links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Ανεπαρκής και αναποτελεσματική η στήριξη των κτηνοτρόφων

του Γιάννη Τσιφόρου
Το ζήτημα της έντονης ανόδου της δαπάνης των ζωοτροφών στο διάστημα των τελευταίων ετών σε σχέση με τη στασιμότητα στην αξία της ζωικής παραγωγής, αλλά και η μεγάλη απόκλισή της από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ήταν ευρύτερα γνωστό και είχε επανειλημμένα επισημανθεί σε άρθρα και δημοσιεύσεις.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη επιδεινώθηκε, μια και, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις (στοιχεία Eurostat, Νοέμβριος 2022), η δαπάνη των ζωοτροφών ανήλθε το 2021 σε 2,64 δισ. ευρώ, μέγεθος σημαντικά μεγαλύτερο της αξίας της ζωικής παραγωγής (2,45 δισ. ευρώ). Πρόκειται για εξαιρετικά υψηλή αναλογία (107,7%), με συνέπεια τη μεγέθυνση της απόστασης από τον μέσο όρο στην ΕΕ (62%).

Επιπλέον, το 2022 η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου, λόγω της ιδιαίτερα έντονης ανόδου των τιμών στις πρώτες ύλες ζωοτροφών (αραβόσιτος, κριθάρι, σόγια, σογιάλευρο), θέτοντας σε διαρκή και εντεινόμενη κρίση τον κτηνοτροφικό κλάδο της Ελλάδας στο σύνολό του (Πίνακας 1).

Πίνακας 1: Αναλογία δαπάνης ζωοτροφών ως προς την αξία
της εγχώριας ζωικής παραγωγής (σε εκατ. ευρώ)

Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων Eurostat, Economic Accounts for Agriculture at current prices, 11.11.2022

Ωστόσο, η στήριξη των κτηνοτρόφων για την προμήθεια ζωοτροφών αποφασίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Αν και η σχετική ρύθμιση ανακοινώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2022 στα εγκαίνια της ΔΕΘ, η δυσάρεστη έκπληξη προήλθε από την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2022 (3148, ΦΕΚ Β, 5873-18/11/2022) στην οποία, μεταξύ άλλων, προβλεπόταν ότι η παροχή έκτακτης προσωρινής στήριξης στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από ειδικό μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως τις 15 Οκτωβρίου του 2023, με βάση τις αιτήσεις τους που θα εγκριθούν έως την 31η Μαρτίου του 2023.

Επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση της στήριξης των κτηνοτρόφων μέσω του ΠΑΑ 2014-2022, αντί της κρατικής ενίσχυσης στο πλαίσιο των προσωρινών μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία ήταν διαθέσιμα από τον Φεβρουάριο του 2022, αποτέλεσε τη δυσμενέστερη και πλέον χρονοβόρα επιλογή, μια και απαιτούσε τροποποίηση του προγράμματος, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι με περικοπή δημόσιας δαπάνης από άλλα μέτρα.

Η τροποποίηση αυτή αποφασίστηκε από την επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά με περικοπή πόρων από μέτρα ιδιαίτερης σημασίας, όπως αυτό που αφορούσε τη...Διαβάστε την συνέχεια...




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE