«Η Αιτωλοακαρνανία των χαμένων χρόνων και των μεγάλων ελλείψεων, πρέπει να περάσει οριστικά στο παρελθόν. Μπορούμε να ζωντανέψουμε το σπουδαίο παραγωγικό παρελθόν του τόπου μας, αλλά με σύγχρονους όρους και με απόλυτη προστασία στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον. Η Αιτωλοακαρνανία της παραγωγής δεν έσβησε. Σήμερα είμαστε εδώ για να κάνουμε το πρώτο βήμα προς ένα διαφορετικό και καλύτερο μέλλον» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την παρουσίαση του σχεδιασμού ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων στην Αιτωλοακαρνανία, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.
Ο κ. Φαρμάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση, με αφορμή και τις μεγάλες «πληγές» που προκλήθηκαν πρόσφατα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας από την κακοκαιρία, τόνισε ότι το σχέδιο των Επιχειρηματικών Πάρκων, εκτός από ένα σχέδιο οργάνωσης και ανάπτυξης της παραγωγικότητας και της τοπικής οικονομίας, είναι επίσης ένα σχέδιο που συνδέεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική ανάπτυξη των οικιστικών περιοχών και γι’ αυτό συμβάλλει επίσης σημαντικά στην «ανθεκτικότητα» της Αιτωλοακαρνανίας.
«Η Αιτωλοακαρνανία της ιστορίας και του πολιτισμού, των νερών και του σπάνιου γεωφυσικού ανάγλυφου, πρέπει να συνταιριάξει και πάλι με την Αιτωλοακαρνανία της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της σύγχρονης βιομηχανικής παραγωγής» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας την ανάγκη χωροθέτησης οργανωμένων χώρων υποδοχής παραγωγικών μονάδων και νέων επενδύσεων, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με την μελέτη, προκρίνονται δύο περιοχές για την ανάπτυξη τέτοιων πάρκων, συνολικής έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων, με πρόβλεψη δαπάνης 9 εκατ. ευρώ και προοπτική δημιουργίας εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας. «Πρόκειται για μία έκταση στο Αγγελόκαστρο που αποτελεί δημόσια γη και έχει από καιρό κερδίσει το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων, αλλά και για μία περιοχή στο Χαλίκι που συγκεντρώνει εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης τα οποία, εφόσον εκπληρώνονται και οι τυπικές προϋποθέσεις του νόμου, μπορούν να οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου. Ωστόσο, αν ο χαρακτήρας της γεωργικής γης στο Χαλίκι αναδειχθεί ως απαγορευτικός παράγοντας, η επιλογή μπορεί να αντικατασταθεί από την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση Γιαννούζι», σημείωσε.
«Ας δουλέψουμε από σήμερα για την Αιτωλοακαρνανία των επόμενων 10 και 20 χρόνων, που δε θα χάνει, αλλά θα κερδίζει ευκαιρίες και όσα δικαιούται» κατέληξε ο κ Φαρμάκης.
Στη συνέχεια, ο μελετητής Μανώλης Μπαλτάς της εταιρίας REDEPLAN αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε οργανωμένους χώρους υποδοχής (Πάρκα), επισημαίνοντας: «Πρέπει να πάμε σε Πάρκα για να μειώσουμε τα μη παραγωγικά κόστη», ενώ τόνισε ότι η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει στόχο την πολεοδομική οργάνωση σε συνδυασμό με τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Συνεχίζοντας η Μαρίνα Κυμπούρη εξειδίκευσε στις περιοχές που έχουν προκριθεί κι εξήγησε ότι η ανάδοχος έχει καταθέσει ένα πλήρες πρόγραμμα για τη Δυτική Ελλάδα, μια πιο ρεαλιστική εκδοχή, αλλά και ένα πλαίσιο προτεραιότητας στο οποίο μπορούν να βασιστούν βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς.
Στην εκδήλωση παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, θα σταθούν αρωγοί της προσπάθειας όταν καταλήξει η τοπική επιχειρηματική κοινότητα στην περιοχή δημιουργίας επιχειρηματικών πάρκων και εφόσον αυτή, ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, οι δήμαρχοι Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος και Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών παραγωγικών φορέων.
Μετά το τέλος της παρουσίασης, ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου