Προβληματισμός επικρατεί στην Αιτωλοακαρνανία για τα «άρρωστα» πλατάνια, αφότου ένα ακόμη περιστατικό κατάρρευσης μεγάλου υπεραιωνόβιου δέντρου σημειώθηκε στην περιοχή της Τριχωνίδας.
ΠΤΩΣΗ
Πλάτανος, που είχε νεκρώσει λόγω του μεταχρωματικού έλκους που τον «σκοτώνει», έπεσε στη Δογρή την Καθαρή Δευτέρα, με επιπρόσθετη αιτία τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούσαν στην περιοχή και από θαύμα δεν υπήρξε τραυματισμός πολίτη, αφού το μέρος δίπλα στη λίμνη ενδείκνυται για περπάτημα και βόλτα και υπό κανονικές συνθήκες, αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί της κίνησης, θα βρίσκονταν εκεί δεκάδες άτομα.
Η ασθένεια απειλεί με εξαφάνιση τα «δάση του νερού» της Τριχωνίδας, αλλά το πρόβλημα αφορά σε όλη τη χώρα, με χαρακτηριστική την παραλίμνια περιοχής των Ιωαννίνων όπου το φθινόπωρο ξεκίνησε η κοπή πλατάνων που είχαν προσβληθεί από τον επικίνδυνο μύκητα και εμφανές σύμπτωμα τον ξαφνικό μαρασμό τμήματος της κόμης, το οποίο εμφανίζεται συνήθως άνοιξη - καλοκαίρι, που οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες. Ο τρόπος μετάδοσης της ασθένειας γίνεται με τη χρήση εργαλείων, μηχανημάτων κ.ά., και όταν προσβληθεί ένα φυτό σχεδόν πάντα προσβάλει και τα διπλανά του, από την στιγμή που οι ρίζες τους εφάπτονται, χωρίς να υπάρχει τρόπος ίασης ανεξαρτήτως μεγέθους και ηλικίας, με εξαίρεση ελιές, καρυδιές και καστανιές.
ΔΟΓΡΗ
Προ μηνών στην Δογρή είχαν συμβεί ανάλογα περιστατικά πτώσης πλατανιών, μπροστά στα έκπληκτα μάτια πολιτών, κάτι που είχε θορυβήσει δικαιολογημένα κατοίκους και επισκέπτες. Πολλοί από αυτούς τονίζουν ότι η κατάσταση είναι δύσκολα διαχειρίσιμη, καθώς τα αιωνόβια δέντρα που έχουν νεκρώσει δημιουργούν θλιβερή εικόνα.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Στην Αιτωλοακαρνανία εντοπίστηκαν παρόμοιες περιπτώσεις σε Ναύπακτο, Ποταμούλα, Ερμίτσα, Βάλτο και σε πολλά ακόμη μέρη, στα οποία απαιτείται η κοπή των ξερών πλατανιών, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά της μόλυνσης και ταυτόχρονα να μειωθεί η επικινδυνότητά τους. Όπως λένε οι ειδικοί, σε κάθε δέντρο απαιτείται η ελεγχόμενη αποξήρανση και η δημιουργία διαμέτρου ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση.
ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Ο διευθυντής δασών Αιτωλοακαρνανίας, Νικήτας Μάζης, μιλώντας στην «Π», χαρακτηρίζει έντονο το πρόβλημα στον νομό, διαβεβαιώνοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του αρμοδίου υπουργείου.
ΜΕΤΡΑ
Ωστόσο, για τα ενδεικνυόμενα μέτρα, που έχουν χορηγηθεί με οδηγίες κι έχουν παρθεί, θα πρέπει, όπως τονίζεται, να υπάρξει συλλογική προσπάθεια και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και πολιτών που προβαίνουν σε αυθαίρετες κοπές δέντρων που έχουν ξεραθεί, χωρίς μέτρα προστασίας.
ΕΙΔΙΚΟΙ
Σε επιστημονική τηλεδιάσκεψη για τη σωτηρία των πλατάνων από το μεταχρωματικό έλκος, που πραγματοποιήθηκε από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θίχτηκε το θέμα αναδεικνύοντας το έκδηλο ενδιαφέρον της, εξ αφορμής παρόμοιου προβλήματος στο πανελλήνιο προσκύνημα της Παναγίας της Πλατανιώτισσας Καλαβρύτων, με τον ναό εντός πλατάνου που αποτελεί θρησκευτικό μνημείο με χιλιάδες επισκέπτες.
Από εκεί προέκυψε πως η ίαση της ασθένειας, μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολη, με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.
Πηγή: www.pelop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου