινότσιχλας, είτε με τη μέθοδο του καρτεριού (στατικό κυνήγι) ή με περπατητό.

Το άλλο σοβαρό αίτιο της αλλαγής της συμπεριφοράς της τσίχλας είναι η μεγάλη κυνηγετική πίεση που προκαλείται από τους ημεδαπούς και αλλοδαπούς κυνηγούς, με τους δεύτερους να αποτελούν πραγματική μάστιγα με τον τρόπο που κυνηγούν. Μάστιγα όμως αποτελούν και οι πολυάριθμες ηχομιμητικές συσκευές (κράχτες) που για αρκετούς κυνηγούς είναι το συνοδευτικό εργαλείο του όπλου τους.

Με τους παράγοντες λοιπόν αυτούς που καθορίζουν και χρωματίζουν το κυνήγι της τσίχλας, είναι λογικό να υπάρχει στους κυνηγούς μία στάση ανήσυχης αναμονής.

Πριν όμως τα βάλουμε με τον καιρό και τις περίεργες συμπεριφορές των τσιχλών, είναι καλό να αναρωτηθούμε αν η δική μας στάση και η γενικότερη συμπεριφορά μας απέναντι στα πουλιά, είναι αυτή που μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα όποια προβλήματα ενδέχεται να παρουσιαστούν στον κυνηγότοπο και να μηδενίσει την απογοήτευση.

Πηγή: www.kynigesia.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE