Σύμφωνα με την Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – «Οινιαδών Ανάπτυξις» η μαγευτική παραλία Διόνι βρίσκεται νότιο δυτικά της κωμόπολης Κατοχής Οινιαδών και συνιστά ένα Μυστικό Παράδεισο του Ιονίου. |
Πρόκειται για μια εκτενή αμμώδη παραλία στις εκβολές του Ποταμού Αχελώου με ιδιαίτερα σπάνια γεωμορφολογία και θέση.
Η γεωγραφική περιοχή Διόνι αποτελείται από την ομώνυμη νησίδα η οποία με την πάροδο του χρόνου μετασχηματίστηκε σε χερσόνησο, την ρηχή παραλία και τον κόλπο δίπλα από το λόφο αυτό θέση «κέντρο», έναν εκτενή υγροβιότοπο και την παρακείμενη παραλία «Τσιμάρι».
Η όψη της παραλίας αλλάζει συχνά καθώς δέχεται την διαρκή επίδραση της διαμορφωτικής ισχύος του Ιονίου και του Ποταμού Αχελώου με αποτέλεσμα σημεία της να εμφανίζονται ή να εξαφανίζονται ανάλογα την εποχή.
Το Διόνι συνιστά τμήμα του «Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου των ποταµών Ευήνου και Αχελώου και νήσων Εχινάδων», διαθέτει πλούσια τοπική βλάστηση από αμμοθίνες, αλμυρίκια, κέδρα, δάφνες, βούρλα κ.α προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar και συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 για την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή συνιστά τόπο αναπαραγωγής χιλιάδων ειδών με ποιο γνωστά αυτά της χελώνας καρέτα – καρέτα και των δελφινιών.
Για να φτάσει κανείς στη παραλία ακολουθεί μια πολύ όμορφη διαδρομή δυτικά της Κατοχής όπου συναντά το ιστορικό εκκλησάκι του Σωτήρα, τον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Οινιαδών, διασχίζει τον Οινιαδίτικο κάμπο, προσεγγίζει τη θάλασσα και το ψαροχώρι του Πεταλά, τα αλατούχα πεδία και τους υγροβιότοπους με την άγρια ομορφιά όπου συναθροίζονται τα Φλαμίνγκο και καταλήγει στο ανάχωμα πριν την παραλία με θέα τις Εχινάδες νήσους.
Τα ηλιοβασιλέματα στο Διόνι είναι μαγευτικά, συνήθως με μωβ, κόκκινα και βιολετί χρώματα που αντικατοπτρίζονται στο νερό και δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ποιος δεν θαύμασε και δεν επαίνεσε αυτόν τον τόπο! Το Διόνι σε κατακτά.
Όποιος ξένος βρέθηκε εδώ τέτοιες στιγμές, ερωτεύτηκε το μέρος αυτό. Ίσως είναι η πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας, η απλότητα, η απεραντοσύνη. Ίσως η άγρια όψη της φύσης, η άμεση επαφή με τα ζώα, η διάχυτη στην ατμόσφαιρα μυρωδιά της αλμύρας και του κέδρου. Ίσως είναι η ανυπαρξία ανθρώπινων υποδομών, ρεύματος και τεχνολογίας που αποκόπτει το άτομο από τα ανθρώπινα και το επανασυνδέει με τη φύση και το θείο. Ίσως αυτή η σκόπιμη απομάκρυνση από τον «πολιτισμό της εποχής μας» ευνοεί τη συγκέντρωση, τον στοχασμό και την ανάταση της ψυχής.
Το Διόνι είναι ένα μέρος που διαθέτει τη δική του ιδιαίτερη ενέργεια. Μέρος που ο άνθρωπος σπάει τα δεσμά της καθημερινότητας, τις επιταγές και τα πρέπει του «πολιτισμού» και αφιερώνεται στη φύση, στον εαυτό του και το θείο. Σαν να γίνεται ενσυνείδητα κομμάτι του «όλον». Για τους κατοίκους της Κατοχής το Διόνι σημαίνει πολλά. Είναι τόπος ανάπαυσης και περισυλλογής.
Παλαιότερα οι ντόπιοι απέφευγαν ακόμη και να λένε για το μέρος στους «ξένους» προκειμένου να το κρατήσουν άγνωστο από το ευρύ κοινό. Δικαίως μιας και στο μέρος αυτό με την παρθένα φύση και την άγρια ομορφιά, που μοιάζει να χάνεται στη θάλασσα, οι ντόπιοι έβρισκαν την ηρεμία και την ψυχική τους γαλήνη.
Οι επισκέπτες συνήθως επιλέγουν το Δίονι για περιήγηση, για κολύμπι, για ψάρεμα, για παρατήρηση άγριων ειδών και φωτογραφήσεις τοπίου. Φωτογραφίες από το Διόνι έχουν συμπεριληφθεί κατ’ εξακολούθηση σε αφιερώματα του National Geographic. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η παραλία έγινε γνωστή παγκοσμίως λόγω της σημασίας της για τους αθλητές kite surf. Μια κοινότητα τα μέλη της οποίας είναι ιδιαίτερα δραστήρια και που ανέδειξαν το Διόνι ως την καλύτερη φυσική πιστά για το εν λόγω άθλημα στην Ελλάδα και μια από τις καλύτερες στον κόσμο.
Στοιχεία που του προσδίδουν η γεωμορφολογία, το χαμηλό βάθος και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Παγκόσμιοι πρωταθλητές kite surf όπως ο Βραζιλιάνος Carlos Mario, ο Γάλλος Victor Hays και ο Βέλγος Jerome βρεθήκαν στο σημείο για να γιορτάσουν το Φεστιβάλ που μια τοπική ομάδα αθλητών διοργάνωσε με τη συμμέτοχη να περνά κάθε προσδοκία. Το Φεστιβάλ καθιερώθηκε έπειτα ως ετήσιος θεσμός, κάνοντας έτσι το Διόνι γνωστό στα πέρατα του κόσμου και δημιουργώντας έτσι νέες προοπτικές για την αξιοποίηση του σημείου πάντα με σεβασμό στη φύση και των ιδιαιτεροτήτων του.
Πρώτα απ’ όλα το Δίονι είναι ένα αληθινό «μνημείο της φύσης» που ανήκει στην άγρια ζωή και την μητέρα γή, οι επισκέπτες και οι διαμένοντες σε αυτό οφείλουν να προσέρχονται με σεβασμό και οικολογική συνείδηση, συναισθανόμενοι την υποχρέωση που έχουμε ως ανθρωπότητα για τη διατήρηση και την μεταβίβαση του στις επόμενες γενιές.
*Οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται με το άρθρο είναι πνευματική ιδιοκτησία του συνεργάτη της «Οινιαδών Ανάπτυξις» Γεράσιμου Μισυρλή που συνεισφέρει εθελοντικά υλικό για να συνοδεύει τις αναρτήσεις μας και δύναται να δημοσιευθούν στα μέσα ενημέρωσης και τους ιστοτόπους σας αναγράφοντας το όνομα του και το όνομα που χρησιμοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης @makis__mis
Source: sinidisi.gr |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου