links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Από τον λέβητα στην αντλία θερμότητας..

Οι αντλίες θερμότητας είναι μια νέα πρόταση στον χώρο της θέρμανσης, τόσο σε οικιακό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, η οποία έχει καταφέρει να κεντρίσει την προσοχή του καταναλωτικού κοινού. 

Πρόκειται για μια νέα εναλλακτική μορφή ενέργειας, η οποία στηρίζεται στον αέρα ή στη γη κι έχει αποδειχτεί ότι είναι η πιο οικονομική λύση της αγοράς.

Οι αντλίες θερμότητας δεν είναι ένα νέο μέσο θέρμανσης, καθώς χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες σε χώρες του εξωτερικού για τη θέρμανση και την ψύξη, όχι μόνο των σπιτιών, αλλά και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, επιχειρήσεων κτλ.

Στο παραπάνω video εξηγούμε πως λειτουργεί μια αντλία θερμότητας (απλοποιημένα)

Η λειτουργία τους είναι απλή: αντλούν θερμότητα από τη φύση και -με τη συμβολή της ηλεκτρικής ενέργειας- παράγουν ζέστη ή κρύο. Πιο συγκεκριμένα με 1kW ηλεκτρική ενέργεια και 3 kW ενέργεια από το φυσικό περιβάλλον, παράγεται θερμική απόδοση 4 kW. Είναι φανερό πως η θερμότητα, ή η ψύξη που διαχέεται στον χώρο, προέρχεται κατά βάση από τη φύση και όχι από την ηλεκτρική ενέργεια.

Συγκρινόμενες οι αντλίες θερμότητας με το πετρέλαιο, έχουν οικονομία που φτάνει τουλάχιστον στο 60-70%, ανάλογα με το κλίμα της περιοχής, ενώ σε σχέση με το φυσικό αέριο φτάνει στο 40%. Μάλιστα, η οικονομία είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν, παράλληλα με τις αντλίες θερμότητας, χρησιμοποιείται νυχτερινό ρεύμα, ή η οικία εντάσσεται στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Στη σημερινή εποχή, ειδικότερα, παρατηρείται στροφή προς τις αντλίες θερμότητας σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς γίνεται μια προσπάθεια περιορισμού των ορυκτών καυσίμων, σε συνδυασμό με τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων.

Συνοψίζοντας τα πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας θα λέγαμε ότι είναι:
– Ο πολύ αυξημένος βαθμός απόδοσης, σε σχέση με τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης, η εξοικονόμηση χρημάτων, η απλή εγκατάσταση και η αθόρυβη λειτουργία.
– Το γεγονός ότι δεν απαιτείται λεβητοστάσιο για την εγκατάστασή τους, μιας και μπορούν να τοποθετηθούν εξωτερικά, μειώνει σημαντικά τα έξοδα, σε σχέση (για παράδειγμα) με τον λέβητα.
– Η συντήρηση τους δεν κοστίζει ακριβά και λειτουργούν υπό κάθε είδους καιρικές συνθήκες.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι είναι οικολογικά, δεν εκπέμπουν καθόλου ρύπους και συνεπώς δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, εξάλλου για τον λόγο αυτό δεν χρειάζεται το σπίτι να διαθέτει καμινάδα.

Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγεται η μειωμένη απόδοση σε περιοχές με ακραίες καιρικές θερμοκρασίες και το υψηλό κόστος της εγκατάστασης, το οποίο σε σχέση με τα άλλα συστήματα θέρμανσης υπερβαίνει το 50%.

Ωστόσο αν σκεφτεί κανείς ότι η διαφορά αυτή στο κόστος εγκατάστασης καλύπτεται σιγά – σιγά από τις μειωμένες δαπάνες στα έξοδα για τη θέρμανση και την ψύξη, τότε από αυτή την άποψη οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μια πολύ καλή και συμφέρουσα επιλογή.

Βέβαια ο κάθε ένας πρέπει να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά και, ανάλογα με την τοποθεσία της οικίας του και με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του, να αποφασίσει εάν οι αντλίες θερμότητας είναι η ορθότερη και οικονομικότερη λύση για τον ίδιο.

Η ανάγκη για αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης γίνεται σήμερα πιο επιτακτική, ειδικά σε παλιά διαμερίσματα, με εγκατεστημένο σύστημα κεντρικής θέρμανσης (όχι αυτονομία), ειδικότερα όταν -και λόγω της οικονομικής κρίσης- η τροφοδότηση με πετρέλαιο της δεξαμενής γίνεται προβληματική, με αποτέλεσμα όταν κάποιος ένοικος θέλει να λειτουργήσει τη θέρμανση να μην μπορεί, λόγω της άρνησης αγοράς πετρελαίου των υπολοίπων ενοίκων της πολυκατοικίας.

Για ένα διαμέρισμα περίπου από 80-100 τ.μ., απαιτείται μια αντλία θερμότητας αέρα νερού μεσαίων ή υψηλών θερμοκρασιών, κοντά στα 6-8KW θερμικής απόδοσης. Η αντλία αυτή, η οποία περιέχει ενσωματωμένα όλα τα απαραίτητα υδραυλικά εξαρτήματα (κυκλοφορητή, δοχείο διαστολής, εναλλάκτη κλπ), για μια σωστή και ολοκληρωμένη λειτουργία, μπορεί να τοποθετηθεί στο μπαλκόνι και να συνδεθεί με τα υφιστάμενα καλοριφέρ του σπιτιού, αφού προηγουμένως αποκοπούν από το υφιστάμενο δίκτυο θέρμανσης της πολυκατοικίας.

Επιπλέον υπάρχει και η δυνατότητα σύνδεσης της αντλίας θερμότητας και με ένα θερμοδοχείο αποθήκευσης ζεστού νερού χρήσης.

Το κόστος για μια τέτοια μετατροπή θα στοιχίσει περίπου 4.000-5.000 ευρώ και η απόσβεση του για μια περιοχή της Β κλιματικής ζώνης (Κεντρική Ελλάδα) δεν υπερβαίνει τα 5-6 έτη. Επισημαίνεται ότι το κόστος λειτουργίας με σύστημα αντλίας θερμότητας αποφέρει μια εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 60%.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι σήμερα, για να ζεστάνει κάποιος το διαμέρισμα του (80-100 τ.μ.), με ένα μέσο χρόνο λειτουργίας του καυστήρα περίπου 6-7 ώρες ημερησίως και για όλη την χειμερινή περίοδο (4-5 μήνες ετησίως), θα πλήρωνε από 950-1000 ευρώ σε πετρέλαιο. Με την αντλία θερμότητας θα πλήρωνε σε ρεύμα μόνο γύρω στα 380-400 ευρώ.

Το σύστημα αντλίας θερμότητας, πέραν όλων των άλλων, έχει σχεδόν μηδενικά έξοδα συντήρησης, λύνει το πρόβλημα της αυτονομίας σε θέρμανση χώρου και ζεστού νερού και αποτελεί κι ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας δαπάνης του προγράμματος “εξ’ οικονομώ κατ’ οίκον“.

Source: we24.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE