Το αυτοφυές τσάι του βουνού (Sideritis scardica) είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια στο χωριό Βρύναινα, στον Αλμυρό Βόλου.
Συγκεκριμένα, το Sideritis scardica εντοπίζεται στην κορυφή του όρους Όρθυς, σε υψόμετρο 1.200 με 1.500 μέτρα, και θεωρείται βασικό διατροφικό συστατικό της τοπικής παράδοσης.
Πλέον καλλιεργείται συστηματικά και στις χαμηλότερες γύρω εκτάσεις, με συνολικά 1.000 στρέμματα, ενώ απασχολούνται περίπου 30 οικογένειες.
Ωστόσο, η δημοσιότητα για τα ευεργετικά συστατικά του φαρμακευτικού φυτού έχει αυξήσει τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα κάποιοι παραγωγοί στον Θεσσαλικό κάμπο να δοκιμάζουν την καλλιέργεια. Τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρείται μία γενικότερη εξάπλωση στην καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, που μέχρι τώρα είναι κατά κόρον εισαγόμενα.
Όπως μας αναφέρει ο κ. Χρήστος Μυλωνάς, γεωπόνος και βιοκαλλιεργητής αρωματικών φυτών στον Αλμυρό, «η ελληνική αγορά προμηθεύεται εισαγόμενα βότανα από τα Βαλκάνια και άλλες γειτονικές χώρες και είναι πολύ χαμηλής ποιότητας».
Όσον αφορά το τσάι του βουνού, φέτος οι αποδόσεις είναι μειωμένες, καθώς ο Απρίλιος ήταν ζεστός μήνας, με λίγες βροχοπτώσεις, γεγονός που οδήγησε σε μειωμένη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι, με μέση παραγωγή 70 - 100 κιλά ανά στρέμμα.
Μία έρευνα, που δημοσιεύτηκε από το πανεπιστήμιο της Γερμανίας, για την χρήση του Σιδερίτη στην καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ οδήγησε, εδώ και μια δεκαετία, μεγάλες γερμανικές εταιρείες βοτάνων να προμηθεύονται βιολογικό τσάι του βουνού από την ελληνική αγορά.
Παράλληλα, το τσάι του βουνού έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στην Αμερική και στον Καναδά. Η αυξημένη ζήτηση προέρχεται από ομογενείς που χρόνο με τον χρόνο ζητάνε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά η συσκευασία και η επεξεργασία του προϊόντος θα συμβάλλει στην αυξημένη προστιθέμενη αξία του. Ο ίδιος μαζί με την ομάδα του από την περιοχή της Βρύναινας και του Αλμυρού συμμετείχαν σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για καινοτόμα προϊόντα.
Η ιδέα τους είναι να επεξεργαστούν το τσάι του βουνού και άλλα βότανα σε συσκευασία κάψουλας για μηχανές espresso. Το προϊόν βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο όσον αφορά τα μείγματα και τις αναλογίες βοτάνων και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου