links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 7 Μαΐου 2022

🍔Burger προβατίνα απο τον Σταύρο Βαρθαλίτη.

Ένα μπέργκερ διαφορετικό με ότι έχουμε φάει μέχρι τώρα. Ένα μπέργκερ με γεύση Ελλάδας.  Πάμε να δούμε όλα τα υλικά που θα χρειαστούν και τον τρόπο παρασκευής σε βιντεο γι’ αυτό το μοναδικό μπέργκερ προβατίνας.

Για τα μπιφτέκια

 500 γρ. Κιμά προβατίνας
 1 κ.γλ. Μηλόξιδο
 1 κ.γλ. Πάπρικα καπνιστή
 1 κ.γλ. Κύμινο
 1 κ.σ. Κρασί λευκό
 1 κλωνάρι Φρέσκο δυόσμο
 1 1/2 κλωνάρι Φρέσκια ρίγανη
 1 1/2 κλωνάρι Φρέσκο δενδρολίβανο
 1 κ.σ. Βούτυρο
 2 φέτες Τυρί καπνιστό
 4 φέτες Μπέικον
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τις πατάτες

 250 γρ. Πατάτες baby
 2 κ.σ. Βούτυρο
 2 Σκελίδες σκόρδο
 1 κλωνάρι Φρέσκο δεντρολίβανο
 Αλάτι
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαγιονέζα

 4 κ.σ. Mαγιονέζα
 1/2 Λεμόνι (χυμό)
 1 κλωνάρι Φρέσκια ρίγανη, μόνο τα φύλλα
 1 κλωνάρι Φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα
 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

 2 Ψωμάκια για μπέργκερ
 1 Ντομάτα μεσαία
 1/2 Ξερό κρεμμύδι

Για τις πατάτες

• Ξεπλένουμε τις πατάτες με άφθονο νερό, χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα.
• Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και βράζουμε τις πατάτες για 20-25 λεπτά, αφού ξεκινήσει το νερό να κοχλάζει, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
• Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα ξύλο κοπής και τις κόβουμε με ένα μαχαίρι στη μέση.
• Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
• Προσθέτουμε στο τηγάνι τις πατάτες και το σκόρδο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, να πάρουν ωραίο χρώμα.
• Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύομε με μια ξύλινη κουτάλα και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
• Προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα και αφήνουμε στην άκρη.

Για τα μπιφτέκια

• Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον κιμά, το μηλόξιδο, το κρασί, τα μπαχαρικά, τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, φορώντας γάντια.
• Χωρίζουμε τον κιμά σε 2 ίσες μερίδες και πλάθουμε σε μπιφτέκια πάχους 2,5-3 εκ. .
• Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να ζεσταθεί, σε δυνατή φωτιά.
• Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μπιφτέκια και ψήνουμε για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά, σε μέτρια φωτιά.
• Προσθέτουμε πάνω από κάθε μπιφτέκι 1 φέτα τυρί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 λεπτά, να λιώσει το τυρί.
• Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, μεταφέρουμε τα μπιφτέκια σε ένα σκεύος και αφήνουμε στην άκρη για 2 λεπτά, να ξεκουραστούν.
• Σε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι που καίει ψήνουμε τις φέτες μπέικον για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, σε μέτρια φωτιά.
• Προσθέτουμε πάνω από κάθε μπιφτέκι με λιωμένο τυρί 2 φέτες μπέικον.

Για τη μαγιονέζα

• Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη μαγιονέζα, τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα, το χυμό λεμονιού και το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
• Αφήνουμε στην άκρη μέχρι το σερβίρισμα.

Για το σερβίρισμα

• Κόβουμε οριζόντια στη μέση τα ψωμάκια για burger.
• Μεταφέρουμε τα ψωμάκια στο τηγάνι που έχουμε ψήσει τα μπιφτέκια, φροντίζοντας η κομμένη πλευρά να πατάει στη βάση και ψήνουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, σε μέτρια φωτιά.
• Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε την ντομάτα κομμένη σε ροδέλες και ψήνουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, να καραμελώσει.
• Σε ένα δίσκο σερβιρίσματος μεταφέρουμε τα δύο ψωμάκια-βάσεις και απλώνουμε στο καθένα 1 κ.σ. από τη μαγιονέζα.
• Προσθέτουμε πάνω από τη μαγιονέζα από 1 ροδέλα ντομάτας και το μπιφτέκι με το λιωμένο τυρί και το μπέικον.
• Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε φέτες και το προσθέτουμε ισόποσα στα δύο μπέργκερ πάνω από το μπέικον.
• Απλώνουμε όση από τη μαγιονέζα έχει περισσέψει στα άλλα δύο ψωμάκια και κλείνουμε τα μπέργκερ .
• Σερβίρουμε τα μπέργκερ με τις πατάτες τηγανιτές από δίπλα.

Stavros Varthalitis

   

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE