Γαστρονομικός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.
Εκτός από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα που πρόσφατα αποτυπώθηκαν στον περιβόητο χάρτη Μπαχτσελί, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις, αυτήν τη φορά στα… κάρβουνα.
«Το κοκορέτσι είναι δικό μας φαγητό Ελλάδα!».
Τα βλέμματα των γειτόνων μας φαίνεται πως έχουν πέσει για τα καλά στην ελληνική γαστρονομία, καθώς μετά από το τζατζίκι, τον μπακλαβά, τον καφέ και το ιμάμ μπαϊλντί, σειρά πήρε το κοκορέτσι που το βάφτισαν τουρκικό και το διεκδικούν.
«Και στην Ελλάδα υπάρχει κοκορέτσι αλλά δεν είναι σαν το δικό μας. Εκείνοι το κάνουν διαφορετικό. Ας πούμε, μέσα στο κοκορέτσι βάζουν και συκώτι».
Αντιδρούν στα «Βλάχικα»
Το κοκορέτσι ουσιαστικά είναι τα εντόσθια ενός μικρού αρνιού περασμένα στη σούβλα και δεμένα, ή μάλλον τυλιγμένα, με έντερα που έχουν πλυθεί αρκετά καλά.
Σύμφωνα με τους… δεξιοτέχνες του τυλίγματος αλλά και της σούβλας, το κοκορέτσι είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό προϊόν που έμαθαν να παρασκευάζουν από τους παππούδες τους στα χωριά κυρίως της ηπειρωτικής Ελλάδας.
«Τους καλούμε να δοκιμάσουν το ελληνικό το κοκορέτσι όπως το φτιάχνουμε στην Ελλάδα χρόνια τώρα».
Σύμφωνα με τη «Wikipedia» το κοκορέτσι το έφτιαχναν στα βαλκάνια από τους βυζαντινούς χρόνους.
Η λέξη «kokoreç» επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά το 1920 στη γείτονα, στο διήγημα «Lokanta Esrarı» από τον Τούρκο συγγραφέα Ömer Seyfettin.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου