links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

«Αστική αναζωογόνηση» μέσω Περιφέρειας στην Αιτωλοακαρνανία – «Πνοή» σε 80 κοινότητες.

Την «Αστική αναζωογόνηση» μέσω Περιφέρειας στην Αιτωλοακαρνανία παρουσιάζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία μιλά για «πνοή» σε 80 κοινότητες. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» φιλοδοξεί να αναβαθμίσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την είσοδο και την έξοδο 80 κοινοτήτων στην Αιτωλοακαρνανία.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας:

Με στόχο την ανάδειξη κοινοτήτων, μικρών, μεσαίων, αλλά και μεγάλων η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εργάζεται μεθοδικά, ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσα από την πρόσκληση για την «αστική αναζωογόνηση» του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη κατατέθηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο «Αντώνης Τρίτσης», με σκοπό να εξασφαλιστούν τα χρήματα για να αναβαθμιστούν περισσότερες από 200 κοινότητες στη Δυτική Ελλάδα!

Στην Αιτωλοακαρνανία η πρόβλεψη είναι η αναβάθμιση να γίνει σε περίπου 80 κοινότητες, στις οποίες θα τοποθετηθούν παγκάκια και κιόσκια στις εισόδους τους και στις εξόδους τους, θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, υπαίθριοι χώροι άθλησης, θα τοποθετηθεί εξοπλισμός με ηλιακά και φωτοβολταϊκά στοιχεία, έξυπνα σημεία πληροφόρησης κλπ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης μιλώντας για το θέμα στη «Σ» τόνισε:

 

«Αστική αναζωογόνηση» μέσω Περιφέρειας στην Αιτωλοακαρνανία - «Πνοή» σε 80 κοινότητες
Ο Λάμπρος Δημητρογιάννης

«Ο προϋπολογισμός είναι της τάξεως των 23 εκατ. ευρώ περίπου, χρήματα που θα αφορούν αναβαθμίσεις σε όλη την Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία, δηλαδή σε 200 τουλάχιστον κοινότητες.

Η διαδικασία του αιτήματος στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει ολοκληρωθεί, αλλά η πρόταση δεν έχει εγκριθεί ακόμη.

Σκοπός της πρότασης αναβάθμισης είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η εύρυθμη λειτουργία οικισμών – κοινοτήτων.

Στοχοθεσία είναι η ανάδειξη οικισμών και κοινοτήτων που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα ιστορικά στοιχεία και όχι μόνο.

Ο εξωραϊσμός και η αισθητική αναβάθμιση σημείων στις κοινότητες και τους οικισμούς αυτούς θα αποτελέσει παράλληλα και μέσο ανάδειξής τους.

Αν εγκριθεί το πρόγραμμα οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε εισόδους και εξόδους των κοινοτήτων, οι οποίες στην Αιτωλοακαρνανία ανέρχονται στις 80.

Οι παρεμβάσεις, αν φυσικά εγκριθούν, θα γίνουν σε μικρά, μεσαία, αλλά και μεγάλα χωριά, ώστε να υπάρχει ισορροπία και σ’ αυτό το κομμάτι και να μην γίνουν μόνο σε μεγάλα.

Οι παρεμβάσεις προβλέπεται να «κινηθούν» στο πεδίο του αστικού εξοπλισμού, θα τοποθετηθούν δηλαδή παγκάκια, κιόσκια, πινακίδες, φωτεινές πινακίδες, φωτιστικά σώματα, εξοπλισμός ανακύκλωσης, μηχανήματα κάδων δένδρα και φυτά καλλωπιστικά, εξοπλισμός για άθληση σε υπαίθριο χώρο, εξοπλισμός με ηλιακά και φωτοβολταϊκά στοιχεία, έξυπνα σημεία πληροφόρησης κλπ».

Ταμείο Ανάκαμψης: 204 εκατ. για αναπλάσεις σε Δήμους και Περιφέρειες

Πρόσκληση σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου» απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για ένα έργο που η Κυβέρνηση έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 204 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να δημιουργήσει συνθήκες αστικής αναζωογόνησης με σημαντικά περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνεται η ανάπλαση ιστορικών κέντρων και υποβαθμισμένων περιοχών, η επαναχρησιμοποίηση του κτιριακού αποθέματος των πόλεων, η δημιουργία δικτύων ήπιας μετακίνησης, η ανάπλαση περιοχών με ύδατα και χώρους πρασίνου, η εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι 7 άξονες του Προγράμματος

 

Με πρωταρχικό στόχο την οικονομική ανάκαμψη των αστικών περιοχών μετά την πανδημία του κορωνοϊού, το Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου» αναπτύσσεται στους εξής 7 άξονες:

 

1. Αναπλάσεις εμβληματικού χαρακτήρα που περιλαμβάνουν ολοκληρωμένη ανάδειξη και αναβάθμιση ιστορικών κέντρων, ή άλλων ευρύτερων αστικών περιοχών, καθώς και αναπλάσεις μεγάλων παραλιακών ή άλλων ιστορικών και σημαντικών μετώπων. 

2. Αποκατάσταση και επανάχρηση κτιριακού αποθέματος. Μπορούν να συμπεριληφθούν δράσεις όπως η αποκατάσταση και επανάχρηση κτιρίων ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας (διατηρητέα ή μη) καθώς και κάθε άλλου ανενεργού κτιριακού αποθέματος, όπως και η αισθητική, λειτουργική και στατική αναβάθμιση κτιρίων ή / και ολόκληρων κτιριακών συνόλων. 

3. Αναπλάσεις περιοχών υδάτινων διαδρομών και δημιουργία πλέγματος πρασίνου. Στην εν λόγω κατηγορία μπορούν να συμπεριληφθούν ρέματα, ποταμοί, λίμνες αλλά και παραποτάμιες, παραλίμνιες περιοχές εκτός σχεδίου των οποίων η ανάπλαση κρίνεται αναγκαία για τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του έργου. 

4. Συνολικές στρατηγικές παρεμβάσεις σε κατοικημένες περιοχές οι οποίες μπορούν να συμπεριλαμβάνουν προσδιορισμό και έργα δημιουργίας περιοχών με ειδικά χαρακτηριστικά (περιοχές με χαμηλές ταχύτητες ή / και ήπιας κυκλοφορίας, περιοχές με εσωτερικούς δρόμους χωρίς αυτοκίνητα, κ.λπ.), καθώς και δημιουργία δικτύου ήπιων διαδρομών σε επίπεδο δημοτικής κοινότητας – γειτονιάς. 

5. Αναπλάσεις δημόσιου χώρου με βιοκλιματικά στοιχεία και έξυπνες εφαρμογές που μπορούν να συμπεριλαμβάνουν δημιουργία δικτύων ήπιων μορφών μετακίνησης (πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, διαπλατυμένων πεζοδρομίων, πλατειών, ποδηλατικών υποδομών, οριοθέτηση παρόδιας στάθμευσης, συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης κ.λπ.), καθώς και υλοποίηση συνοδών έργων στον υπαίθριο χώρο για την εγκατάσταση σημείων φόρτισης Η/Ο, σταθμών κοινόχρηστων οχημάτων / ποδηλάτων / μικροκινητικότητας, κ.λπ. 

 6. Ανάπτυξη αστικού πρασίνου. Μπορούν να συμπεριληφθούν παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν δίκτυα αστικού πρασίνου καθώς και εφαρμογές και δράσεις ανάπτυξης πρασίνου σε δημοτικά και δημόσια κτίρια. Στην εν λόγω κατηγορία περιλαμβάνονται και περιοχές περιαστικού πρασίνου εκτός σχεδίου, η ανάπλαση των οποίων κρίνεται αναγκαία για τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του έργου. 

7. Υιοθέτηση και λειτουργία «έξυπνων» συστημάτων και εφαρμογών οι οποίες μπορούν να συμπεριλαμβάνουν τα ανωτέρω για τον υπαίθριο κοινόχρηστο χώρο και τα δημόσια ή / και δημοτικά κτίρια με στόχο την ορθή διαχείριση των πόρων.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Source: sinidisi.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE