links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Παλιά φαγητά του Βάλτου που σχεδόν έχουν ξεχαστεί!!

Πέτρα η φύλλα (Χυλοπίτες):
Έφτιαχναν τη ζύμη με αλεύρι, γάλα, αυγά και αλάτι.
Το ζύμωναν καλά και μετά με το ΄΄πλαστήρι΄΄ και το  ΄΄πετρόβεργο΄΄  άνοιγαν τα φύλα.
Μετά τα  άπλωναν σε σεντόνια  να στεγνώσουν και να ξεραθούν. Όταν είχαν στεγνώσει καλά, τα μάζευαν και τα έσπαγαν  με τα χέρια σε μικρά κομμάτια. Τα βάζανε για να τα  διατηρήσουν  καλύτερα σε πάνινες  σακούλες.

Το πέτρο όπως και ο τραχανάς έβραζε εύκολα και γρήγορα. Με λίγο γάλα και τυρί και το πιάτο γέμιζε με νοστιμιά. 

Κατσιαμάκι:
Πρόχειρο κι' αυτό φαγητό , της στιγμής  και από υλικά που πάντα υπήρχαν στο σπίτι .
Αλάτιζαν αλεύρι μπομποτίσιο , καλά " ξαρισμένο " ( κοσκινισμένο ). Έβαζαν  κατσαρόλα με νερό να βράζει και έριχναν με το να χέρι το μπομποτάλευρο και με τ' άλλο ανακάτευαν συνέχεια , μέχρι το μείγμα να πήξει .
Στο τέλος , το έκαιγαν με καυτή  γλίνα ( γουρνόλιπος ) , και γινόταν ένα ζυμάρι ελαστικό.     
Έκοβαν   κατσιαμάκι με το μαχαίρι και το σέρβιραν ( το κένωναν )στα πιάτα.  

Ζεματούρα:
Ζέσταιναν νερό και μετά το έριχναν μέσα στα πιάτα. Εκεί έριχναν κλοτσοτύρι και καλαμποκίσιο ψωμί τριμμένο. Ανακάτευαν σιγά-σιγά και ήταν έτοιμο.
Μπορούσε να γίνει και με ψωμί καθάριο και τυρί, με τον ίδιο τρόπο.  

Μπουκουβάλα:

Σε ένα τηγάνι έριχναν ¨λίπα¨, τυρί, και καλαμποκίσιο ψωμί τριμμένο και τα ανακάτευαν.

Μπιρμπιλόνια:
Έτριβαν με λίγο νερό αλεύρι σταρένιο μέχρι να γίνει μικρά κομμάτια.
Τα έριχναν σε βραστό νερό μέχρι να σχηματιστεί χυλός. Σε ένα τηγάνι τσιγάριζαν δυο τριμμένα κρεμμύδια, λάδι και κόκκινο πιπέρι. Όταν τσιγαρίζονταν τα έριχναν στην κατσαρόλα.

Κουρκούτ:
Έβαζαν σε μια κατσαρόλα αλεύρι καλαμποκίσιο το οποίο και τσιγάριζαν.
Στην συνέχεια πρόσθεταν νερό και ανακάτευαν μέχρι να γίνει χυλός. Τότε ήταν έτοιμο!

Προυμάδα:
Η πυρουμάδα ήταν καλαμποκίσιο ψωμί ζεσταμένο στο τζάκι ή το φούρνο.
Αργότερα με  σταρένιο ψωμί, κατά τον ίδιο τρόπο.  

Γουμίδια:
Καθάριζαν τα εντόσθια του σφαχτού( αρνί ή κατσίκι ) και τα έκοβαν μικρά κομματάκια σε μια κατσαρόλα. Προσέθεταν λαχανικά τριμμένα και τα άφηναν να βράσουν. 


Τα γουμίδια τα έφτιαχναν κυρίως  το Πάσχα.  

Λουρίδγια:
Τα λουρίδια ήταν μεγάλες φέτες χοιρινού κρέατος τις οποίες αλεύρωναν και άφηναν κρεμασμένες για να απαλλαχτούν από τα υγρά.
Όποτε ήθελαν έκοβαν τις φέτες και τις έψηναν.

Τσιγαρίδες: 

Το λίπος του γουρουνιού, τη «λίπα», όπως την έλεγαν, την έκοβαν μικρά κομματάκια και την έλιωναν στη φωτιά.  Αφού έλιωνε ένα τμήμα από το λίπος έμεναν στο τηγάνι μικρά κομματάκια από λίπος και κρέας.  Ήταν οι περίφημες «τσιγαρίδες», το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων.
Το υπόλοιπο λίπος το στράγγιζαν σε τενεκέδες και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν πίτες , τηγανίτες και μπουκουβάλα ή το άλειφαν πάνω σε φέτες ψωμιού.

Τγαντστό:
Βάζανε στο τηγάνι  λίπα, την αφήνανε  να κάψει λίγο και μετά έριχναν κλουτσοτύρι και αυγά. Τα ανακάτευαν μέχρι αυτά  να ροδίσουν και  ήταν έτοιμος για κατανάλωση.    

Πρατίνα με μανέστρα:
Το φαγητό του γάμου και του πανηγυριού.
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες το πλένουμε καλά και το τσιγαρίζουμε στο καζάνι με το λαδί και λίγο κρεμμύδι.  Ανακατεύουμε  καλά να μην κολάσει.  
Κατόπιν ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας και νερό,  τόσο όσο να σκεπάζεται το κρέας. Το αφήνουμε να βράσει 2-3 ώρες (ανάλογα με τη δύναμη της φωτιάς και την ηλικία της προβατίνας, ο χρόνος είναι διαφορετικός), προσθέτοντας  αλάτι,  μαύρο και  κόκκινο πιπέρι (όχι καυτερό).
Αφού βράσει το κρέας το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, ρίχνουμε την μανέστρα στο ζωμό και την αφήνουμε περίπου 20 λεπτά να βράσει. Αν  χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Στο τέλος σερβίρουμε το κρέας μαζί με την μανέστρα.

ΦΩΤΟ: www.gandmclub.com

Δεν θα ήταν κακή ιδέα να κρατήσετε κάποιες από αυτές τις συνταγές. Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, ας είμαστε εμείς έτοιμοι και ας είναι αυτές αχρείαστες!!! 



 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE