links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Ν.Νάκας & Υιοι ο.ε. - Τυροκομική παράδοση από το 1966 στην Αμφιλοχία.

Nakas cheeses - τυριά Αμφιλοχίας Νάκας

Η εταιρεία Ν. Νάκας & ΥΙΟΙ ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν 60 χρόνια ως μια μικρή μονάδα παραγωγής σκληρών τυριών. Σήμερα τα προϊόντα Νάκας αποτελούν σφραγίδα και εγγύηση ποιότητας των τυροκομικών προϊόντων Αμφιλοχίας. 

Η εταιρεία Νάκας παράγει Γραβιέρα, Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ, Πεκορίνο, Κεφαλοτύρι, Επιτραπέζια ξηρή μυζήθρα και Ανθότυρο. Η μονάδα διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό καθώς και εκπαιδευμένο εργατικό και επιστημονικό προσωπικό. Διαθέτουμε όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις όπως ISO 22:000 καθώς και την πιστοποίηση Agrocert για την Κεφαλογραβιέρα.

Η Ιστορία μας

Νικος Νακας

Το Παρελθόν

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1950, όταν στην Ελλάδα άρχισε να υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην αγορά του τυριού. Τότε ήταν που ο Νίκος Νάκας, παραδοσιακός σαγματοποιός της δεκαετίας του 40, αποφάσισε να ασχοληθεί με την παραδοσιακή τυροκομία ανοίγοντας την δική του γαλακτοκομική επιχείρηση. 

Nakas cheese industry - production

Η στενή επαφή που είχε αποκτήσει με τους κτηνοτρόφους της εποχής εκείνης στα ορεινά χωριά της Άρτας στην Ήπειρο, του επέτρεψε να μάθει και να αναπτύξει τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τυριού, που στην Ελλάδα είχε αρχίσει να αναπτύσσεται στις αρχές του περασμένου αιώνα χάρη στον θεμελιωτή της γαλακτοκομίας στην Ελλάδα Νικόλαο Ζυγούρη.

Nakas cheese industry - Cheese store room

Τη Δεκαετία του 1950 στα χωριά της Άρτας δεν υπήρχε ρεύμα και δεν χρησιμοποιούσαν ψυγεία, έτσι η συντήρηση των τυριών γινόταν με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο: Χρησιμοποιώντας αλάτι! Χρησιμοποιούσαν αποθήκες για να συντηρούν το τυρί, ως αποτέλεσμα τα τυριά ήταν παστά. 

Nakas cheese industry - cheeses

Ο Νίκος Νάκας εκείνη την περίοδο νοίκιαζε ένα αυτοκίνητο μια φορά το μήνα, συγκεντρώνοντας τα τυριά που είχαν ωριμάσει, έπειτα τα πουλούσε στα αστικά κέντρα της περιοχής.  

Nakas cheese industry - equipment

Λίγα χρόνια αργότερα, τη δεκαετία του 1960, αποφάσισε να φτιάξει ένα μεγάλο τυροκομείο, όπου θα συγκέντρωνε όλη την παραγωγή. Αυτό συνέβη στην Αμφιλοχία. 

Nakas cheese industry - nakas cheese Amfilochia

Ο Νίκος Νάκας αγόρασε μια έκταση και άνοιξε εκεί ένα από τα πρώτα τυροκομεία στην περιοχή, μια περιοχή που δεν είχε γίνει ακόμη γνωστή στο ευρύ κοινό για τα τυροκομικά της προϊόντα.

Μαζί με τους ντόπιους τυροκόμους εργάστηκαν σκληρά και τη δεκαετία του ’80 κατάφεραν να φτιάξουν ένα καλό σκληρό τυρί, τη γραβιέρα Αμφιλοχίας, η οποία σιγά σιγά άρχισε να γίνεται περιζήτητη στην αγορά.

Το Σήμερα


Σήμερα η νέα γενιά της οικογένειας Νάκα συνεχίζει την παράδοση που ξεκίνησε 60 και πλέον χρόνια πριν, κι ενώ η τεχνολογία έχει αλλάξει η συνταγή παραμένει η ίδια: Σεβασμός στην παράδοση αλλά και στη φύση που ευλόγησε τον τόπο αυτό.

Σε συνεργασία με 300 και πλέον οικογένειες κτηνοτρόφων της περιοχής της Αμφιλοχίας συνεχίζουμε να παρασκευάζουμε τυριά ανώτερης ποιότητας. Η περιοχή φημίζεται για τα κτηνοτροφικά της προϊόντα και θεωρείται ότι παράγει από τα καλύτερα γάλατα στην Ελλάδα. Το κλίμα σε συνδυασμό με τον θαλασσινό αέρα, καθώς η περιοχή βρίσκεται κοντά στο Ιόνιο, και τη χλωρίδα της περιοχής συνέβαλαν ώστε η γραβιέρα αλλά και τα υπόλοιπα τυριά της Αμφιλοχίας να ξεχωρίσουν από τις υπόλοιπες της αγοράς. Η βλάστηση είναι χαμηλή και ο τόπος δεν έχει τρεχούμενα νερά. Για τον λόγο αυτό, τα φυτά έβγαλαν ως άμυνα τη συγκράτηση νερών και στοιχείων, και τα πρόβατα που ζουν ελεύθερα, κατανάλωσαν τη συγκεκριμένη τροφή δίνοντας νόστιμο γάλα με αποτέλεσμα και το τυρί να είναι πιο εύγεστο.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον εκσυχρονισμό του παραδοσιακού τυροκομείου, που διαθέτει πλέον νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις και όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις,  μας δίνουν τη δυνατότητα να προσφέρουμε ευρέως στην ελληνική και διεθνή αγορά τα παραδοσιακά τυριά Αμφιλοχίας.

Είναι βέβαιο οτι η παράδοση αυτή θα συνεχιστεί καθώς συνεχίζετε να μας δείχνετε την εμπιστοσύνη σας.

Nakas cheese industry - facilities interior

Τα Προϊόντα μας

Ακολουθώντας πιστά την παράδοση και με πολύ μεράκι παράγουμε και διανέμουμε παραδοσιακά τυριά Αμφιλοχίας. 

Η Εμπιστοσύνη σας είναι η δύναμή μας!

  

 


Διεύθυνση  Κάμπος Αμπελακίου Αμφιλοχία  – T.K.: 30 500

Τηλέφωνο & Fax (+30) 26420 51258

Ιστοσελίδα: www.nakascheese.gr

Email  nakascheese@gmail.com  -  info@nakascheese.gr 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE