«Φρένο» στην οικοδομή – «Τα υλικά συμπαρασύρουν όλες τις τιμές», λένε οι εργολάβοι σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Δυσθεώρητο εξακολουθεί να είναι το εργολαβικό κόστος και στην Αιτωλοακαρνανία, πράγμα που αντανακλάται σε όσα υποστηρίζει η αγορά για την οικοδομή σε πόλεις, όπως το Αγρίνιο, αλλά και στις τουριστικές περιοχές, όπου θεωρητικά η επένδυση αποδίδει περισσότερο.
Η άνοδος των τιμών αποδίδεται αφενός στις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που προκάλεσε η πανδημική κρίση και αφετέρου στις πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφηκαν από το φθινόπωρο του 2021 και εντάθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, το Φεβρουάριο του 2022.Το πρόβλημα δεν είναι, όμως, μόνο ότι πάει να ανασχεθεί η κίνηση που υπήρχε στην οικοδομή το τελευταίο έτος, αλλά και ότι το ράλι διαρκών ανατιμήσεων των οικοδομικών υλικών έχει συνέπεια το κόστος κατασκευής των νεόδμητων ακίνητων που αυξάνεται με ρυθμούς άνω του 15% και αναλόγως να επηρεάζεται η εμπορική αξία της μέσης κατοικίας και των μικρών επαγγελματικών χώρων.
Οι δύο βασικές κατηγορίες υλικών, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την πορεία του δείκτη – αφού η από κοινού στάθμισή τους υπερβαίνει το 40% – είναι οι κονίες και το έτοιμο σκυρόδεμα, καθώς και τα μεταλλικά υλικά βασικής επεξεργασίας, οι τιμές των οποίων κατέγραψαν άνοδο κατά 8,7% και 13,9%, αντίστοιχα, το 2022.Τα προϊόντα ενέργειας, τα οποία έχουν χαμηλή στάθμιση στο συνολικό δείκτη τιμών υλικών νέων κτηρίων (1,94%), αυξήθηκαν κατά 34% το 2022.
«Αύξηση 10% στα υλικά και μόνον σημαίνει στην πραγματικότητα 20% στην καλύτερη περίπτωση! Στην κατασκευή αυτό συμβαίνει επειδή συμπαρασύρονται και τα υπόλοιπα έξοδα όπως τα καύσιμα, η ενέργεια, η φορολογία, οι τζίροι κλπ. Είναι μια αυτοτροφοδοτούμενη ακρίβεια, με άλλα λόγια» λένε παράγοντες της αγοράς στο Αγρίνιο, όπου η οικοδομή δείχνει κάποια σημάδια «ζωής» τον τελευταίο χρόνο.
Στην «Συνείδηση» τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει πολλές φορές η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας για την αλληλεπίδραση που υπάρχει με τις τιμές στην οικοδομή και τις τιμές των ακινήτων αλλά και την ήδη προβληματική αγορά εργασίας της περιοχής. «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι κάθε περιοχή έχει ιδιαιτερότητες που δεν αντιστρέφονται. Τα φορολογικά και άλλα κίνητρα ανάλογα με τον συντελεστή ανάπτυξης δεν είναι κάτι αδύνατο», εξηγούν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον χώρο.
Τι δείχνουν οι ετήσιες μεταβολές:
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών τον μήνα Απρίλιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022 παρουσίασε αύξηση 8,4% και ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών τον μήνα Απρίλιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2023, παρουσίασε αύξηση 0,7%. Μπορεί να μην ακούγεται τεράστιο ήρθε να προστεθεί όμως στην ήδη υπάρχουσα αύξηση.
Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 2022 – Απριλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 – Απριλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 11,1%, έναντι αύξησης 6,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.
Τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι κατέγραψαν κατά 20,2% οι τιμές στα τούβλα και στους πλαστικούς σωλήνες που αυξήθηκαν κατά 12,9%. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές στους Υαλοπίνακες ασφαλείας αυξήθηκαν κατά 2,2%.
Αναλυτικά οι κατηγορίες των υλικών και η μεταβολή τους:
Τούβλα 22,2%
Παρκέτα 14,5%
Σίδηρος οπλισμού 12,7%
Θερμαντικά σώματα 11,9%
Γκαραζόπορτες 11,8%
Αγωγοί χάλκινοι 11,7%
Πλακίδια γενικά (δαπέδου, τοίχου) 11,6%
Πλαστικό, ακρυλικό, νερού 11,4%
Ντουλάπες ξύλινες 10,9%
Υαλοπίνακες ασφαλείας 10,7%
Μαρμαρόπλακες 10,6%
Έτοιμο σκυρόδεμα 10%
Εντοιχισμένα ντουλάπια 9,6%
Κουφώματα αλουμινίου 9,0%
Ξυλεία οικοδομών 8,8%
Παράθυρα ξύλινα 8,1%
Πόρτες εσωτερικές 8,8%
Τσιμέντο 7,9%
Ανελκυστήρες 5,3%
Σωλήνες χαλκού 4,1%
Πάντως υπάρχει και μια χαραμάδα αισιοδοξίας καθώς τους δύο πρώτους μήνες του 2023, ο ρυθμός ανόδου του Δείκτη Τιμών Υλικών Νέων Κτιρίων αλλά και των δύο βασικών κατηγοριών (κονίες και σκυρόδεμα, μεταλλικά υλικά) έχει επιβραδυνθεί, ενώ οι τιμές των καυσίμων μηχανημάτων (diesel) και της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 7,3% σε ετήσια βάση.
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”
sinidisi.gr |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου