Αργά εξελίσσεται η κτηματογράφηση στην Αιτωλοακαρνανία με περιοχές όπως το Ξηρόμερο και ο Βάλτος να έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά.
Στο ρεπορτάζ της “Συνείδησης” εξηγούνται οι αιτίες, μεταξύ αυτών: η έλλειψη των απαιτούμενων εγγράφων αλλά και οικονομικών πόρων ενώ στην περίπτωση κυρίως Ελλήνων του εξωτερικού η άγνοια για το που ακριβώς βρίσκονται οι ιδιοκτησίες τους.
Διαβάστε το σχετικό θέμα:Με αργότερους σε σχέση με το επιθυμητό ρυθμούς προχωρά το έργο της κτηματογράφησης. Η πανδημία, η υποστελέχωση αρκετών γραφείων ανά την Ελλάδα είναι μερικοί από τους λόγους που η κτηματογράφηση έχει πάει πίσω. Ωστόσο σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ο στόχος ολοκλήρωσης του κτηματολογίου παραμένει το 2023.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, το σύνολο των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της χώρας εκτιμάται σε 39,12 εκατομμύρια.
Από αυτά, περίπου τα 13,78 εκατομμύρια έχουν ενταχθεί στο «λειτουργόν κτηματολόγιο» (35,2%), δηλαδή στην τελική μορφή του κτηματολογίου.
Μέχρι το τέλος του έτους του 2021 είχαν ανοίξει 47 κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα (απορροφώντας τα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία), ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου υπολογίζεται ότι αυτά θα έχουν φθάσει τα 55, με ρυθμό 2-3 νέων γραφείων κάθε μήνα.
Στην Αιτωλοακαρνανία ως γνωστόν διεξάγονται δύο μελέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» οι δηλώσεις που έχουν συλλεγεί στη «μικρή» μελέτη της Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται στο 71% και στη δεύτερη μελέτη που αφορά τον υπόλοιπο νομό (πλην Αγρινίου και Μεσολογγίου) στο 68%.
Ο υπεύθυνος του Γραφείου Κτηματογράφησης που λειτουργεί στη Στράτου και έχει υπ’ ευθύνη του όλη την Αιτωλοακαρνανία, πλην του Δήμου Αγρινίου και του Μεσολογγίου που ήδη διαθέτει λειτουργούν κτηματολόγιο, Δημήτρης Κανάτας, μιλώντας στη «Σ» τονίζει:
«Βρισκόμαστε στο 68% των δηλώσεων. Η μελέτη αυτή την στιγμή οδεύσει στη φάση προς ανάρτηση. Έχει γίνει η προανάρτηση, έχουν καταχωρηθεί και επεξεργαστεί οι αιτήσεις επανεξέτασης που έκαναν οι πολίτες κατά την φάση της προανάρτησης και οδεύουμε στην ανάρτηση.
Αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή καθυστέρηση από την πλευρά της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», διότι δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι παρατάσεις λειτουργίας των γραφείων κτηματογράφησης, άρα ο κόσμος μπορεί να συνεχίζει να κάνει δηλώσεις ηλεκτρονικά και μόνο.
Υπάρχει όμως πολιτική βούληση για να λυθεί το ζήτημα, καθώς οδεύει προς τη βουλή μια νομοθετική ρύθμιση για να επαναλειτουργήσουν κανονικά τα γραφεία κτηματογράφησης.
Ελπίζουμε στο τέλος του Μαρτίου με αρχές Απριλίου να γίνει η ανάρτηση. Μέχρι και τότε οι πολίτες συνεχίζουν να υποβάλουν δηλώσεις.
Το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού Δημοσίου στην περιοχή έχει κάνει δήλωση, πλην του Δήμου Μεσολογγίου που δεν έκανε τίποτε.
Οι Δήμοι δηλώνουν δύο καταστάσεις, τα κοινόχρηστά τους και τα ιδιοκτησιακά τους.
Οι Δήμου Αγρινίου, Θέρμου, Ναυπακτίας υπέβαλαν όλα τους τα δικαιώματα, ο Δήμος Αμφιλοχίας έχει υποβάλει τα κοινόχρηστά του και σύντομα ολοκληρώνει και τα ιδιοκτησιακά του, κάτι που ισχύει και για το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας.
Ο Δήμος Ξηρομέρου έχει υποβάλει τα κοινόχρηστά του και δεν έχει υποβάλει τα ιδιοκτησιακά του, ενώ ο Δήμος Μεσολογγίου δεν έχει υποβάλει ακόμη τίποτε.
Όντως είναι περίπλοκο κομμάτι η εύρεση διοικητικών εγγράφων που απαιτούνται, αλλά όσοι Δήμοι δεν έχουν υπηρεσία αντίστοιχη έχουν αναθέσει σε μηχανικούς την δουλειά αυτή, η οποία «τρέχει».
Ο Δήμος Μεσολογγίου έχει το μικρότερο κομμάτι προκαποδιστριακών ΟΤΑ. Ο Δήμος Αγρινίου είχε 58 προκαποδιστριακά κομμάτια και παρ’ όλα αυτά έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες του Κτηματολογίου, όπως και οι Δήμοι Ναυπακτίας και Θέρμου, που προαναφέραμε”.
“Δεν ξέρουν που βρίσκονται οι ιδιοκτησίες τους”
Ο κ. Κανάτας προσθέτει: Σχετικά με τους πολίτες, το 32% που υπολείπεται και δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για το Κτηματολόγιο, θεωρούμε πως έχει τα περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα.
Οι πολίτες αυτοί δεν έχουν έγγραφα, οικονομική δυνατότητα και πολλοί απ’αυτούς δεν γνωρίζουν που ακριβώς είναι οι ιδιοκτησίες αυτές. Το τελευταίο εντοπίζεται κυρίως στις περιπτώσεις απόδημων.
Αυτά τα στοιχεία εντοπίζονται στο Ξηρόμερο και στο Βάλτο. Στις δύο αυτές περιοχές προκύπτουν οι λόγοι που προαναφέραμε και οι πολίτες δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία του Κτηματολογίου.
Η Μακρυνεία κατά 99% έχει δηλωθεί, ενώ το Ξηρόμερο και ο Βάλτος ως προς το ποσοστό Κτηματογράφησης είναι μεταξύ 45% και 50%, ενώ υπάρχει και προκαποδιστριακός ΟΤΑ που είναι μόλις στο 15%.
Δυστυχώς όμως το μεγαλύτερο ζήτημα, η «έλλειψη» του 1/3 εντοπίζεται στο Ξηρόμερο και τον Βάλτο, δεν υπάρχει δηλαδή μεγάλη διασπορά στο νομό, αλλά οι «ελλείψεις» παρουσιάζονται στις δύο αυτές περιοχές κατά κύριο λόγο».
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση
Source: sinidisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου