Κάθε του δουλειά όχι μόνο έστελνε την πολιτική ορθότητα απευθείας στα σκουπίδια αλλά επέσυρε και την οργή πολλών φεμινιστικών οργανώσεων, καθιστώντας τον Μπένι Χιλ, έναν κωμικό που μισήθηκε όσο κανείς άλλος από το γυναικείο φύλο.
Κάθε του ατάκα περνούσε από ενδελεχή έλεγχο ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τα αστεία του (παρ)ερμηνεύθηκαν ως ρατσιστικά ή μειωτικά. Ο αποδιοπομπαίος τράγος του καθωσπρεπισμού κατάφερε, ωστόσο, να αφήσει το κωμικό του στίγμα για παραπάνω από μισό αιώνα, καταφέρνοντας ακόμα ένα… πλήγμα στον εγωισμό των επικριτών του.
Η αφετηρία του κωμικού
Ο Άλφρεντ Χόθορν Χιλ γεννημένος στις 21 Ιανουαρίου του 1925 στο Σάουθαμπτον της Βρετανίας μεγαλώνει σε μία μεσοαστική οικογένεια. Ο μικρός «Μπένι» ήδη από τα πρώτα του χρόνια συχνάζει στα δύο θέατρα της πόλης και παρακολουθεί κάθε πρόγραμμα, γεγονός που προμηνύει τις χιουμοριστικές του διαθέσεις από πολύ νωρίς.Λάτρεψε τον τρόπο που οι πασίγνωστοι κωμικοί της εποχής του κάνουν τις γυναίκες να γελούν και τότε γεννιέται το δικό του κωμικό όνειρο! Όντας χιουμορίστας από μικρός ακόμα, ξεκινά το κυνήγι για το μεγάλο σανίδι στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών.
via GIPHY
Η αγάπη για τον χώρο της σόουμπιζ είναι μεγάλη αλλά μεγαλύτερη αποδεικνύεται, σχεδόν κάθε φορά, η ανάγκη της επιβίωσης, που θα τον κάνει να ασχοληθεί με μία σειρά από σύντομες δουλειές που καμία σχέση δεν έχουν με το όνειρο του Μπένι, με πιο γνωστό το πόστο του γαλατά!
Τις πρώτες του μικροεμφανίσεις καταφέρνει κυρίως σε περιοδείες εκτός Λονδίνου ενώ η χρονιά του 1941, αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον ίδιο καθώς θα κάνει το καλλιτεχνικό του ντεμπούτο στο κωμικό σόου«Stars in Battledress»,χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά το καλλιτεχνικό του όνομα «Μπένι Χιλ».
Οι πρώτες κωμωδίες
Ο Μπένι ερμηνεύει τα πρώτα του κωμικά σκετσάκια στο μεγάλο σανίδι και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία ενώ ακόμα υπηρετεί την θητεία του. Με την απόλυσή του από τον Στρατό ασχολείται πιο ενεργά με την κωμική ερμηνεία και επιδίδεται στην ανακάλυψη όλων των συναρπαστικών μυστικών της κωμικής τεχνικής.Το 1956, ο Μπένι εμφανίζεται στην κωμωδία «Who Done It», των πρωτεργατών της βρετανικής κωμωδίας Ealing Studios. Αν και η ταινία απέσπασε μέτριες αντιδράσεις, ήταν αρκετή ώστε ο Χιλ να ξεδιπλώσει το κωμικό του ταλέντο με την μορφή χονδροειδών αστείων και την χαρακτηριστική του περσόνα, που τότε ήταν ακόμα στα σπάργανα.
Η εισπρακτική αποτυχία της ταινίας αποκαρδιώνει τον ηθοποιό και σβήνει τα όνειρά του για την κινηματογραφική του καριέρα, τότε όμως αναδύεται και ένα νέο μέσο, που αποτέλεσε τον καταλληλότερο χώρο για την κωμική του ιδιοσυγκρασία: την τηλεόραση.
Βέβαια ο ίδιος δεν παρατά εντελώς τον κινηματογράφο και ενώ διατηρεί την δική του τηλεοπτική εκπομπή, καταφέρνει να αποσπάσει θετικές κριτικές με την κινηματογραφική του εμφάνιση στο «Chitty Chitty Bang Bang».
Η φήμη του απογειώνεται το 1969 με τη μεταγραφή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Thames Television. Η συνεργασία τους κρατά για είκοσι ολόκληρα χρόνια, εξασφαλίζοντας επιτυχία τόσο για τον ίδιο όσο και για τον κανάλι.
Η εκπομπή του Μπένι Χιλ, η περίφημη αν και στην συνέχεια αμφιλεγόμενη «The Benny Hill Show», γνωρίζει την απόλυτη επιτυχία την δεκαετία του εβδομήντα ενώ δεν λείπουν και τα επετειακά ετήσια αφιερώματα «The Benny Hill Annual», τα οποία κυκλοφορούν κάθε χρόνο σε βιντεοκασέτες και γίνονται πραγματικά ανάρπαστα.
Η ομάδα κωμικών που τον πλαισίωνε στο σόου θα γινόταν κι αυτή με τη σειρά της γνωστή, δουλεύοντας για χρόνια στο πλευρό του: Jackie Wright, Bob Todd και Henry McGee.
Βέβαια κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την στρατιά του από καλλίγραμμες υπάρξεις τους «Αγγέλους του Χιλ» (Hill’s Angels), με τις Sue Upton και Louise English να ακολουθούν αργότερα την δική τους επιτυχημένη καριέρα.
Τα χρόνια της παγκόσμιας αναγνώρισης Μέχρι τη δεκαετία του ’80, το τηλεοπτικό σόου του Μπένι Χιλ παιζόταν διεθνώς!
Γνώρισε ιδιαίτερη δόξα στις ΗΠΑ, με το χιούμορ του να ταιριάζει καλύτερα στον μέσο Αμερικανό της εποχής παρά στο βρετανικό φλέγμα, που συνέχιζε να τον βλέπει με καχυποψία την ώρα που γελούσε βέβαια κάτω από τα μουστάκια του με τις χοντροκομμένες φάρσες του «ασεβούς» κωμικού.
Η σφοδρή κριτική
«Σεξιστής» και «ρατσιστής» ήταν οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν από τον Τύπο και οπουδήποτε στον δημόσιο λόγο για να περιγράψουν τον κωμικό έως και τα τέλη της δεκαετίας του ’80.Ο Μπένι με την σειρά του διαμαρτυρήθηκε έντονα και έκανε λόγο για «παρερμηνεία των αστείων του» ή ακόμα και για την εσκεμμένα στρεβλωμένη μετάφρασή τους.
Φεμινιστικές οργανώσεις, κινήματα υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και τόσοι και τόσοι ακόμα επέμεναν να βλέπουν στον κωμικό του λόγο ρατσιστικές διαθέσεις, με την κριτική να μην έχει όμοιό της σε κανέναν άλλο διασκεδαστή του κόσμου…
Η πτώση του Μπένι
Η γενικευμένη κατακραυγή που συνέχιζε αμείωτη τελικά οδήγησε στην πτώση του κωμικού: Ένα πρωινό του 1989, η εκπομπή του Μπένι ακυρώνεται και τον «τσουβαλιάζουν σαν σχολιαρόπαιδο» στα γραφεία της Thames Television, όπως αποκαλύπτει και ο ίδιος.Το κανάλι δεχόταν ομοβροντίες από παράπονα για τον Μπένι Χιλ, την ίδια στιγμή που λίβελοι κυκλοφορούσαν ευρέως πλέον στον Τύπο κατά του κωμικού δημιουργού.
Από κει κι έπειτα, η παρακμή θα του χτυπούσε την πόρτα, με τον ίδιο να μη συνέρχεται ποτέ από το χτύπημα.
Στα 3 χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι τον θάνατό του, στις 19 Απριλίου 1992, θα έδινε μπόλικες συνεντεύξεις και θα εμφανιζόταν περιστασιακά στην τηλεόραση, με μνημειώδη το στερνό επετειακό σόου από τη Νέα Υόρκη το 1991, η καριέρα του είχε ωστόσο τελειώσει.
Μοναχικός και τσιγκούνης στην προσωπική του ζωή Μπροστά στην κάμερα ο Μπένι ήταν πάντα άνετος και εξωστρεφής κάτι που δεν ίσχυε όμως και στην προσωπική του ζωή. Ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος και ήπιων τόνων άνθρωπος, απέφευγε τις κοσμικές συναντήσεις και τα συναπαντήματα, γι’ αυτό και για την προσωπική του ζωή είναι τόσο λίγα γνωστά.
Ο Μπένι Χιλ δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν απέκτησε παιδιά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές και μαρτυρίες για δύο αποτυχημένες προτάσεις γάμου…
Δεν είχε σπίτι ούτε δικό του αυτοκίνητο, παρά την τεράστια επιτυχία που γνώριζε. Νοίκιαζε αντίθετα ένα μικρό διαμέρισμα σε μικρή απόσταση από τα στούντιο της Thames Television, στα οποία πήγαινε για τα γυρίσματα με τα πόδια.
Η μητέρα του ζούσε πάντα στο πλευρό του μέχρι τον θάνατό της, λίγο πριν από τον δικό του.
Η καρδιά του «πρόδωσε» τον κωμικό
Η υγεία του Μπένι Χιλ άρχισε να φθίνει στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Υπέφερε από καρδιακά προβλήματα, με την κατάσταση να χειροτερεύει δραματικά τον Φεβρουάριο του 1992, όταν οι γιατροί τον συμβούλευαν να χάσει εσπευσμένα βάρος και να υποβληθεί σε εγχείριση bypass.Ο Μπένι Χιλ αρνήθηκε φυσικά με τον γνωστό κωμικό του τρόπο και πέθανε τον Απρίλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου