links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Βασιλόπιτα – κέικ!!

Αφράτη, εύκολη και άκρως γευστική!

 

Βασιλόπιτα, η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος. Σύμφωνα με την ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση έχει τις ρίζες της στην Καισάρεια της Καππαδοκίας (Μικρά Ασία).  
 
Οι Μικρασιάτες καθιέρωσαν την γλυκειά βασιλόπιτα, τη λεγόμενη «πολίτικη» ή «σμυρνέικη» Βασιλόπιτα η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, παρασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και είδη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά. Έτσι συναντάται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία.  
Σε άλλα μέρη επικρατούν άλλοι τρόποι παρασκευής με μπαχαρικά κ.α. Στη δυτική Μακεδονία συχνά η βασιλόπιτα είναι μια τυρόπιτα ή πρασόπιτα. Βασικό όμως κοινό γνώρισμα είναι ότι στο εσωτερικό όλων τοποθετείται νόμισμα, συνήθως κοινό όμως σε ορισμένες περιπτώσεις χρυσό (κωσταντινάτο) ή ασημένιο. 
 

Υλικά

  • 1 φλ. τσαγιού βούτυρο
  • 2 φλ. τσαγιού λευκή ζάχαρη
  • 3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 αβγά
  • 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλ. τσαγιού ζεστό γάλα
  • 1/2 κ. γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ. σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1/4 φλ. τσαγιού αμύγδαλα λευκά σε φέτες


Εκτέλεση

  • Βήμα 1Λαδώστε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ και προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Βήμα 2Σε ένα μπολ ανακατέψτε το βούτυρο και τη ζάχαρη και προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέστε τα αβγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ρίξτε στο μπολ το μπέικιν πάουντερ και το γάλα και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια, προσθέστε το χυμό λεμονιού και τη μαγειρική σόδα, και ανακατέψτε και πάλι. Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα.
  • Βήμα 3Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Αφαιρέστε και γαρνίρετε με τους ξηρούς καρπούς πάνω από το κέικ και επιστρέψτε τη φόρμα στο φούρνο συνεχίζοντας το ψήσιμο για 20 έως 30 επιπλέον λεπτά μέχρι μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό από το κέντρο του κέικ. Μπορείτε να πασπαλίσετε, προαιρετικά, με ζάχαρη άχνη.
  • Βήμα 4Μην ξεχάσετε το φλουρί!

 Source: www.newsbeast.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE