Το 1983 το ΠΑΣΟΚ κατάργησε τον θεσμό της προίκας. Επί πολλές δεκαετίες η οικογένεια της νύφης ήταν υποχρεωμένη να φροντίζει για την προίκα της γυναίκας πριν από τον γάμο.
Ήταν ένας “βάρβαρος” θεσμός, όπως χαρακτηριζόταν από τις εφημερίδες της εποχής, που καθιερώθηκε από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Αποτελούσε “βάρος” για την ελληνική οικογένεια, καθώς οι γονείς έπρεπε να φροντίζουν να δώσουν καλή προίκα, προκειμένου να καταφέρουν να παντρέψουν τις κόρες τους. Μάλιστα, όσο καλύτερη προίκα έδιναν τόσο περισσότερες πιθανότητες είχε η γυναίκα να παντρευτεί “καλό” γαμπρό.
Στις 18 Φεβρουαρίου 1983, η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, θέσπισε τον νόμο 1329 που κατάργησε επίσημα τον θεσμό της προίκας. Πλέον, οι γυναίκες ήταν ελεύθερες να παντρευτούν ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης της οικογένειας.
Εκείνη τη χρονιά, το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε και την ισότητα των δύο φύλων στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Οικογενειακού Δικαίου.
Η ισότητα των δύο φύλων θεσπίστηκε με νόμο, όπως επίσης η πρόβλεψη από κοινού λήψης των αποφάσεων που αφορούν τους δύο συζύγους, η διατήρηση του πατρικού ονόματος της γυναίκας και μετά το γάμο και η αναγνώριση του συναινετικού διαζυγίου.
Τρία χρόνια μετά, θεσμοθετήθηκε και η νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Επρόκειτο για ένα δύσκολο ζήτημα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά απέφυγε να προωθήσει, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι θα προκαλούσε πολλές αντιδράσεις στην κοινωνία. Ο άνθρωπος που επέμενε στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων ήταν η σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου, Μαργαρίτα, η οποία από τη θέση του προέδρου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ) συναντήθηκε με εκπροσώπους της εκκλησίας προκειμένου να τους πείσει. Όπως είχε γράψει η ίδια στο βιβλίο της, ζήτησε προσωπική ακρόαση από τον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, ο οποίος της είπε «γνωρίζετε πως η έκτρωση αποκλείεται από τους θρησκευτικούς κανόνες. Ως επικεφαλής της Εκκλησίας δεν μπορώ να πάρω διαφορετική θέση. Καταλαβαίνω, βέβαια, την ανθρώπινη πλευρά του θέματος. Όσο σας άκουγα αναρωτιόμουν τι θα έκανα, ως χωριατόπαιδο, αν ερχόταν η αδελφή μου και μου έλεγε πως ήταν έγκυος και πως ήταν αδύνατο να παντρευτεί τον πατέρα του παιδιού».
Τότε κατάλαβε ότι υπήρχαν περιθώρια συνεννόησης με την Εκκλησία. Τελικά, ύστερα από αρκετούς αγώνες οι αμβλώσεις νομιμοποιήθηκαν -ως τη 12η εβδομάδα κύησης- με τον νόμο 1609 του 1986. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες νίκες του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου