Την περίοδο του «Μαύρου Θανάτου», η Τοσκάνη εγκαινίασε μία νέα μέθοδο για να διατηρήσει ακμαίο το ηθικό των πολιτών της. Οι Ιταλοί του Μεσαίωνα θεωρούσαν ότι ένα ποτό και συγκεκριμένα ένα ποτήρι κρασί μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.
Τα «παράθυρα κρασιού» (buchette del vino) ήρθαν να εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό. Πρόκειται για μικρά ανοίγματα, χωνευτά στους τοίχους των οινοποιείων και των καταστημάτων, μέσα από τα οποία οι έμποροι προσέφεραν κρασί στους πελάτες, κρατώντας την απαιτούμενη απόσταση ασφαλείας. Εγκαινιάστηκαν γύρω στο 1600, για αιώνες αποτελούσαν ιστορικό ενθύμιο εκείνης της περιόδου και η έξαρση του κορονοϊού οδήγησε στην επαναλειτουργία τους.
Τα «παράθυρα κρασιού» το 1600
Η επέλαση της βουβωνικής πανώλης στην Ευρώπη άφησε πίσω της εκατομμύρια νεκρούς. Στην Τοσκάνη της Ιταλίας, οι οινοπαραγωγοί αποφάσισαν να αναμετρηθούν με την απόγνωση των πελατών της, προσφέροντάς τους ένα ποτήρι κρασί. Δημιούργησαν μικρά παράθυρα, αρχικά στους τοίχους των ανακτόρων τους στην Φλωρεντία και ξεκίνησαν να πωλούν κρασί μέσα από αυτά, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη των κοινωνικών αποστάσεων.
Το Μιλάνο κατά τη διάρκεια της βουβωνικής πανώλης το 1630 (Πηγή φωτογραφίας: Wikimedia Commons) |
Η διαδικασία ήταν υποδειγματική. Αρχικά, ο καθένας που επιθυμούσε να αγοράσει κρασί έφερε το προσωπικό του φλασκί. Ο οινοπαραγωγός το γέμιζε και το επέστρεφε στον εκάστοτε πελάτη μαζί με έναν μεταλλικό δίσκο, ο οποίος χρησιμοποιούταν για τη διαδικασία της πληρωμής. Ο πελάτης τοποθετούσε τα χρήματά του εκεί και ο έμπορος, προτού τα παραλάβει, τα απολύμανε με ξύδι.
Τι γινόταν όμως με το φλασκί; Οι προμηθευτές κρασιού είχαν προνοήσει ακόμα και για αυτό. Προκειμένου να αποφύγουν την άμεση επαφή με το προσωπικό φλασκί του καθενός, παρείχαν τη δυνατότητα είτε ο πελάτης να αγοράσει κρασί που είχε ήδη εμφιαλωθεί, είτε να γεμίσει το φλασκί του με έναν μεταλλικό σωλήνα που ήταν τοποθετημένος στο παράθυρο και συνδεδεμένος με τα κελάρια στο εσωτερικό του ανακτόρου.
Το «παράθυρο κρασιού» αναβιώνει. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου