Τόσο κακοποιημένη λέξη, ιδίως σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων. Σε περιόδους που οι υποψήφιοι, προτάσσοντας το συμφέρον τής προσωπικής τους εκλογής, τάσσονται στην προφυλακή οποιωνδήποτε προτάσεων, υλοποιήσιμων ή μη.
Έτοιμοι, δηλαδή, να υποσχεθούν και να τάξουν κάθε είδους παχυλό μπαξίσι από έργα και κατ’ ιδίαν αντιδώρων, αρκεί να πετύχουν το πολυπόθητο… τη σταύρωσή τους. Κι η πόλη περιμένει και περιμένει τους σωτήρες της, περιχαρακωμένη από οδικούς άξονες, ανεμογεννήτριες, πέτρινα τείχη, νήνεμα νερά.
Στο παρόν, λοιπόν, άρθρο κι εμείς δεν θα πρωτοτυπήσουμε, επηρεασμένοι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και διάθεση, θα κάνουμε κι εμείς προτάσεις.
Προτάσεις, όμως, υλοποιήσιμες, που ΑΝ εφαρμόζονταν θα έδιναν έναν σπινθήρα ξυπνήματος στη «νύμφη» τού Αμβρακικού. Σκοπός, βέβαια, δεν είναι να υποκλέψουμε τον ρόλο των υποψηφίων, αλλά να δώσουμε τροφή για σκέψη.
Ας αρχίσουμε, αναφέροντας κάποιες από αυτές τις προτάσεις, που ίσως να είναι και σκέψεις των περισσοτέρων από εμάς:
Στον τομέα τού Πολιτισμού. Διάσωση και αναβάθμιση των αρχαιολογικών μας θησαυρών. Άμεσος καθαρισμός τού χώρου τής αρχαίας ακρόπολης Λιμναίας, με παράλληλη σήμανσή του και φωτισμό των τειχών του. Και συγχρόνως δημιουργία δικτύου πεζοδρομήσεων, που θα συνδέουν αρμονικά τον αρχαιολογικό χώρο με τα μοναδικά σε ομορφιά μονοπάτια τής πόλης. Στην περίπτωση, μάλιστα, του Αμφιλοχικoύ Άργους, προσπάθεια διάσωσης και ανακατασκευής τού αρχαίου θεάτρου του, μέσω τής αναζήτησης χρηματοδοτήσεων και ένταξής του στους σχεδιασμούς τής Κίνησης «Διάζωμα».
Καλλιέργεια τής πολιτιστικής μας ταυτότητας. Κάτι τέτοιο δύναται να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων των πολιτιστικών φορέων τού δήμου, στο πλαίσιο κοινών κατευθύνσεων και οραμάτων. Η Αμφιλοχία οφείλει να καταστεί ο πυρήνας τού σχεδιασμού αυτού, με τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών Λαογραφικού Μουσείου, και αίθουσας Κινηματογράφου και Θεάτρου.
Η τοποθεσία τής νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης και των παρακείμενων κτηρίων είναι ιδανική για τη συνδιαμόρφωσή τους σε πολυχώρο πολιτισμού, ώστε οι πολίτες τού δήμου να έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς και διεξόδου στις πολιτισμικές – πνευματικές τους αναζητήσεις.
Από την άλλη, τα «Πανακαρνάνεια», ο μακρόχρονος και ιστορικός αυτός θεσμός, είναι καιρός να οργανωθεί με βάση τις αρχές και επιδιώξεις ενός αληθινά πλουραλιστικού φεστιβάλ, δηλαδή αναβαθμισμένος σε επίπεδο ποιότητας και ενταγμένος σε ειδικά επιλεγμένους τοπομορφολογικά χώρους, προκειμένου να καταστεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή.
Διοργάνωση πολυθεματικών εκδηλώσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στους δήμους που επιδιώκουν να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους κάθε μήνα τού χρόνου «συμβαίνει κάτι». Η Εμποροπανήγυρη πρέπει να δώσει τη θέση της στην Εμπορική Έκθεση Αμφιλοχίας, πλαισιωμένη από παράλληλα δρώμενα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Ο δήμος μας, επίσης, μπορεί να καταστεί καλλιτεχνικό κέντρο, μέσω τής διοργάνωσης ετήσιων διαγωνισμών λογοτεχνικής και εικαστικής δημιουργίας πανελλήνιας εμβέλειας, καθώς και μέσω τής φιλοξενίας διαγωνισμών μουσικής και θεατρικής έκφρασης από ομάδες μαθητών τής ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος τής Φιλαρμονικής πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να αποτελέσει βαρόμετρο για τη μουσική παιδεία στον δήμο μας.
Ενώ την περίοδο των εορτών, Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς – Αγίου Αθανασίου – Αποκριών – Πάσχα, είναι αναγκαία η σχεδίαση εκδηλώσεων, με γνώμονα την εκ νέου γνωριμία μας με τα ήθη και έθιμά μας.
Ουσιαστική παρέμβαση στον οικιστικό ιστό τής πόλης. Τα τελευταία χρόνια η Αμφιλοχία τείνει να μεταβληθεί σε άχρωμη τσιμεντούπολη. Η κατάσταση αυτή μπορεί να βελτιωθεί με τη δημιουργία ενός ενοποιημένου δικτύου πάρκων, πλατειών και αθλοπαιδιών.
Κάποιες από τις παρεμβάσεις:
1) Μετατροπή τού χώρου της πρώην Ε.Α.Σ. Αγρινίου σε πάρκο και σύγχρονη παιδική χαρά.
2) Αποκατάσταση του εγκαταλειμμένου γηπέδου μπάσκετ (ανατολική πλευρά της πόλης) και επιδίωξη σύνδεσή του με το θαλάσσιο μέτωπο και την πλαζ, μέσω τής αγοράς και διαμόρφωσης σε πλατεία του έμπροσθέν του οικοπέδου.
3) Ο παράλιος άξονας, από την κεντρική πλατεία έως την ανατολική πλαζ, θα μπορούσε να διαπλατυνθεί και να αναμορφωθεί σε κατάλληλα δενδροφυτεμένο πεδίο πεζοπορίας και ποδηλασίας, έτσι ώστε να αναδειχτεί ολόκληρη η ζώνη από τον Άγ. Γεώργιο έως το Σαρδινιάνικο σε ευχάριστο χώρο αναψυχής.
4) Διάσωση των εναπομεινάντων πέτρινων κτηρίων της πόλης, και ενίσχυση του παραδοσιακού προφίλ της με τη συντήρηση και επέκταση των υπαρχόντων μονοπατιών και πεζοδρόμων.
5) Η πολύπαθη κεντρική πλατεία πρέπει να επεκταθεί και να καλλωπιστεί, ώστε να λειτουργήσει ως πραγματικό διαδημοτικό κέντρο.
6) Οριοθέτηση χώρων στάθμευσης κατόπιν μελέτης, ώστε να μην εξακολουθήσει η παρούσα άναρχη κατάσταση.
7) Στην ουσιαστική αναζωογόνηση του κέντρου, θα συμβάλει ασφαλώς και η επέκταση του σχεδίου πόλεως. Μόνο, όμως, έτσι και με αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για όλους, θα μπορέσει να τεθεί φραγμός στην πολεοδομική ανομία που κυριαρχεί στην Αμφιλοχία.
Προτάσεις υπάρχουν ακόμα πολλές, με χαμηλό κόστος και υψηλά οφέλη για την πόλη και
τον δήμο μας. Όλοι ως δημότες έχουμε κάτι να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε με τα
επιχειρήματα και τις ενστάσεις μας. Είναι, όμως, γεγονός πως μόνο με την κοινή μας
συμπόρευση και διεκδίκηση μπορούμε να τα θέσουμε επί τάπητος και να πείσουμε τους
εκάστοτε διοικούντες να τα κάνουν πράξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου