To «Kίνημα Αιτωλοακαρνάνων», μια πρωτοβουλία πολιτών που εδρεύουν κυρίως στο Αγρίνιο, επανέρχεται με πρόταση  για «διχοτόμηση» της Αιτωλοακαρνανίας. Προτείνει δηλαδή το σπάσιμο του νομού σε δυο και μάλιστα «τρέχει»  και διαδικτυακό δημοψήφισμα.

Εξηγούν ακόμη και την ανακατανομή του νομού σε δύο:

Προτεινόμενος νομός Ακαρνανίας  δήμων Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Ακτίου-Βονίτσης που όλοι μαζί απαριθμούν έκταση 3001,4 χλμ2 με πληθυσμό 128.706 (απογραφή 2011) και αναλογία 42,8 κάτοικοι ανά χλμ2 και να δημιουργήσουν το δικό τους νομό της Ακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο.΄

Προτεινόμενος νομός Αιτωλίας, να περιλαμβάνει τους δήμους Μεσολογγίου, Ναυπακτίας, Θέρμου και Ξηρομέρου, σε έκταση 2372,41 χλμ2 με πληθυσμό 82195 κατοίκους (απογραφή 2011) και αναλογία 34,6 κάτοικοι ανά χλμ2 με έδρα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Η ανακοίνωση  αυτούσια:

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΑΣΜΟ

Μετά τις τελευταίες παλινωδίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία 3ης Μητρόπολης στην Αιτωλοακαρνανία με έδρα το Αγρίνιο, η πικρία των Αγρινιωτών αλλά και των όμορων δήμων Αμφιλοχίας και Ακτίου-Βονίτσης έχει γεμίσει τις καρδιές τους και αισθάνονται απογοήτευση και οργή.

Χρόνια τώρα ταλαιπωρούνται με την άβολη πρωτεύουσα του νομού, που έχει συσσωρεύσει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στο Μεσολόγγι και με σφιχτό εναγκαλισμό θανάτου, δεν αφήνει να της ξεφύγει καμία, στο όνομα της Ιεράς Πόλης, που κανείς Αιτωλοακαρνάνας αλλά και Έλληνας δεν αμφισβητεί αλλά τα θέλει όλα δικά της.

Όμως ο λαός που ζει δυτικά του νομού, βλέπει πως ταλαιπωρείται και να τρέχει από μια άκρη στην άλλη χιλιόμετρα να κάνει τη δουλειά του.

Στα πλαίσια αυτά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση αλλά και την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας, ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος για τη δημιουργία 3ης Μητρόπολης. Όμως ένα μικρό κονκλάβιο στην Ιερά Πόλη, πιέζει ‘‘με νύχια και με δόντια’’ βουλευτές και κυβέρνηση… μην χάσει τα ιερά κεκτημένα και λέει ΟΧΙ στην ανάπτυξη του νομού.

Σήμερα ο νομός είναι 1ος σε έκταση με 5423 χλμ2 και 12ος σε πληθυσμό με 191727 κατοίκους (απογραφή 2021) και 35.3 κατοίκους ανά χλμ2. Αυτό σημαίνει πως είναι ακατόρθωτο να διοικηθεί από ένα μικρό κέντρο (Μεσολόγγι) και αυτό έχει αποτέλεσμα τη σταδιακή απαξίωση και μαρασμό που ζούμε.

Εμείς ως Κίνημα Αιτωλοακαρνάνων ανοίγουμε τον δημόσιο διάλογο με δημοψήφισμα και θέλουμε ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, με τη δημιουργία δύο νομών σε αυτόν της Αιτωλίας με έδρα το Μεσολόγγι και σε αυτόν της Ακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο.

Τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και σε αυτά στηρίζεται και η ρεαλιστική μας πρόταση. Μια πρόταση που καλούμε να τη στηρίξουν οι κάτοικοι των δήμων Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Ακτίου-Βονίτσης που όλοι μαζί απαριθμούν έκταση 3001,4 χλμ2 με πληθυσμό 128.706 (απογραφή 2011) και αναλογία 42,8 κάτοικοι ανά χλμκαι να δημιουργήσουν το δικό τους νομό της Ακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο.

Απεναντίας, ο προτεινόμενος νομός Αιτωλίας, περιλαμβάνει τους δήμους Μεσολογγίου, Ναυπακτίας, Θέρμου και Ξηρομέρου, σε έκταση 2372,41 χλμ2  με πληθυσμό 82195 κατοίκους (απογραφή 2011) και αναλογία 34,6 κάτοικοι ανά χλμ2 με έδρα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Να σημειωθεί πως οι όμοροι νομοί έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Νομός Ευρυτανίας 1870 χλμ2 έκταση, 20081 κατοίκους με 10,74 κάτοικοι ανά χλμ2, Φωκίδας 2124 χλμ2 έκταση, 40343 κατοίκους με 19,02 κάτοικοι ανά χλμ2 και νομός Λευκάδος  με 355 χλμ2 έκταση, 23693 κατοίκους και 63,2 κάτοικοι ανά χλμ2. Συνολικά και οι τρεις μαζί νομοί έχουν 84117 πληθυσμό, όσο ακριβώς και η πρότασής για τον νομό Αιτωλίας (82195).

Είναι μια δίκαιη και ρεαλιστική πρόταση που θα βοηθήσει να αναπτυχθούν παράλληλα και δύο νομοί προς όφελος των αδικημένων για χρόνια κατοίκων.

Μπείτε στην ιστοσελίδα του κινήματος www.kinetol.gr για περισσότερες λεπτομέρειες και να πάρετε μέρος στο σχετικό δημοψήφισμα που τρέχει.

ΙΔΟΥ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ:
ΘΕΛΟΥΜΕ 3 ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
 
 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΘΕΜΑ: Πρόταση για ίδρυση Νέας Μητρόπολης στην Αιτωλ/νία με έδρα το Αγρίνιο
 
ΠΡΟΣ
1. Τους κ.κ. Βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας:
Μάριο Σαλμά, Σπήλιο Λιβανό, Γεώργιο Βαρεμένο, Θάνο Μωραΐτη, Δημήτριο Κωνσταντόπουλο, Νικόλαο Παπαναστάση,
2. Τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος κ. Ιερώνυμο
3. Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως
4. Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
5. Τον Τοποτηρητή Μητροπολίτη Αιτωλ/νίας κ. Ιερόθεο
6. Προς όλα τα ΜΜΕ, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου Αιτωλ/νίας
7. Προς τους κατοίκους του Νομού Αιτωλ/νίας

Αγαπητοί κύριοι/ Αγαπητή κυρία

Η απροσδόκητη εκδημία του αγαπημένου μας Μητροπολίτη Κοσμά, εκτός από τη λύπη, μας άφησε και ένα έντονο προβληματισμό για τη σωστή διαποίμανση πλέον της Αιτωλ/νίας.
Ως γνωστό, ο Νομός Αιτωλ/νίας καταλαμβάνει όλο το δυτικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, έχει έκταση 5.447 τετρ. χλμ., είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Νομός της Ελλάδας και 6ος σε πληθυσμό με 210.000 κατοίκους (απογρ. 2011).
Μετά το κενό που άφησε πίσω του ο εκλιπών Μητροπολίτης μας, ως μια φωνή όλοι οι κάτοικοι του νομού, με κατ΄ιδίαν συζητήσεις και πολλές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, έθεσαν την πρόταση για δημιουργία και 3ης Μητρόπολης στο Νομό, για την καλύτερη διαποίμανση του απέραντου νομού.
Τα προβλήματα του νομού είναι πάρα πολλά και φαίνονται ξεκάθαρα στο σχέδιο#1 της πρότασής μας. Υπάρχει μια τεράστια σε έκταση Μητρόπολη, αυτή του Μεσολογγίου, που διαποιμαίνει το 75,86% του νομού (δηλαδή τα ¾) και το υπόλοιπο 24,14% (δηλαδή το ¼) που διαποιμαίνεται από τη Μητρόπολη Ναυπακτίας.
Απεναντίας, τα επιχειρήματα για τη δημιουργία μιας νέας Μητρόπολης με Έδρα το Αγρίνιο, είναι πολλά και βάσιμα και συζητιόνται από την εποχή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, που είχε το πρόβλημα από τότε.
Έτσι με πολύ σεβασμό στην ιστορία του νομού, σχεδιάσαμε την πρότασή μας, που λίγο πολύ ακούγεται -με μικρές ίσως παραλλαγές- από όλους και αποτυπώνεται στο σχέδιο #2.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
Η πρότασή μας είναι στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, να υπάρχουν 3 Μητροπόλεις αντί των 2 που είναι σήμερα. Θεωρούμε πως είναι ακριβοδίκαιη, με ίσο ποσοστό διαποίμανσης κάθε νέας Μητρόπολης στις Αρχιερατικές περιφέρειες και έχει ως εξής:

1. Μητρόπολη Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, με έδρα το Μεσολόγγι.
Παραμένει ως έχει και διαποιμαίνει τώρα 10 Αρχιερατικές Περιφέρειες, (έναντι 19 που έχει) και καλύπτει τώρα όλο το δυτικό τμήμα του νομού με τις Αρχιερατικές Περιφέρειες: Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Οινιάδων, Αστακού, Φυτειών Αγγελοκάστρου , Αλυζίας, Μεδεώνος, Παλαίρου και Ανακτορίου, καλύπτοντας τώρα το 34,4% της έκτασης του Νομού, έναντι του 75,86% που είχε.

2. Μητρόπολη Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου, με έδρα τη Ναύπακτο.
Παραμένει ως έχει με τις εξής μεταβολές:
1) Η περιφέρεια Παρακαμπιλίων (Αγίου Βλασίου) δίνεται στην νέα Μητρόπολη Αγρινίου, για πρακτικούς λόγους επικοινωνίας, αφού είναι στα σύνορα του Δήμου Αγρινίου.
2) Στις ήδη υπάρχουσες περιφέρειες που διαποιμαίνει: Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας, Πυλλήνης, Αποτίδιας και Πλατάνου, προστίθονται άλλες 3 και αυτές είναι οι περιφέρειες του Θέρμου, Μακρυνείας και Αρακύνθου.
Έτσι τώρα διαποιμαίνει 9 Αρχιερατικές Περιφέρειες, δηλ. καλύπτει πλέον το 31,2% της έκτασης του Νομού (έναντι του 24,14% που είχε.

3. Μητρόπολη Αγρινίου, με έδρα το Αγρίνιο.
Δημιουργείται νέα Μητρόπολη και τίθεται επικεφαλής σε 10 Αρχιερατικές Περιφέρειες (Αγρινίου, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παρακαμπιλίων, Στράτου, Αμφιλοχίας, Ινάχου και Μενιδίου) που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του Νομού δηλ. καλύπτει το 34,4% της έκτασης του Νομού.
Συγκρίνοντας αντίστοιχα ποιοτικά χαρακτηριστικά των γειτονικών Μητροπόλεων, βλέπουμε πως ο νομός Αιτωλ/νίας είχε σηκώσει ένα δυσβάσταχτο φορτίο εις βάρος των κατοίκων, με την παρούσα κατάσταση αφού μιλάμε για τον πρώτο σε έκταση Νομό της χώρας, που για να το διασχίσει κάποιος από το Αντίρριο (είσοδος Νομού) μέχρι το Μενίδι (έξοδος Νομού) είναι 124 χλμ και θέλει τουλάχιστον 1 ώρα και 20 με την Ιόνια οδό, που είναι ταχείας κυκλοφορίας.
Λόγω της μεγάλης έκτασης του νομού Αιτωλ/νίας, θα πρέπει να σημειωθεί, πως υπάρχουν χωριά στο νομό, που δεν είδαν ποτέ… δεσπότη στο ναό τους.

Συνεπώς, λόγοι πρακτικοί και κυρίως ουσιαστικοί επιβάλουν την ίδρυση νέας Μητρόπολης με έδρα το Αγρίνιο, που είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλ/νίας και ο πληθυσμός του ευρύτερου Δήμου Αγρινίου, φθάνει τις 100.000 κατοίκους.

Τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά και σύσσωμος ο λαός της περιοχής ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, νέα Μητρόπολη.
Τα επιχειρήματα -από την πλευρά του Μεσολογγίου κυρίως- πως είναι διχαστικό ένα τέτοιο εγχείρημα, σε καμία περίπτωση δεν στέκει, αφού στοχεύει στην καλύτερη διαποίμανση των πιστών και όχι στην πολιτική τακτοποίηση ημετέρων.

Επίσης τα επιχειρήματα που ακούγονται από την κεντρική διοίκηση στην Αθήνα, προφανώς και είναι ψευτοδιλήμματα,  πως τάχα θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός κλπ, ενώ στην ουσία, θα υπάρξει περικοπή δαπανών και θέσεων, αφού θα μετακινηθούν υπάλληλοι από την Μητρόπολη Μεσολογγίου στη Νέα Μητρόπολη Αγρινίου.
Σχετικά με τα πρόσωπα που θα επιλεγούν, τόσο στη χηρεύουσα Μητρόπολη του Μεσολογγίου, όσο και στη νέα υπό σύσταση Μητρόπολη Αγρινίου, αυτό είναι θέμα καθαρά της Ιεραρχίας και ευχόμαστε και ελπίζουμε να επιλεγούν οι πλέον κατάλληλοι!

Αγαπητοί κύριοι/Αγαπητή κυρία
Ο λαός, σας έχει εκλέξει να τον εκπροσωπείτε στα κρίσιμα ζητήματά του και να δίνετε λύσεις. Σήμερα ο λαός της Αιτωλ/νίας σας ζητά να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να ικανοποιήσετε το δίκαιο αίτημά των πολιτών της, για μια νέα Μητρόπολη, αφού η ευκαιρία είναι μοναδική και έχει ιστορική σημασία γιατί θα καθορίσει την περιοχή αλλά και την πνευματική πορεία του λαού της Αιτωλοακαρνανίας.

Κλείνουμε την ανοιχτή επιστολή μας και απευθυνόμαστε προσωπικά στον κ. πρωθυπουργό με την παρότρυνση: Όταν θέλει ο λαός, θέλει και ο πρωθυπουργός!